Παρασκευή 30 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΑΠ - ΣΟΥΔΑ
Νέα πολυεθνική άσκηση υπό την «αιγίδα» των Αμερικανών

Σε φάση πλήρους δραστηριοποίησης έχει περάσει το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα, προετοιμάζοντας εντατικά και με συνεχείς ασκήσεις στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από μια σειρά χώρες της λυκοσυμμαχίας, για αποστολές προάσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων όπου Γης. Η τέτοια ενεργοποίηση του ΚΕΝΑΠ αντανακλά τα σχέδια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωπολιτικά στην ευρύτερη περιοχή, μέσω και της περιλάλητης «στρατιωτικής διπλωματίας».

Συγκεκριμένα, από 12 έως 23 Μάη διεξήχθη στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ η εν όρμω φάση της πολυεθνικής άσκησης «PHOENIX EXPRESS 2014», υπό την «αιγίδα» της Αμερικανικής Διοίκησης Αφρικής (USAFRICOM), η οποία περιελάμβανε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε αντικείμενα των Επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής, καθώς και εκπαίδευση σε αντικείμενα ιατρικής κατάρτισης αναφορικά με την παροχή πρώτων βοηθειών μάχης.

Η άσκηση, η οποία χωρίζεται σε δύο φάσεις, εν όρμω και εν πλω, λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου από 12 Μάη ως 2 Ιούνη και επισήμως σκοπό έχει «την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στο θαλάσσιο περιβάλλον προσανατολισμένη σε επιχειρήσεις ναυτικής αποτροπής». Στην εν όρμω εκπαίδευση στη Σούδα συμμετείχαν συνολικά 88 εκπαιδευόμενοι από Αλγερία, Ελλάδα, Λιβύη και Μαρόκο, ενώ Τουρκία και Κροατία συμμετέχουν μόνο στην εν πλω φάση.

Παράλληλα, επιβεβαιώνοντας την κομβική σημασία του ΚΕΝΑΠ για την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, τη Δευτέρα το επισκέφτηκαν 18 διαπιστευμένοι στην Ελλάδα ξένοι ακόλουθοι Αμυνας από Αίγυπτο, Αλβανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιράν, Ιταλία, Λιβύη, Νιγηρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των ετήσιων επισκέψεων και ενημερώσεων που διοργανώνει το ΓΕΝ και στο πλαίσιό της δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν αναλυτικά για το έργο, την αποστολή και την «πρόοδο» του ΚΕΝΑΠ το α' εξάμηνο του 2014, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του και να παρακολουθήσουν τις εν εξελίξει εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Λίγες μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή 23 Μάη, είχε επισκεφτεί το ΚΕΝΑΠ και ο διαπιστευμένος στην Ελλάδα ακόλουθος Αμυνας της Αυστραλίας για τη Νότια Ευρώπη. Ο Αυστραλός παρακολούθησε μέρος της εκπαίδευσης των πληρωμάτων που συμμετείχαν στη «PHOENIX EXPRESS 2014», ενώ παράλληλα προετοιμαζόταν εκπαίδευση επ' ωφελεία πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ