Πέμπτη 12 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Οι τεράστιες ελλείψεις έχουν κάνει οριακή τη λειτουργία του, ιδιαίτερα στις εφημερίες

Με στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, ξεκίνησαν χτες οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Η στάση εργασίας τις ίδιες ώρες θα επαναληφθεί σήμερα και η κινητοποίηση θα κορυφωθεί με την απεργία διαρκείας των γιατρών, που ξεκινάει αύριο Παρασκευή.

Η Γενική Συνέλευση που ήταν μαζική - συμμετείχαν και πανεπιστημιακοί γιατροί - αποφάσισε επίσης να οργανώσει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ ζήτησε από τους μαζικούς φορείς της περιοχής να στηρίξουν τον αγώνα των γιατρών. Ηδη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα ο Ιατρικός Σύλλογος, το Εργατικό Κέντρο κι άλλοι φορείς.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου, που διαρκεί ήδη 10 μέρες, με κύριο αίτημα να πληρωθούν οι απλήρωτες εφημερίες που φτάνουν μέχρι και τους 15 μήνες - το συνολικό ποσό που οφείλεται στους ειδικούς και ειδικευόμενους γιατρούς του ΠΝΛ από εφημερίες ξεπερνάει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Η κινητοποίηση είναι μαζική, παρά τις προσπάθειες των διοικήσεων του νοσοκομείου και της ΥΠΕ να καλλιεργήσουν κλίμα τρομοκράτησης και να στήσουν απεργοσπαστικό μηχανισμό, με την επίταξη ειδικευομένων από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, που παραδόθηκε στις διοικήσεις του Νοσοκομείου και της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, καταγγέλλεται η πολιτική υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ - η χρηματοδότηση για το Πανεπιστημιακό αρκεί για την κάλυψη μόνο του 40% των αναγκών του - που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές και μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό και υλικά. Καταγγέλλεται, επίσης, η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εντείνεται με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, έναντι αμοιβής, μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων που διαμορφώθηκε στη Γενική Συνέλευση περιλαμβάνει: Δημόσια, δωρεάν, ίση, πλήρη περίθαλψη για όλους. Ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης για τους ασθενείς και τους γιατρούς, διασφάλιση δικαιώματος ρεπό μετά από την εφημερία. Αμεση στελέχωση του ΠΝΛ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, χωρίς καμία οριζόντια περικοπή. Εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί στη Λάρισα(2014-06-26 00:00:00.0)
Ποιος ωφελείται από το «νοικοκύρεμα» στα νοσοκομεία;(2014-06-18 00:00:00.0)
«Παραλύουν» τα νοσοκομεία(2010-04-20 00:00:00.0)
Απαίτησαν κάλυψη των αναγκών για γιατρούς και ασθενείς(2008-04-08 00:00:00.0)
Αθλιες συνθήκες στην εφημερία(1999-07-07 00:00:00.0)
Τριήμερη απεργία στα Γιάννενα(1998-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ