Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκδηλώσεις και στην Κρήτη

Το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» πέρασε τις προηγούμενες μέρες, με πετυχημένες εκδηλώσεις, και από την Κρήτη.

Την περασμένη Παρασκευή έγινε εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Ηρακλείου στις Εστίες του ΤΕΙ στην πόλη, που περιελάμβανε συζήτηση πάνω στο κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ, για τον κόσμο που θέλουμε να φτιάξουμε «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», και, ακόμα, αθλητικούς αγώνες και συναυλία φοιτητικών συγκροτημάτων. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Κώστας Κοτζάμπασης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, που κάλεσε να δυναμώσει η ΚΝΕ και οι δεσμοί της με τη νεολαία και «να δοθούν όλες οι δυνάμεις για την ανασύνταξη του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος».

Η εκδήλωση στέφθηκε με επιτυχία, παρά τις προσπάθειες των διοικητικών υπηρεσιών του ιδρύματος να την παρεμποδίσουν, αρχικά με άρνηση παραχώρησης του χώρου και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κόβοντας το ρεύμα! Οι οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ έδωσαν έμπρακτη απάντηση, καθώς το φεστιβάλ συνεχίστηκε κανονικά.

Την Παρασκευή έγινε και προφεστιβαλική εκδήλωση των οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Ρεθύμνου της ΚΝΕ, στο χώρο του ΤΕΙ. Μίλησε η Ελευθερία Αχυράκη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ, σε μια συζήτηση γύρω από το ρόλο της Τέχνης και των καλλιτεχνών σήμερα, τονίζοντας την ανάγκη να είναι «παρόντες στο κάλεσμα της εποχής», να αναπτύσσουν την τέχνη εκείνη που θα μιλάει για τα καθημερινά προβλήματα, θα εμπνέει τον λαό και θα εμπνέεται απ' αυτόν, που δε θα έχει αυτοσκοπό το να «κάνει απλά επιτυχία» αλλά να δίνει κίνητρα ανάλυσης, κατανόησης και παρέμβασης στην πραγματικότητα. Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι, ενώ προηγήθηκε απαγγελία ποιημάτων από νεολαίους σπουδαστές.

Την περασμένη Κυριακή έγινε προφεστιβαλική εκδήλωση στο ιστορικό χωριό Παλιών Ρουμάτων Χανίων, με αφορμή τη συμπλήρωση (στις 16 Ιούνη) των 70 χρόνων από τη μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ έξω από το χωριό ενάντια στο προδοτικό τάγμα του Παπαγιαννάκη, συνεργάτη του Σούμπερτ, και η οποία οδήγησε λίγες μέρες αργότερα στην οριστική διάλυση του τάγματος. Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο της ΚΝΕ για το ρόλο της Χρυσής Αυγής και ακολούθησε ομιλία για το ρόλο της ναζιστικής οργάνωσης από την Αλέκα Κουμάκη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Χανίων της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με λαϊκό - κρητικό γλέντι από τους Κωνσταντίνο Παχάκη, Κωνσταντίνο Λιβιάκη και Χαρίλαο Βλαστάκη.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org