Παρασκευή 30 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ - ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
«Κλειδί» η σταθερότητα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Η «σταθερότητα» την οποία εγγυάται η κυβέρνηση και δεν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει να συνεχίσει ο λαός να ματώνει για τα κέρδη της πλουτοκρατίας
Η «σταθερότητα» την οποία εγγυάται η κυβέρνηση και δεν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει να συνεχίσει ο λαός να ματώνει για τα κέρδη της πλουτοκρατίας
Με στόχο την κυβερνητική σταθερότητα ώστε να εφαρμόζεται απρόσκοπτα η αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου και ΕΕ, συναντήθηκαν χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Συζήτησαν για τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα και σχεδίασαν τις επόμενες κινήσεις τους ώστε να μην αμφισβητηθεί η ικανότητα του κυβερνητικού σχήματος να φέρει σε πέρας τα μέτρα που απαιτούνται προς διασφάλιση νέων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Εστίασαν εξάλλου στα χαμηλά ποσοστά κομμάτων (ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ) από τα οποία μπορούν να αντλήσουν τώρα στήριξη ή και στελέχη, ακόμα και συμμετοχή τους στην κυβέρνηση.

Επίσης, συζήτησαν και για το επικείμενο ανασχηματισμό ο οποίος φαίνεται να μετατίθεται χρονικά, για μετά τα μέσα Ιούνη. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ - «Ελιά» παζαρεύει περισσότερες και καλύτερες θέσεις (π.χ. με τοποθέτηση Λοβέρδου σε παραγωγικό υπουργείο) θεωρώντας ότι μετά το «συνδυαστικό αποτέλεσμα» ευρωεκλογών και τοπικοδιοικητικών εκλογών αυξήθηκε το «ειδικό βάρος» της παράταξης.

Παραπέρα, η κυβέρνηση δρομολογεί κι άλλα μέτρα ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων, όπως νέες μειώσεις στη φορολόγησή τους και στο ενεργειακό κόστος για τους μεγαλοβιομήχανους, τάζοντας παράλληλα αποκατάσταση κάποιων «αδικιών», αναφερόμενοι ουσιαστικά στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

Διαφορετική προσέγγιση καταγράφεται μεταξύ Σαμαρά - Βενιζέλου γύρω από το θέμα του εκλογικού νόμου και το πώς αυτός μπορεί να διευκολύνει τη συγκρότηση σταθερών αστικών κυβερνήσεων: Η ΝΔ φέρεται να απορρίπτει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο δε θα συνέβαλε στο στόχο για εξασφάλιση σταθερών κυβερνήσεων. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πέρα από την πολιτική πίεση προς το ΣΥΡΙΖΑ (που παλαιότερα, ως ελάσσονα αντιπολίτευση, ξιφουλκούσε υπέρ της απλής αναλογικής, και τώρα εν αναμονή εξουσίας την παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες), τάσσεται με την άποψη ότι μια τέτοια αλλαγή θα έδινε μεγαλύτερη ώθηση στις κυβερνητικές συνεργασίες.

Διαφωνία φαίνεται να υπάρχει και σε σχέση με το ζήτημα του χρόνου προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης: Το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τη θέληση του πρωθυπουργού να κινήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει τώρα η αναγκαία συναίνεση από το ΣΥΡΙΖΑ, άρα δεν εξασφαλίζεται ότι θα προχωρήσουν απρόσκοπτα οι ρυθμίσεις που χρειάζεται πραγματικά η αστική τάξη για να κατοχυρώσει την εξουσία της στις σύγχρονες συνθήκες.

Βγαίνοντας ο Ευ. Βενιζέλος από τη σύσκεψη με τον Αντ. Σαμαρά είπε πως είχαν μια πρώτη συστηματική συζήτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών και τα μηνύματα που έστειλαν οι Ελληνες πολίτες, σημειώνοντας ότι «υποχρέωσή μας είναι να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων και να δώσουμε λύσεις σε αυτά που όλοι ξέρουμε ότι είναι τα μεγάλα προβλήματα».

Εσπευσε βέβαια να συμπληρώσει ότι «το πρώτο ζήτημα είναι με ασφάλεια και σταθερότητα να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση», «το έθνος να ενωθεί και πάλι γιατί είναι διχασμένο σε λάθος βάση, όλοι μαζί», «όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να συστρατευτούμε». Οπερ σημαίνει να υποταχθεί ο λαός στα κελεύσματα των μονοπωλίων, να δεχτεί νέα αντιλαϊκά μέτρα, καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αναγκαίες.

Παραπέρα προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει μια σειρά «μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και τον ανασχηματισμό. Μεταθέτοντάς τον, βέβαια, για αργότερα είπε ότι «χρειάζεται μια προετοιμασία», ότι «θα γίνει με όρους πολιτικούς, τη στιγμή που πρέπει» και ότι θα ληφθούν υπόψη οι υποχρεώσεις που έχει η χώρα σαν προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ, άτυπες συνόδους υπουργών που γίνονται τον Ιούνη.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι η συζήτηση με τον Αντ. Σαμαρά έγινε για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ του Ιούνη 2012, άρα και για την αλλαγή στον εκλογικό νόμο (το σημείο 35 της εν λόγω συμφωνίας).

Συνάντηση Σαμαρά - Παπούλια

Νωρίτερα, το μεσημέρι, επισκεπτόμενος ο Σαμαράς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια έκανε για άλλη μια φορά σαφές το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής υποστηρίζοντας: «Το κλειδί είναι η πολιτική σταθερότητα και αυτό το δρόμο της πολιτικής σταθερότητας είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση να τον βαδίσουμε μέχρι τέλους».

Οπως είπε, στόχος του «είναι η ανάπτυξη γιατί μέσα από αυτή θα διορθώσουμε και τις πολλές αδικίες που έχουν γίνει», όταν στην πραγματικότητα η όποια καπιταλιστική ανάπτυξη όχι μόνο δε θα «διορθώσει αδικίες», αλλά θα πατήσει πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση αναμονής μπροστά στη νέα συγκυβέρνηση(27/1/2015)
Οι εγγυητές της «ομαλότητας»(5/11/2014)
Ανασχηματισμός για πιο διευρυμένη στήριξη στην πολιτική της(3/6/2014)
Συμφωνούν στην αντιλαϊκή κλιμάκωση διαφωνούν στο πλασάρισμά της(21/6/2013)
Ο λαός να σταθμίσει τι έγινε, αλλά και τι θα γίνει(15/1/2009)
Επιθετική πολιτική σε συναινετικό κλίμα(15/12/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org