Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα 215 δισ. ο τραπεζικός δανεισμός

Στα 215,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Απρίλη του 2014 τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε ετήσια βάση καταγράφεται μείωση σε ποσοστό 3,1%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αποπληρωμές δανείων είναι περισσότερες από τις νέες χορηγήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα χρωστούμενα από τα νοικοκυριά (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια) εμφανίζονται σε 100,1 δισ. ευρώ (μείωση 3,4%), από τις επιχειρήσεις στα 101,3 δισ. ευρώ, ενώ στην κατηγορία «ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις» εμφανίζονται υπόλοιπα ύψους 13,7 δισ. ευρώ.

Η τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ήταν, εξάλλου, το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσα στο Ιούνη θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τις τράπεζες, οι οποίες θα μεσολαβήσουν στη διοχέτευση ρευστότητας από το «Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο» σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, διαφαίνεται κάποια κίνηση στον τραπεζικό δανεισμό, και ειδικά σε σχέση με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Καθαρά κέρδη, τέλος, ύψους 181 εκατ. ευρώ απέσπασε για το α' τρίμηνο του 2014 ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έναντι 27 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013. Από αυτά τα κέρδη, τα 104 εκατ. προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα (έναντι ζημιάς 138 εκατ. πέρσι), 63 εκατ. από την Τουρκία μέσω της θυγατρικής Φινάνσμπανκ (μείωση κερδών 59%) και 14 εκατ. από τη ΝΑ Ευρώπη (αύξηση κερδών 8%). Η Γιούρομπανκ, από την πλευρά της, εμφάνισε ζημιές ύψους 207 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ