Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
«Γελοιοποίησαν την Ακρόπολη»

Τώρα που καταλάγιασε ο θόρυβος των γιορτών και «μετριέται ο απόηχός τους», το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών με ανακοίνωσή του κριτικάρει και καταγγέλλει τα όσα συνέβησαν στην Ακρόπολη και γύρω από αυτήν.

«Εμείς δεν είμαστε υπερήφανοι για το γιορτασμό του 2000, όπως έγινε από τις αρμόδιες αρχές. Δε νιώσαμε εθνική συγκίνηση, όταν η Ακρόπολη μεταμορφωνόταν σε πολύχρωμο «αμπαζούρ», όταν οι φωτιές καίγανε πάνω στον Ιερό Βράχο, όταν τα πανάκριβα βεγγαλικά έσχιζαν τη νύχτα, όταν οι πολύχρωμοι καπνοί σκίαζαν το μνημείο, όταν γινόταν το γεύμα των επισήμων στο "Διόνυσο", όταν στα κανάλια συγκινημένες απαστράπτουσες υπάρξεις μάς πληροφορούσαν ότι έδειξε το θέαμα της Ακρόπολης η τηλεόραση στο Λονδίνο και ότι το CNN μάς έδινε μπράβο.

»Εμάς, εκείνο το βράδυ, μας ήρθε στη μνήμη η πληροφορία απ' το Βρετανικό Μουσείο για τη διοργάνωση πάρτι με χλαμύδες δίπλα στα Ελγίνεια Μάρμαρα. Εμείς νιώσαμε ντροπή για τη βάναυση συμπεριφορά κατά του μνημείου της Ακρόπολης. Για τη γελοιοποίησή του και την υποτίμησή του.

»Γιατί το μνημείο αυτό, μελετημένο στο χιλιοστό του απ' τους αρχαίους γλύπτες και αρχιτέκτονες, για να αντανακλά το φως που πέφτει από πάνω - διάχυτο το φως της μέρας, το φως του ήλιου και το φεγγαρόφωτο - υπέστη μια βάναυση συμπεριφορά για να ανταποκριθεί η χώρα στην παγκόσμια υποκρισία για τον εορτασμό του 2000 που επέβαλε η δίψα του κέρδους. Ενός εορτασμού που καμιά σχέση δεν είχε με την Ελλάδα και που ήταν πανομοιότυπος με αυτούς που έγιναν στις περισσότερες μεγαλουπόλεις του "αναπτυγμένου κόσμου": βεγγαλικά, πυροτεχνήματα, φώτα, καπνοί. Λες και οι χώρες δεν είχαν τίποτε δικό τους να αναδείξουν, λες κι ο πολιτισμός και οι τέχνες σε κάθε χώρα δεν έχουν ιστορία και οντότητα.

»Η φθορά από τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη, η επίδραση των χημικών καπνών και ακτινοβολιών στα μάρμαρα, η γελοιοποίηση του μνημείου δε φάνηκε να συγκινούν κανέναν υπεύθυνο. Αναρωτιόμαστε τι κάνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο;

»Ομως, πέρα από την ασέβεια αξίζει να δούμε και μιαν άλλη πλευρά: Ο Πολιτισμός στο 2000, η Αθήνα στο 2000, η Ελλάδα στο 2000!!! Πριν λίγες μέρες η υπουργός Πολιτισμού Ε. Παπαζώη έκανε οικονομικό απολογισμό όλου του εορτασμού. Τα φώτα, τα πυροτεχνήματα, οι παρεμβάσεις, οι συναυλίες, τα γεύματα... Το ύψος των κρατικών εξόδων για τη γιορτή ήταν παράλογα ψηλό, όταν: ακόμα οι πληγές του σεισμού είναι ανοιχτές στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας (και αλλού). Τα σχολεία σ' όλη την Ελλάδα (και ιδιαίτερα στην Αττική) αντιμετωπίζουν όχι μόνο προβλήματα αιθουσών, βιβλίων, μέσων μα ακόμα και θέρμανσης. Ο απολογισμός του 1999 για την Τέχνη και τον Πολιτισμό είναι μηδενικός. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει νεκρώσει τα πάντα που αφορούν τα ζητήματα παραγωγής του Πολιτισμού στις μέρες μας και τους δημιουργούς του. Τα Δημόσια Καλλιτεχνικά Εργα έχουν βαλτώσει απ' την αδράνεια των Αρχών, που αφήνουν την ασυδοσία να κυβερνά το χώρο. Οι καλλιτέχνες παραμένουν ανασφάλιστοι».

Η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου καταλήγει: «Οι γιορτασμοί και οι δεξιώσεις δεν μπορούν να κρύψουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει: στο ξεκίνημα του 2000 δεν υπάρχει ίχνος υπεράσπισης του Πολιτισμού, ίχνος υπεράσπισης της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων, της Παιδείας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δεν υπάρχει τίποτε που να απορρέει απ' την επίσημη κρατική πολιτική, που να μας κάνει να αισιοδοξούμε και να καλωσορίζουμε το 2000 με τυμπανοκρουσίες...»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ