Τρίτη 24 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Μέχρι και 50% μείωση στο προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών

Ο αριθμός του προσωπικού θα καθορίζεται από την κίνηση της πελατείας και όχι από τον αριθμό των κλινών

Μέχρι και κατά 50% μπορούν οι ιδιωτικές κλινικές να μειώσουν το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας («Ανταλλαγή μεταξύ κρατών - μελών ανθρωπίνων οργάνων για μεταμόσχευση - Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και άλλες διατάξεις»), το οποίο σήμερα και αύριο συζητιέται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αριθμός του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών υπολογίζεται σήμερα ανάλογα με τον αριθμό των κλινών (Π.Δ. 517/91 και 235/00). Με την υπάρχουσα τροπολογία, «δεδομένου ότι η πληρότητα των ιδιωτικών κλινικών έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας», ο αριθμός του προσωπικού «θα συναρτάται με την πληρότητα των κλινών», ενώ «η μείωση του απασχολούμενου προσωπικού δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 50% από τα προβλεπόμενα στο ΠΔ».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, «η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους». Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι η καπιταλιστική οικονομική κρίση αξιοποιείται για χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων, για ένταση της εκμετάλλευσης.

Πρόκειται για ένα καθαρά διαρθρωτικό μέτρο, που ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας για διατήρηση της κερδοφορίας τους. Εξασφαλίζει ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους, μειώνει δραστικά το λεγόμενο εργατικό «κόστος», που είναι προϋπόθεση της ανταγωνιστικότητας.

Ο επιχειρηματίας θα μπορεί να μειώνει μέχρι και 50% το προσωπικό κάθε ειδικότητας, δηλαδή επέρχονται απολύσεις. Σχεδόν το μισό προσωπικό μιας κλινικής θα εναλλάσσεται μεταξύ ανεργίας και ολιγοήμερης εργασίας, θα καθιερωθούν τα «μπλοκάκια» και τα δουλεμπορικά γραφεία -είτε ονομαστούν ΜΚΟ, είτε είναι εργολαβικές εταιρείες-, μέσω των οποίων οι επιχειρηματίες θα νοικιάζουν εργαζόμενους για ορισμένες μέρες, ανάλογα με την κίνηση της πελατείας τους. Ετσι απαλλάσσεται ο εργοδότης από ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα, άδειες, άλλα δικαιώματα.

Από την άλλη, ο εργαζόμενος, ενώ ουσιαστικά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα είναι άνεργος, δε θα λογαριάζεται ως τέτοιος, χάνοντας και όποια κρατική - ασφαλιστική ενίσχυση. Ποιος κλινικάρχης -ακόμη κι αν δεν έχει μειωθεί η πληρότητα των κλινών- δε θα μπει στον ...πειρασμό να εφαρμόσει αυτό το μεγάλο δώρο που του κάνει η κυβέρνηση;

Παράλληλα, αυτό το μέτρο «ξεκλειδώνει» συνολικές ανατροπές που αφορούν και τον κρατικό τομέα της Υγείας, αφού και αυτός προσαρμόζει τη λειτουργία του με βάση τα επιχειρηματικά κριτήρια, τη μείωση του «κόστους» των υπηρεσιών, των εργαζομένων κλπ.

Αλλά και οι ασθενείς θα πληγούν από αυτή την αρνητική εξέλιξη στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας. Οχι μόνο θα ακριβοπληρώνουν όλο και περισσότερο για να βρουν την υγειά τους, αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα υποβαθμιστεί περαιτέρω, αφού σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο όπως αυτός της Υγείας, απαιτείται εξειδίκευση, πείρα, σταθερότητα, όλα όσα υπονομεύονται από την εναλλαγή του υγειονομικού προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ