Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας άνδρας που θεωρείται ύποπτος για «τρομοκρατική επίθεση» (που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους) στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών στις 24/5 συνελήφθη την Παρασκευή στη Μασσαλία. Πάνω του βρέθηκαν ένα «καλάζνικοφ» και ένα περίστροφο του ίδιου τύπου με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα. Οι αρχές δήλωσαν ότι έχουν υποψίες πως ο συγκεκριμένος είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2013, για να πολεμήσει στο πλευρό «τζιχαντιστών».

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Την «ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών» και τη «διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας» έχουν στόχο τα μέτρα που κατάρτισε η στρατιωτική χούντα στην Ταϊλάνδη, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του στρατού. Η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας στους δρόμους της πρωτεύουσας ενισχύεται διαρκώς, με σκοπό να αποτραπεί η παραμικρή έκφραση αντίθεσης στο νέο «καθεστώς».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Κατά ένα αυξήθηκαν από χτες και επίσημα πλέον τα κρατίδια της Ινδίας. Από τη διάσπαση της πολιτείας της Αντρα Πραντές προήλθε η νέα πολιτεία της Τελανγκάνα. Στο μεταξύ, την επίθεση της αστυνομίας δέχτηκαν χτες οι διαδηλώσεις που έγιναν ενάντια στο νέο ομαδικό βιασμό που έγινε με θύματα δύο έφηβες, οι οποίες στη συνέχεια απαγχονίστηκαν.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οτι η αστυνομία έκοψε τα αριστερά τους χέρια δήλωσαν δύο άντρες που κατηγορήθηκαν ότι έκλεψαν ηλεκτρικά καλώδια και κινητά τηλέφωνα. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι οι ίδιοι οι άντρες προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν με ξυράφια, ωστόσο οι γιατροί που εξέτασαν τους άντρες δήλωσαν ότι «φαίνεται να έχει γίνει από ένα τσεκούρι ή ένα παρόμοιο εργαλείο. Δεν πρόκειται για τραύματα που μπορούν να έχουν προκαλέσει οι ίδιοι στους εαυτούς τους».

ΣΑΝΑΑ.-- Επίθεση ενόπλων στο σπίτι του πρωθυπουργού της Υεμένης Μοχάμαντ Σαλίμ Μπασιντάουα σημειώθηκε χτες το απόγευμα δίχως να γίνει άμεσα γνωστό εάν προκλήθηκαν θύματα. Το προηγούμενο 48ωροι σφοδρές, αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ισλαμιστών φυλάρχων, που υποστηρίζονταν από το στρατό, και Σιιτών ενόπλων σημειώνονταν στη βόρεια πόλη Αμράν.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Οι βιασμοί και κακοποιήσεις γυναικόπαιδων δεν περιορίζονται στα πεδία συγκρούσεων του ανατολικού τμήματος της ΛΔ Κονγκό, αλλά και χιλιόμετρα μακριά από τις ζώνες πολέμου αναφέρει η τελευταία έκθεση της οργάνωσης «Freedom from Torture».

ΚΑΪΡΟ.-- Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε χτες ερήμην 28 ισλαμιστές - υποστηρικτές του ανατραπέντα ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι σε ισόβια και άλλους 15 σε τριετή φυλάκιση για πρόκληση βίας στη διάρκεια διαδήλωσης. Το ίδιο 24ωρο, όχλος εξοργισμένων ισλαμιστών έκαψε καταστήματα Χριστιανών Κοπτών στο χωριό Μαχαμίντ (κοντά στο Λούξορ) λίγες ώρες πριν αρχίσει δίκη στην περιοχή σε βάρος ενός Κόπτη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο πιο αιματηρός μήνας απεδείχθη ο Μάης από την αρχή του χρόνου για το Ιράκ καθώς έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια επιθέσεων 799, εκ των οποίων οι 603 πολίτες. Χτες, το μπαράζ επιθέσεων σε όλο το Ιράκ προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων. Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε σε εμπορική περιοχή της Νατζάφ με έξι νεκρούς.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η Σερβία δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα καλέσει τους Σέρβους του Κοσσόβου να λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στο προτεκτοράτο και θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες γι' αυτό δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, εκφράζοντας δυσαρέσκεια επειδή η Πρίστινα εκμεταλλεύεται την ασάφεια ορισμένων συμφωνιών, για τις οποίες διεξάγονται διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Ο Εντουαρντ Σνόουντεν, που καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές και βρίσκεται στη Ρωσία όπου έχει βρει προσωρινά πολιτικό άσυλο, δήλωσε την Κυριακή σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι υπέβαλε αίτηση ασύλου στη Βραζιλία. Το προσωρινό άσυλο που του έχει χορηγηθεί από τη Ρωσία λήγει τον Αύγουστο.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ._Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν χτες το απόγευμα στην Τεχεράνη έπειτα από μια πρωτοφανή αμμοθύελλα με σφοδρούς ανέμους που έφταναν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα.Εξαιτίας της κακοκαιρίας διακόπηκε η ηλεκτροδότηση σε περίπου 50.000 νοικοκυριά, ξεριζώθηκαν δέντρα,δρόμοι καλύφθηκαν με συντρίμμια και πολλές πτήσεις από την Τεχεράνη καθυστέρησαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ