Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέτρα διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού των μονοπωλίων

Eurokinissi

Αμεση λήψη μέτρων για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θέτει επιτακτικά την ανάγκη διενέργειας «τεστ αντοχής» στην εσωτερική ενεργειακή αγορά ενόψει ενδεχόμενου «επεισοδίου» στις προμήθειες φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα, σε μια εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η δέσμη προτάσεων της Κομισιόν, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26 και 27 Ιούνη, προβλέπει μεταξύ άλλων τη διαφοροποίηση των εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων, την αναβάθμιση και επέκταση των ενεργειακών υποδομών (διασύνδεση συστημάτων αγωγών και δικτύων, αύξηση χωρητικότητας αποθηκευτικών χώρων), «ολοκλήρωση» της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας και μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας.

Στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής υπογραμμίζεται η ανάγκη συντονισμού των εθνικών αποφάσεων σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, ενιαίας διαπραγμάτευσης ενεργειακών ζητημάτων με τρίτους καθώς, όπως επισημαίνει, «είναι σημαντικό η ΕΕ να μιλά με μία φωνή με τους εξωτερικούς εταίρους». Οι πρόσφατες εξελίξεις βέβαια - και στην περίπτωση της Ουκρανίας - επιβεβαίωσαν και σε αυτό το πεδίο τις οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, οι οποίες οδηγούν και σε διαφοροποιημένη στάση στις σχέσεις με τρίτες χώρες και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει:

-- Ολοκλήρωση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς, μεταξύ άλλων με την κατασκευή υποδομών και δικτύων διασύνδεσης των ενεργειακών ροών. Αναφέρει ότι έχει ήδη αναγνωρίσει 33 έργα καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, ενώ ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια προτείνει τη διασύνδεση των υφιστάμενων δικτύων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κατά 15% μέχρι το 2030.

-- «Διαφοροποίηση» των ενεργειακών δικτύων και των χωρών που προμηθεύουν Ενέργεια στην ΕΕ, καθώς, όπως επισημαίνεται, το 2013 το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου προήλθε από τη Ρωσία, το 33% από τη Νορβηγία και το 22% από την Αλγερία και τη Λιβύη. Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου προτείνεται η ΕΕ να ενισχύσει τους δεσμούς της με άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, της περιοχής της Κασπίας μέσω της επέκτασης του αγωγού με την επωνυμία «Νότιος Διάδρομος» (South Corridor), να προχωρήσει στην ανάπτυξη του λεγόμενου «Μεσογειακού κόμβου φυσικού αερίου» και να αυξήσει τις υποδομές αποθήκευσης για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

-- Ισχυροποίηση των «μηχανισμών αλληλεγγύης» σε περιόδους κρίσης, προστασία των καθοριστικής σημασίας υποδομών και αύξηση της εσωτερικής παραγωγής Ενέργειας. Σε ό,τι αφορά την «ενιαία έκφραση» σε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής, η Επιτροπή στοχεύει να συμμετέχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων της ΕΕ με τρίτες χώρες και να εξασφαλίσει ότι «οι όποιες συμφωνίες επιτυγχάνονται καθώς και όλα τα ενεργειακά έργα που εκτελούνται στην επικράτεια της ΕΕ, βρίσκονται σε συμφωνία με την κοινοτική νομοθεσία».

-- Τέλος, προτείνει την περαιτέρω ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στον ενεργειακό τομέα και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, καθώς υπολογίζεται ότι σήμερα τα κτίρια είναι υπεύθυνα για την κατανάλωση σχεδόν του 40% της Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, δήλωσε ότι παρά τα όσα έχει κάνει η ΕΕ, μετά τη λεγόμενη «κρίση του φυσικού αερίου» του 2009, για να αυξήσει την ασφάλεια του ενεργειακού της εφοδιασμού, παραμένει ακόμα ευάλωτη και πρόσθεσε ότι «η ένταση στην Ουκρανία έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα αυτό». Πιο αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της ΕΕ πάνω στο ζήτημα ήταν ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Γκ. Ετινγκερ, που υπογράμμισε ότι «θέλουμε να έχουμε ισχυρές και σταθερές εταιρικές σχέσεις με σημαντικούς προμηθευτές, αλλά δεν θα πρέπει να πέσουμε θύματα πολιτικών και εμπορικών εκβιασμών».

Συνάντηση Ετινγκερ - Σαμαρά

Χτες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γκ. Ετινγκερ στις Βρυξέλλες. Οπως δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, βασικό θέμα της συνάντησης ήταν «ο ρόλος της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή στρατηγική αερίου». Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον νότιο διάδρομο φυσικού αερίου, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ελλάδα, καθώς και τον αγωγό διασύνδεσης με τη δυνατότητα αντίστροφης ροής, για τη διοχέτευση αερίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ