Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟικές ασκήσεις με το βλέμμα στη Ρωσία

Συμμετέχουν και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις

Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων «Joint Air Warfare Tactical Exercise 2014» (JAWTEX 2014), που διεξήχθη με επίκεντρο τη Γερμανία και τη Βόρεια Θάλασσα, δίπλα σε χώρες - μέλη της λυκοσυμμαχίας που συνορεύουν με τη Ρωσία, εν μέσω της κρίσης που συνεχίζεται στην Ουκρανία. Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Το ίδιο θα συμβεί από σήμερα και σε νέα άσκηση, πάλι σε περιοχή που συνορεύει με Ουκρανία και Ρωσία.

Η JAWTEX 2014 είναι ετήσια άσκηση της γερμανικής αεροπορίας (Luftwaffe) και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ συμμετείχαν με τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52+ και 46 άτομα προσωπικό (14 ιπτάμενοι, 31 τεχνικοί και 1 αξιωματικός Πληροφοριών) της 343 Μοίρας. Σύμφωνα με το ΓΕΑ, η άσκηση διεξήχθη σε δεσμευμένες περιοχές της Γερμανίας και της Βόρειας Θάλασσας, με συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων από δεκαέξι «συμμαχικές» χώρες, ανάμεσά τους οι Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία, Σλοβενία, Ιταλία, Φινλανδία, Ουγγαρία και Τουρκία.

Θυμίζουμε ότι οι Γερμανοί άλλαξαν το αρχικό σενάριο της άσκησης (είχε σχεδιαστεί πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία) και τη μετέφεραν από τη Νότια Γερμανία στη Βόρεια, με επιχειρήσεις και στη Βόρεια Θάλασσα, σε μικρή απόσταση από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, υπήρξε αποστολή πρόσθετων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ (από Βρετανία και Γαλλία) να περιπολούν πάνω από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Επιπλέον, σήμερα Πέμπτη ξεκινά η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Thracian Star 2014», που επίσης συμμετέχει η ΠΑ με αεροσκάφη «F-16». Στην «Thracian Star 2014», που θα διεξαχθεί εντός του FIR Σόφιας, θα συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα οι Βουλγαρία, Ελλάδα, ΗΠΑ και Ρουμανία. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η άσκηση αυτή των αεροπορικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων, απλώνεται και στη Μαύρη Θάλασσα, καθόσον το FIR Σόφιας ενώνεται με το FIR της Συμφερόπολης, το οποίο καλύπτει την Κριμαία και τη Νοτιοανατολική Ουκρανία...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ