Τρίτη 24 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινδύνεψαν να πνιγούν ανοιχτά της Σάμου

Φωτογραφία αρχείου

Eurokinissi

Φωτογραφία αρχείου
Αλλοι 40 μετανάστες και πρόσφυγες κινδύνεψαν χτες να πνιγούν στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου «ΠΡΑΣΣΟΥ» της Σάμου. Στην περιοχή κατέπλευσε πλωτό περιπολικό του Λιμενικού, το οποίο εντόπισε λέμβο με αρκετούς επιβάτες, η οποία παρουσίαζε μεγάλη εισροή υδάτων. Το πλήρωμα του πλωτού περιπολικού περισυνέλεξε τους επιβαίνοντες και τούς μετέφερε στο λιμένα της Σάμου, όπου και συνελήφθησαν.

Επίσης, εντοπισμός και διάσωση 44 μεταναστών έγινε και στη θαλάσσια περιοχή «ΜΥΡΣΙΝΙΑ» Λέσβου. Συγκεκριμένα, δύο πλωτά περιπολικά του Λιμενικού που περιπολούσαν στο πλαίσιο της μεικτής ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2014», εντόπισαν στην περιοχή φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβο με επιβαίνοντες μεγάλο αριθμό αλλοδαπών. Σύμφωνα με το Λιμενικό, κάποιοι επιβάτες στη θέα των περιπολικών σκαφών, έσκισαν τη λέμβο και έπεσαν στη θάλασσα, περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στο κεντρικό λιμεναρχείο Μυτιλήνης, όπου συνελήφθησαν.

Αλλοι 14 μετανάστες εντοπίστηκαν και πιάστηκαν στην παραλία του Μέγα Λημνιώνα της Χίου. Ενας διακινητής και επτά μετανάστες εντοπίστηκαν και πιάστηκαν στο λιμένα εξωτερικού της Ηγουμενίτσας. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ελέγχου στην πύλη εισόδου του λιμένα, εντοπίστηκε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, που οδηγούσε 54χρονος αλλοδαπός, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι μετέφερε στο φορτίο, το οποίο αποτελούνταν από δέρματα ζώων, τους αλλοδαπούς. Επιπλέον, στο επικαθήμενο εντοπίστηκε κρυμμένος και ένας 20χρονος αλλοδαπός, κάτοχος δελτίου αιτούντος διεθνούς προστασίας, ο οποίος δεν συνελήφθη.

Ακόμα, την Κυριακή, 14 μετανάστες περισυνελέγησαν στη θαλάσσια περιοχή ΒΑ ακτών της Κω, κοντά στην οριογραμμή, οι οποίοι προέρχονταν από τα τουρκικά παράλια. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα και με καταγγελίες, οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία και η ευρωπαϊκή υπηρεσία «Frontex» «συνεργάζεται» στις καταχρήσεις αυτές. «Πολυάριθμες μαρτυρίες επιβεβαίωσαν την πρακτική των ομαδικών απελάσεων (push-back)» στα θαλάσσια σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών, όπως καταγγέλλουν η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδέσμων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH), το δίκτυο Migreurop και το Ευρωμεσογειακό Δίκτυο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (REMDH).

Οι διεθνείς κανόνες απαγορεύουν τις ομαδικές απελάσεις, ώστε να προστατεύεται το δικαίωμα που έχουν όσοι ζητούν άσυλο. Ομως, σύμφωνα με την έκθεση, το Λιμενικό αναχαιτίζει και ρυμουλκεί τα σκάφη των μεταναστών προς την Τουρκία «συχνά με βίαιο τρόπο, χωρίς να αναγνωρισθεί η ταυτότητα των προσφύγων». Σύμφωνα με την έκθεση, το 2013 η «Frontex» συνέλαβε 10.427 μετανάστες στη θάλασσα, έναντι 3.307 το 2012. Από το Σεπτέμβρη του 2012 έως το Μάη του 2014, τουλάχιστον 18 σκάφη ναυάγησαν, 191 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 33 θεωρούνται αγνοούμενοι. Τα περισσότερα από τα θύματα έρχονταν από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία ή την Ερυθραία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ