Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πρωτοβουλίες για «ανοίγματα» και θωράκιση του συστήματος

Την ανάγκη θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες συνθήκες και ενίσχυσης της θέσης του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη διαδικασία υπηρετούν οι διάφορες πρωτοβουλίες του Ευ. Βενιζέλου

Eurokinissi

Την ανάγκη θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες συνθήκες και ενίσχυσης της θέσης του ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη διαδικασία υπηρετούν οι διάφορες πρωτοβουλίες του Ευ. Βενιζέλου
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού διεκδικεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις νέες συνθήκες όπως αυτές προέκυψαν από τις ευρωεκλογές, κάνοντας ανοίγματα τόσο σε άλλες δυνάμεις της «Κεντροαριστεράς» όσο και προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος η ενδυνάμωση της κυβέρνησης, συνολικά η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, μέσω και της «συνεννόησης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να προωθούνται απρόσκοπτα τα μέτρα που χρειάζονται τα μονοπώλια για να διευρύνουν παραπέρα την κερδοφορία τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, λέγοντας καταρχάς ότι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενισχύθηκε το «ειδικό βάρος» της παράταξής του, εξέφρασε το στόχο του να υπάρχει μια αντιπολίτευση που «να μετέχει στην εθνική συλλογική ευθύνη», «να φύγουμε από την ένταση», «να πάρουμε πρωτοβουλίες για συναίνεση και συνεννόηση».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ, διέψευσε παρασκηνιακές επαφές με βουλευτές της, και μάλιστα έβαλε πρόταγμα «να πάει συνολικά καλά» η «Κεντροαριστερά της ευθύνης».

Υπενθύμισε εξάλλου για άλλη μια φορά ότι ήδη από το Μάη του 2012 ζητούσε να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Θύμισε επίσης την πρότασή του για συγκρότηση «Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης» για το χρέος και χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη και αναγκαία» τη «βοήθεια» εκεί του Τσίπρα, δεν απέκλεισε μάλιστα να παρθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της Κουμουνδούρου για την τοποθέτηση νέου διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, μίλησε για ανάγκη να παρθούν «μεγάλες πρωτοβουλίες» για τη «διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και κοινωνικής βάσης της κυβέρνησης».

Απέφυγε ν' απαντήσει αν χρειάζεται ν' απομακρυνθεί ο Γ. Στουρνάρας από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά τάχτηκε σαφώς υπέρ ενός ανασχηματισμού, λέγοντας ότι χρειάζεται «νέα ώθηση», «επανεκκίνηση» και «συστράτευση», προσθέτοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις και πρόσωπα στο χώρο της «Κεντροαριστεράς» και της «Αριστεράς» που μπορούν να βοηθήσουν στο κυβερνητικό έργο. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «πάντα ανοιχτή» στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και με άλλα κόμματα.

Αναζήτηση «συναινέσεων» κι ενσωμάτωσης ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων

Σκιαγραφώντας την ανάγκη θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος στις σύγχρονες συνθήκες, εξασφαλίζοντας συναινέσεις ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, προς ενσωμάτωση και πλατύτερων λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική του ευρωμονόδρομου, ζήτησε ξανά αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. Είπε χαρακτηριστικά ότι το μπόνους είναι κατάλοιπο του προηγούμενου συστήματος και της συγκυρίας προ κρίσης, καθώς και ότι δεν έχει νόημα να συνεχίσει να υπάρχει, δεδομένων των χαμηλών και μεσαίων ποσοστών που παίρνουν σήμερα τα κόμματα.

Ερωτώμενος αν η κατάργηση του μπόνους και μια ενδεχόμενη αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης από τους δύο πόλους του συστήματος χωριστά (βάσει και της καταγραφής της δύναμής τους στις ευρωεκλογές) άνοιξε παράθυρο για συγκρότηση κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», δεν το απέκλεισε. Εσπευσε βέβαια να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δε λειτουργεί με όρους Γερμανίας, αλλά με όρους «εθνικής ανάγκης» και ότι, αν η κυβέρνηση είχε τη συμβολή της «αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα τέλειωνε πολύ νωρίτερα με τα μέτρα που είχε να πάρει και τους στόχους που έπρεπε να πιάσει.

Νωρίτερα, ο Ευ. Βενιζέλος είχε επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στον οποίο περιέγραψε ως στόχους του: Τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για πολιτική απομόνωση και αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Τις συνεργασίες σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης για τη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής» και την αύξηση της απασχόλησης μέσα και από προγράμματα κοινωνικής εργασίας και αυτεπιστασίας. Τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στο δημοσιονομικό σχεδιασμό, ώστε να διασφαλίζεται η «συνέχεια του κράτους». Τις συναινετικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Τέλος, την εξασφάλιση συναίνεσης σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ