Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σχέδια στρατιωτικής δράσης για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης

«Ενεργό εταίρο του ΝΑΤΟ» χαρακτήρισε την Ουκρανία ο ΓΓ της λυκοσυμμαχίας

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της «Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας»

Associated Press

Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της «Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας»
Ολοκληρώνονται σήμερα οι διήμερες εργασίες της Συνόδου των υπουργών Αμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Με αφορμή την κατάσταση στην Ουκρανία και τη συνολικότερη όξυνση της αντιπαράθεσης με τα ρωσικά μονοπώλια για τον έλεγχο στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας εκφράζονται σχέδια ακόμα και για νέα μόνιμη στρατιωτική βάση στην Ανατολική Ευρώπη, με ταυτόχρονη προώθηση και νέων σχεδίων για στρατιωτική δράση όπου Γης προς προάσπιση ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων.

Σε δηλώσεις του χτες, πριν την έναρξη της Συνόδου, ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, σημείωσε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο τοπίο ασφάλειας, λόγω της παράνομης επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Εχουμε ήδη λάβει άμεσα μέτρα (...) κάθε Σύμμαχος, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, συμβάλλει στην ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πλοίων, αεροσκαφών και στρατευμάτων (...) Θα εξετάσουμε αυτά τα βήματα και τι επιπλέον πρέπει να κάνουμε»...

Ορίζοντας, επίσης, ως απειλές την «τρομοκρατία», την «πειρατεία» και την «εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο», επέμεινε ότι «πρέπει, επίσης, να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της Ρωσίας να επανακαθορίσει σύνορα με τη βία. Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε το ΝΑΤΟ ταχύτερο και πιο ευέλικτο. Θα το πετύχουμε αυτό μέσα από ένα Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης. Για να βεβαιωθούμε ότι οι δυνάμεις μας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις, ότι έχουν τις κατάλληλες δυνατότητες, τη σωστή εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέσα. Το έργο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη αλλά η κρίση το καθιστά πιο επιτακτικό».

Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και να σταματήσει να υποστηρίζει «ένοπλες συμμορίες», όπως χαρακτήρισε τις δυνάμεις αυτοάμυνας των ρωσόφωνων, στην Ανατολική Ουκρανία. Παραπέρα χαρακτήρισε παράνομη την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, είπε ότι το ΝΑΤΟ δεν την «αναγνωρίζει» και κάλεσε τη Ρωσία να την «επιστρέψει» στην Ουκρανία.

Για τις επαφές των υπουργών του ΝΑΤΟ με τις αντιπροσωπείες από Ουκρανία (χτες) και Γεωργία (σήμερα), ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μίλησε για εμβάθυνση της συνεργασίας της λυκοσυμμαχίας με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Δεν απέκλεισε, μάλιστα, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβρη στην Ουαλία να παρθεί απόφαση για μόνιμη βάση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και σημείωσε ότι ήδη εξετάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ, με επικαιροποίηση αμυντικών σχεδίων, ανάπτυξη νέων σχεδίων άμυνας, ενισχυμένες ασκήσεις και ανάπτυξη δυνάμεων.

Μιλώντας αργότερα ο Α. Φ. Ράσμουσεν στη Σύνοδο έκανε σαφές ότι η λυκοσυμμαχία θα αναπτύσσει δράση παντού στον πλανήτη: «Για να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας στο σπίτι μας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό. Και πρέπει να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά. Σε αυτό το πλαίσιο έβαλε στόχο να προωθηθούν παραπέρα τα προγράμματα του ΝΑΤΟ «Εξυπνη Αμυνα» και «Συνδεδεμένες Δυνάμεις».

Ανοίγοντας το απόγευμα τη συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, χαρακτήρισε την Ουκρανία «ενεργό εταίρο του ΝΑΤΟ» και προσδιόρισε ως αντικείμενο της συνάντησης «το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή. Πώς μπορούμε να παραδώσουμε άμεση βοήθεια για να ενισχυθεί η ικανότητα της Ουκρανίας να χειριστεί την τρέχουσα κρίση. Και πώς μπορούμε να παράσχουμε καλύτερη μακροπρόθεσμη συνδρομή για τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας, καθώς και την ανάπτυξη των αμυντικών της δυνατοτήτων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνες αποφάσεις στην κόντρα με τη Ρωσία(2023-06-16 00:00:00.0)
Ανεβάζουν ταχύτητες στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα(2022-06-17 00:00:00.0)
Σχέδια έντασης της πολεμικής δράσης παντού στον πλανήτη(2014-09-05 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις σε Ρωσία και βαθύτερη εμπλοκή στην Ουκρανία(2014-02-28 00:00:00.0)
Προειδοποιήσεις σε Ρωσία και βαθύτερη εμπλοκή στην Ουκρανία(2014-02-28 00:00:00.0)
Αποφασίζει βαθύτερη εμπλοκή της λυκοσυμμαχίας στην Ουκρανία(2014-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ