Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Ανακοίνωση για τις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων...

...και τη στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ

Πρυτανικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για σήμερα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μεταξύ τριών υποψηφίων που επέλεξε το Συμβούλιο του Ιδρύματος από τους έξι συνολικά που είχαν υποβάλει αρχικά υποψηφιότητα.

Με αφορμή τις σημερινές εκλογές η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι, ανεξάρτητα από διακηρύξεις και προθέσεις, οι νέοι πρυτάνεις έχουν την υποχρέωση να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και των υπόλοιπων αντιδραστικών ρυθμίσεων που έχουν προβλεφθεί για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Η ΔΗΠΑΚ μιλάει ακόμα για τη στάση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις εκλογές, που θέλησαν να συμμετάσχουν με δικό τους υποψήφιο τον καθηγητή Σπύρο Γεωργάτο, ο οποίος όμως δεν επιλέχθηκε από το Συμβούλιο του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα το ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ (όπου την πλειοψηφία έχει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) να βγάλει μια απόφαση διαμαρτυρίας για τα «αδιαφανή κριτήρια» των επιλογών του Συμβουλίου.

Η ΔΗΠΑΚ διαφώνησε με αυτήν την απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ και σημειώνει: «Οι δυνάμεις αυτές δίνουν χέρι βοήθειας στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, καλούν στην καλύτερη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα κελεύσματα της αγοράς, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι ένας "καλός" πρύτανης θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, ότι η εφαρμογή του νόμου - πλαισίου είναι παθογένεια και όχι εργαλείο της σύγχρονης στρατηγικής του κεφαλαίου να μετατρέψει το Πανεπιστήμιο σε Ανώνυμη Εταιρεία. Η συγκεκριμένη απόφαση της "Συσπείρωσης" και του Περιφερειακού Συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ουσιαστική αντίθεση αλλά το παράπονό τους επειδή, ενώ είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν το "νέο πανεπιστήμιο", αποδεχόμενοι (κατά δήλωση του συναδέλφου Σπ. Γεωργάτου) τους κανόνες του παιχνιδιού, το Συμβούλιο Διοίκησης δεν τους αντάμειψε με το να συμπεριλάβει τον υποψήφιό τους ανάμεσα στους τρεις που επέλεξε ως υποψήφιους πρυτάνεις.

Οι νέες διοικήσεις, τόσο στο επίπεδο των Συμβουλίων Ιδρύματος όσο και των πρυτάνεων, θα είναι οι πρωτεργάτες της εφαρμογής όλων των αντιδραστικών νόμων, του ξεπουλήματος της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο όνομα της δήθεν αριστείας».

Στη συνέχεια η ΔΗΠΑΚ καλεί:

«Καμιά εμπιστοσύνη, καμιά ανοχή στα νέα όργανα διοίκησης. Να μην μπει κανείς στη λογική του μικρότερου κακού, να μη σπαταλήσει δυνάμεις σε ουτοπίες, να μη μείνει έξω από το λαϊκό κίνημα. Δεν νομιμοποιούμε το νέο θεσμικό πλαίσιο με τη συμμετοχή μας στην εκλογική παρωδία. Συμπόρευση με τη ΔΗΠΑΚ για να αντισταθούμε από κοινού, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που θα προωθήσουν και οι νέες πρυτανικές αρχές. Μαζί με τους φοιτητές μας, με όσους προασπίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Παλεύουμε στο πλευρό των εργαζομένων, γιατί το Πανεπιστήμιο των λαϊκών αναγκών είναι και δική τους υπόθεση».

  • Στο μεταξύ, πρυτανικές εκλογές έγιναν τη Δευτέρα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου ψήφισαν 555 καθηγητές και λέκτορες (από τους 589 που απαρτίζουν το εκλεκτορικό σώμα) και εξέλεξαν τον καθηγητή Αθανάσιο Καραμπίνη, με 310 ψήφους, έναντι 242 που πήρε ο συνυποψήφιός του Παναγιώτης Πρασόπουλος.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ