Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια σε συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων

Από κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις την προηγούμενη Τρίτη
Από κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις την προηγούμενη Τρίτη
Εντείνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στη νέα επίθεση που εξαπολύεται στο μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων.

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, καλώντας να εντείνουν τον αγώνα τους τις επόμενες μέρες με νέες παραστάσεις στις εκπαιδευτικές Διευθύνσεις - Περιφέρειες, με καταλήψεις δρόμων, σχολείων, παραστάσεις διαμαρτυρίας, εξορμήσεις σε όλες τις γειτονιές ενάντια στις συγχωνεύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το ΦΕΚ 1329/26.5.2014, που αφορά στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολειών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προβλέπει συγχώνευση 128 Δημοτικών σε 64 και 77 νηπιαγωγείων σε 37 καθώς και κατάργηση 15 Δημοτικών και 30 νηπιαγωγείων. Συγχωνεύσεις προβλέπονται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η ΑΣΓΜΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες γονείς που «μέσα από πολλές, μαζικές, ποικιλόμορφες κινητοποιήσεις και με συνθήματα όπως: "Διώχνουνε δασκάλους - κλείνουνε σχολειά, τα παιδιά μας βάζουν σε αίθουσες κλουβιά", "Τα παιδιά δεν είναι σαρδέλες στο κουτί, μέχρι τις Βρυξέλλες καλά να ακουστεί", στέλνουν μηνύματα αντίστασης στην πολιτική συρρίκνωσης του μορφωτικού δικαιώματος των παιδιών τους». Τους καλεί «να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και το εργατικό κίνημα και να γυρίσουν την πλάτη σε όσους βγαίνουν παγανιά και μιλούν για εξορθολογισμό, σε όσους λένε ότι τίποτα δε γίνεται ή σε όσα παπαγαλάκια υποτακτικών δημάρχων καθησυχάζουν τους γονείς στην πιο κρίσιμη στιγμή του αγώνα και τους μοιράζουν σε ευνοημένους και μη».

Κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων διοργανώνεται σήμερα Τρίτη, στις 9.30 το πρωί, στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, με τη συμμετοχή γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών από υπό συγχώνευση σχολεία. Στην κινητοποίηση καλούν η Ενωση Γονέων και οι Σύλλογοι Γονέων του 5ου και 22ου Δημοτικών Κερατσινίου - Δραπετσώνας που συγχωνεύονται. Στο μεταξύ, έκτακτη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας έχει ζητήσει η «Λαϊκή Συσπείρωση», προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση και να εμποδίσει με κάθε τρόπο τη συγχώνευση των σχολείων.

Αντίστοιχο αίτημα, για άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου απευθύνει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Ωρωπό, όπου υποβαθμίζονται τα δημοτικά σχολεία Αγίων Αποστόλων και Μαλακάσας (από εξαθέσια σε τετραθέσια), Χαλκουτσίου (από επταθέσιο σε εξαθέσιο) και 2ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού και Νέων Παλατίων (από οχταθέσιο σε εξαθέσιο).

Στο πλαίσιο δράσεων ενάντια στις συγχωνεύσεις, χτες το απόγευμα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» και Συλλόγων Γονέων, έγινε πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους του Βύρωνα ενάντια στην συγχώνευση 6 Δημοτικών στο Δήμο, που γίνονται τρία πολυπληθή σχολεία.

Συνεχίζοντας το συντονισμό της δράσης τους, εκπαιδευτικοί και γονείς στο Περιστέρι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις 6 σχολείων του Δήμου. Μετά από κοινή σύσκεψη με τη συμμετοχή της Ενωσης Γονέων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου», εκπροσώπων σχολείων και άλλων φορέων αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η αυριανή ημέρα να είναι μέρα δράσης με πολύμορφες εκδηλώσεις στο Δημαρχείο.

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων προγραμματίζει και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Αύριο Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και την Πέμπτη 5 Ιούνη, στις 3 μ.μ., συγκέντρωση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ