Τρίτη 17 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των εργαζομένων

Από την κινητοποίηση των διοικητικών την περασμένη Τετάρτη
Από την κινητοποίηση των διοικητικών την περασμένη Τετάρτη
Στις πλάτες εκατοντάδων ανθρώπων που διακυβεύεται το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και των 1.165 διοικητικών υπαλλήλων που βγήκαν σε διαθεσιμότητα από 8 πανεπιστήμια (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΟΠΑ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμια Πατρών, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Κρήτης) η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες παίζει άλλο ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού και υποκρισίας, για να αποκρύψει ότι θα απολύσει άλλους 600 εργαζόμενους από το χώρο του Δημοσίου.

Η εμφανιζόμενη διαμάχη μεταξύ των υπουργών Παιδείας Α. Λοβέρδου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη και τα ...«παζάρια» για το πόσοι εργαζόμενοι θα απολυθούν, οι «μάχες» για το αν θα ενταχθούν στην κινητικότητα 500, 600 ή 800 στήθηκαν με σκοπό να αποπροσανατολίσουν πρώτα και κύρια τους ίδιους τους εργαζόμενους από το κεντρικό αίτημά τους: Να μην απολυθεί κανείς!

Προχτές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ...«τελικά συμφώνησαν» στην προκήρυξη 600 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων κι ότι όσο τρέχει η διαδικασία της επανατοποθέτησης - περίπου δυο μήνες - δε θα απολυθεί κανείς. Ομως, ακόμα κι αν είναι έτσι, μετά τη λήξη αυτής της διαδικασίας τι θα γίνει; Και οι υπόλοιποι 565 εργαζόμενοι για τους οποίους δεν προβλέπεται θέση σε κάποιο Ιδρυμα μέσω της κινητικότητας τι θα γίνουν;

Η παραπάνω «λύση» χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, K. Μητσοτάκη, (μιλώντας σε ρ/τ σταθμό) ως «ικανοποιητική και συμβατή με τις υποχρεώσεις της χώρας, εναρμονισμένη με τον προγραμματισμό του υπουργείου που είχε προβλέψει ότι μπορεί να επανατοποθετήσει λίγο παραπάνω από τους μισούς διοικητικούς υπαλλήλους που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα». «Για κάθε "έκπτωση" που κάνουμε σε μια κατηγορία υπαλλήλων, το κενό θα συμπληρωθεί από κάποιους άλλους», ήταν η κυνική ομολογία του, δηλαδή οι 100 «επιπλέον» θέσεις που θα δοθούν στους διοικητικούς υπαλλήλους θα έχουν ως συνέπεια να χάσουν τη δουλειά τους 100 επιπλέον εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να γίνουν 7.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014.

Χτες το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Α. Λοβέρδου, με τους πρυτάνεις των 8 πληττόμενων πανεπιστημίων, όπου ανακοίνωσε την προκήρυξη των 600 θέσεων. Η θέση των 8 πρυτάνεων είναι ότι όχι μόνο δεν πρέπει να απολυθεί κανείς από τους 1.165 διοικητικούς υπαλλήλους, αλλά να προσληφθούν άλλοι τόσοι, προκειμένου να συμπληρωθούν οι κενές θέσεις και να λειτουργήσουν ομαλά τα Ιδρύματα. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα οργανογράμματα που είχε ζητήσει πριν από μερικούς μήνες το υπουργείο Παιδείας από τα 8 πανεπιστήμια, προκειμένου να «αξιολογήσει» την κατάσταση και να προχωρήσει στη διαθεσιμότητα, από κάθε Ιδρυμα έλειπαν οι διπλάσιοι απ' όσους βγήκαν σε διαθεσιμότητα. Για παράδειγμα, στο ΑΠΘ έλειπαν περίπου 300 διοικητικοί υπάλληλοι και η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει σε διαθεσιμότητα κι άλλους 160. Την ερχόμενη Παρασκευή, ο υπουργός Παιδείας θα συναντηθεί εκ νέου με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Σε νέες κινητοποιήσεις οι διοικητικοί

«Είτε είμαστε υπάλληλοι των ΑΕΙ, είτε καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, είτε σχολικοί φύλακες, είτε καθηγητές, ο σκοπός είναι ο ίδιος. Να φτιάξουν ένα κράτος κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Και για την Παιδεία να υψώσουν τείχος ταξικών φραγμών στην ανώτατη εκπαίδευση για τα παιδιά του εργαζόμενου λαού, να δώσουν βορά στα νύχια των κερδοσκόπων την Παιδεία συνολικά», αναφέρει στην απόφαση της χτεσινής ΓΣ ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστήμιου Πάτρας. Οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος αποφάσισαν απεργία - κατάληψη από χτες μέχρι και αύριο (οπότε θα γίνει νέα ΓΣ) και προγραμμάτιζαν για χτες το βράδυ σύσκεψη με σωματεία και συλλόγους της πόλης. Επίσης, θα κάνουν συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου, ενώ σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι θα μαγειρέψουν για τους φοιτητές της Εστίας.

Στο ΑΠΘ κατά τη διάρκεια χτεσινής Γενικής Συνέλευσης αποφασίστηκε η προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας αύριο (9 π.μ. - 1 μ.μ.) και συγκέντρωση στο κτίριο Διοίκησης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο. Επίσης, αποφάσισε την προκήρυξη 48ωρης απεργίας την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Ιούνη με συγκέντρωση των εργαζομένων από τις 7 το πρωί (πριν από την έναρξη της βάρδιας) έξω από το κτίριο Διοίκησης. Την Παρασκευή το απόγευμα, οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο με άλλους φορείς, ενώ θα συμμετάσχουν και σήμερα στις 7 το απόγευμα σε κινητοποίηση στο άγαλμα του Βενιζέλου με άλλους φορείς.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι διοικητικοί θα κάνουν κυλιόμενες στάσεις εργασίας μέχρι και την Παρασκευή.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι του ΕΜΠ έχουν αποφασίσει από την προηγούμενη βδομάδα το κλείσιμο του ιδρύματος, ενώ στο Πανεπιστήμιο Αθήνας η ΓΣ θα γίνει σήμερα και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο την Πέμπτη. Σήμερα το πρωί, αναμένεται να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ