Τετάρτη 11 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Πιάστηκαν στη θάλασσα, φυλακίστηκαν στη στεριά

Αλλοι 17 μετανάστες κινδύνεψαν χτες να πνιγούν στο Φαρμακονήσι. Οι αλλοδαποί περισυνελέγησαν από πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στη Λέρο, όπου και συνελήφθησαν.

Επίσης, 20 μετανάστες εντοπίστηκαν και πιάστηκαν τις χτεσινές πρωινές ώρες στην περιοχή «ΝΗΣΙ» Σάμου. Ακόμη, 36 μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή «ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» Σάμου. Κατόπιν ελέγχου που διενεργήθηκε οι μετανάστες συνελήφθησαν.

Προχτές, 29 μετανάστες διασώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή «ΑΚΡΑ ΦΕΡΡΟΥ» της Λέσβου. Σημειώνεται ότι η διάσωση πραγματοποιήθηκε κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Ειδικότερα, το πρωί, κατά τη διάρκεια περιπολίας πλωτού περιπολικού του ΛΣ, εντοπίστηκε στην ανωτέρω περιοχή, φουσκωτή μηχανοκίνητη λέμβος, στην οποία επέβαιναν αλλοδαποί και η οποία είχε λάβει μεγάλη κλίση λόγω εισροής υδάτων. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης, το περιπολικό σκάφος του ΛΣ μπήκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα και προέβη στην περισυλλογή και διάσωση των 29 μεταναστών (26 άνδρες, 2 γυναίκες, 1 παιδί). Στη συνέχεια, κατέπλευσε στην περιοχή τουρκική ακταιωρός, η οποία, κατόπιν εντολών από το αντίστοιχο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης της Αγκυρας, αρνήθηκε να παραλάβει τους διασωθέντες. Το πλωτό του ΛΣ μετέφερε τους διασωθέντες μετανάστες στο λιμένα Μυτιλήνης, όπου και συνελήφθησαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μάη 1.628 πρόσφυγες της πείνας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων πιάστηκαν στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα. Τον Απρίλη πραγματοποιήθηκαν 1.500 συλλήψεις, το Μάρτη 1.185, το Φλεβάρη 860 και το Γενάρη 818.

Επίσης, την περασμένη Δευτέρα, 35 μετανάστες εντοπίστηκαν στην περιοχή Πάρπαντα Καρδάμυλων Χίου από στελέχη του τοπικού λιμενικού σταθμού, που συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στη Χίο. Αλλοι 31 μετανάστες εντοπίστηκαν στην ακτή της νήσου Ψερίμου. Συγκεκριμένα, η λιμενική αρχή Καλύμνου ενημερώθηκε για ύπαρξη ικανού αριθμού επιβαινόντων στην περιοχή και μετά από επέμβασή της μεταφέρθηκαν στο λιμένα Καλύμνου.

Δύο μετανάστες συνελήφθησαν στην πύλη του νοτίου λιμένα Πατρών. Συγκεκριμένα, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε φορτηγό όχημα (τράκτορας/ επικαθήμενο), εντοπίστηκαν πρόχειρα κρυμμένοι, στα ημιαξόνια του επικαθήμενου.

Τις άθλιες συνθήκες κράτησης, την κακομεταχείριση από τους αστυνομικούς - φύλακες και πάνω από όλα την παράλογη κράτησή τους, που ξεπερνάει τους δεκαοκτώ μήνες, καταγγέλλουν οι μετανάστες που κρατούνται στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου. Παράλληλα, αρκετοί κρατούμενοι ξεκίνησαν από τη Δευτέρα απεργία πείνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ