Τετάρτη 25 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να διεκδικήσουν το δίκιο τους οι χαλαζόπληκτοι αγρότες

Ανακοίνωση για τις τεράστιες καταστροφές στην περιοχή και τις ευθύνες της κυβέρνησης, που άφησε απροστάτευτους τους παραγωγούς

Αγρότες δείχνουν την κατεστραμμένη παραγωγή στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλο, που περιόδευσε σε Πέλλα - Ημαθία
Αγρότες δείχνουν την κατεστραμμένη παραγωγή στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλο, που περιόδευσε σε Πέλλα - Ημαθία
Σε ανακοίνωση για τις καταστροφές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση σε καλλιέργειες νομών της περιοχής, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει: «Για μια ακόμη φορά και με αφορμή τις αντίξοες καιρικές συνθήκες της φετινής χρονιάς (παρατεταμένες βροχοπτώσεις, ανεμοθύελλες, χαλαζοπτώσεις) αναδείχτηκε το πόσο απροστάτευτοι είναι από την πολιτεία οι αγρότες της Κ. Μακεδονίας, όπως και όλης της χώρας, για τις παραγωγές τους.

Πολυδιαφημισμένα συστήματα προστασίας δε λειτούργησαν για μια ακόμη φορά και χιλιάδες στρέμματα με χιλιάδες τόνους αγροτικών προϊόντων καταστράφηκαν και έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες της περιοχής. Η πολυδάπανη εγκατάσταση αντιχαλαζιακών διχτυών, με κόστος και πάνω από 1.000 ευρώ/στρέμμα για τον ίδιο τον παραγωγό, είναι πέρα από κάθε συζήτηση για έναν αγρότη που δεν μπορεί να καλύψει ούτε το κόστος της καθημερινής διαβίωσης της οικογένειάς του ( χαράτσια, λογαριασμοί κλπ.).

Η δε εναέρια αντιχαλαζική προστασία του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), που θα προστάτευε καλλιεργούμενες εκτάσεις περίπου 5,2 εκατ. στρεμμάτων στην Κ. Μακεδονία, προβλέπεται, σύμφωνα με την καθυστερημένη κατά 9 μήνες ανανέωση της σχετικής σύμβασης, να λειτουργήσει ...πριν τον Οκτώβρη! Και όλα αυτά παρά το αποθεματικό που δημιούργησε ο ΕΛΓΑ το προηγούμενο διάστημα, «χαρατσώνοντας» με υπέρογκα ασφάλιστρα τους αγρότες της περιοχής, στους οποίους οφείλει ακόμη αποζημιώσεις για βεβαιωμένες καταστροφές από παγετό - ακαρπία και χαλαζοπτώσεις της περσινής και προηγούμενων χρόνων.

Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τα χαράτσια και τους φόρους, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες ζημιές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, στα πλαίσια της αντιλαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, με την άγρια φορολογία και τα χαράτσια σε ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, την υποβολή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ μέσω της «Gaia Επιχειρείν» που έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής, η κατάσταση για την αγροτιά της Κ. Μακεδονίας και όλης της χώρας είναι δραματική.

Ολες οι πρόσφατες ενέργειες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ για το ζήτημα των ζημιών και την ανάγκη άμεσης και δίκαιης εκτίμησης του συνόλου αυτών των ζημιών από τον ΕΛΓΑ (κατάθεση Αναφορών Αγροτικών Φορέων, Επίκαιρες Ερωτήσεις ) είναι η αυτονόητη υποχρέωση ανάδειξης του μεγέθους των καταστροφών, που καθιστούν αδύνατη την ίδια την επιβίωση των μικρών αγροτικών νοικοκυριών της περιοχής, αλλά από μόνη της δεν αρκεί.

Καλούμε τους πληγέντες αγρότες της Κ. Μακεδονίας να μην επαναπαυτούν στις "διαβεβαιώσεις" που θα λάβουν από κυβερνητικά χείλη, όπως και μέχρι σήμερα τις ελάμβαναν χωρίς αντίκρισμα για την αποζημίωση των ζημιών, αλλά να προχωρήσουν σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων για τις παραπάνω καταστροφές. Ο εφησυχασμός και η επανάπαυση είναι πάντα αντίπαλος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγή τους, τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από τις αντιαγροτικές επιλογές της ΕΕ και όλων, διαχρονικά, των μέχρι σήμερα ελληνικών κυβερνήσεων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org