Σάββατο 21 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΚΕ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση της περιοχής «Καρτερού»

Κάλεσμα προς το λαό και τη νεολαία να ματαιώσουν μέσα από την οργανωμένη πάλη οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της παραλίας στην περιοχή «Καρτερού» Ηρακλείου Κρήτης, συνολικής έκτασης 251 στρ., απευθύνει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση, με τίτλο «Οχι στην ιδιωτικοποίηση του Καρτερού, η γη και οι παραλίες είναι λαϊκή περιουσία», επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση, με προσήλωση στην τρόικα και την ΕΕ, ιδιωτικοποιεί εκατοντάδες ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για να εξασφαλίσει κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σήμερα είναι στο στόχαστρο 251 στρ. κατά μήκος των ακτών στον Καρτερό, σύντομα θα ιδιωτικοποιηθούν - είτε μέσω ΤΑΙΠΕΔ είτε με άλλον τρόπο - η πρώην αμερικανική βάση Γουρνών, οι εκτάσεις στην Αλικαρνασσό και τα Λινοπεράματα, μετά την απομάκρυνση του αεροδρομίου και της ΔΕΗ αντίστοιχα, κλπ.».

Υπογραμμίζει ότι «στο ξεπούλημα των φυσικού κάλλους παραθαλάσσιων εκτάσεων τη σφραγίδα τους έχουν βάλει διαχρονικά οι δημοτικές αρχές Ηρακλείου, Αλικαρνασσού, Γουβών και Χερσονήσου. Το Ελληνικό Δημόσιο από το 1971 τους είχε παραχωρήσει εκτάσεις στον Καρτερό για αναβάθμιση, έργα υποδομής προς όφελος των δημοτών, την προστασία του "ΞΕΝΙΑ" (διατηρητέο μνημείο από το 2011) και του φυσικού περιβάλλοντος. Αδιαφόρησαν, κανένα έργο, καμία υποδομή δεν πραγματοποιήθηκαν. Αντίθετα, ο Καρτερός έγινε ένας απέραντος σκουπιδόλακκος, ενώ καταστράφηκε το "ΞΕΝΙΑ". Τα περιφερειακά χωροταξικά σχέδια, το ρυθμιστικό του Ηρακλείου, ο χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό, που ευνοούν το ντόπιο και ξένο ξενοδοχειακό κεφάλαιο, τους tour-operators και έχουν σχεδιάσει και αποφασίσει δήμοι και περιφέρεια, συνηγορούν στην ιδιωτικοποίηση εκτάσεων/φιλέτων».

Προσθέτει ότι για το ΚΚΕ δεν είναι λύση η παραχώρηση των δημόσιων εκτάσεων στους δήμους ή στις περιφέρειες καθώς μία τέτοια εξέλιξη συνιστά ιδιωτικοποίηση «από άλλο δρόμο», με την οποία πάλι ο δημότης θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη. «Γι' αυτό η γη, οι παραλίες και οι ακτές, τα νερά και οι πλουτοπαραγωγικοί και φυσικοί πόροι, αεροδρόμια, λιμάνια πρέπει να ανήκουν αδιαπραγμάτευτα στο λαό. Να είναι λαϊκή περιουσία!». Ζητά η περιοχή του Καρτερού να παραμείνει αποκλειστικά δημόσια, με διασφάλιση πόρων για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του και να διασφαλιστεί η δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους.

Τέλος, καλεί το λαό και τη νεολαία να εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης της περιοχής, όπως και κάθε δημόσιας έκτασης και υποδομής, να οργανώσουν την πάλη τους ώστε να ματαιώσουν οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση, να διεκδικήσουν δωρεάν εισιτήριο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ειδικά από και προς τις περιοχές Καρτερού, Γουρνών και Αμμουδάρας για όλους τους ανέργους, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ