Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παζάρια και αντιθέσεις για τη στελέχωση των οργάνων της ΕΕ

Η Γερμανία διεκδικεί επίμονα τη θέση του επιτρόπου Ενέργειας. Γαλλία και Βρετανία ζητάνε χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας

Οι ανταγωνισμοί στο πεδίο της οικονομίας εκφράζονται στα παζάρια για τη διανομή των πόστων στα όργανα της ΕΕ (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Οι ανταγωνισμοί στο πεδίο της οικονομίας εκφράζονται στα παζάρια για τη διανομή των πόστων στα όργανα της ΕΕ (φωτ. αρχείου)
Εντείνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΕΕ για τη μελλοντική της πορεία ως διακρατικής ένωσης του μεγάλου κεφαλαίου, για το ποιο μείγμα διαχείρισης θα εφαρμοστεί στο εξής, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και με δεδομένες τις μεταξύ τους αντιθέσεις, τις ενδοαστικές συγκρούσεις που προκαλούν.

Χαρακτηριστικές είναι οι συζητήσεις που φούντωσαν με αφορμή την ενίσχυση του «ευρωσκεπτικισμού», μια συζήτηση που στην πραγματικότητα είχε ξεκινήσει πολύ πριν τις ευρωεκλογές. Θυμίζουμε ότι προχτές στις Βρυξέλλες διεξήχθησαν δείπνο εργασίας των αρχηγών των κρατών και κυβερνήσεων στην ΕΕ, σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και συνάντηση όσων πρωθυπουργών και αντιπροέδρων κυβερνήσεων ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς στο πεδίο της οικονομίας αντανακλούν και τα παζάρια για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν. Για παράδειγμα, στα διαβούλια για το ποια θέση επιτρόπου θα πάρει η κάθε χώρα, η γερμανική κυβέρνηση επέμενε να είναι Γερμανός ο επίτροπος ενέργειας, αίτημα που απαντά στις ανάγκες των γερμανικών μονοπωλίων.

Επίσης, Παρίσι και Λονδίνο αντιπαρατέθηκαν στο Βερολίνο για την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που κυριαρχεί στη διαχείριση, από την οποία φαίνεται να βγαίνουν ενισχυμένοι οι γερμανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ πλήττονται στον ανταγωνισμό τα βρετανικά και τα γαλλικά μονοπώλια.

Βρετανία και Γαλλία, χωρίς οι μεταξύ τους αντιθέσεις να αμβλύνονται, επιθυμούν χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας. Στόχος τους είναι η αύξηση των διαθέσιμων κρατικών κι ευρωπαϊκών πόρων, όχι για εξασφάλιση καλύτερου επιπέδου ζωής στους λαούς τους, αλλά για απελευθέρωση πόρων προς ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών τους.

Τέλος, πάλι με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες τμημάτων του ευρωενωσιακού κεφαλαίου, «απλώνει» η συζήτηση για το αν πρέπει η ΕΕ να προχωρήσει σε παραπέρα ομοσπονδιοποίηση με ενίσχυση των κεντρικών οργάνων της, «πολιτική ενοποίηση» ή και θεσμοθέτηση ξεχωριστών οργάνων για τις χώρες της Ευρωζώνης. Στον αντίποδα κινούνται απόψεις περί ενίσχυσης του ρόλου των «εθνών - κρατών» και χαλάρωση του κεντρικού ελέγχου της Κομισιόν στα κράτη - μέλη.

«Επιρροές κρατών» και «οικονομικοί εθνικισμοί»

Σκιαγραφώντας τις αντιθέσεις αυτές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Φ. Ρομπάι είπε ότι στο δείπνο οι 28 ηγέτες συζήτησαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. «Φυσικά, η κατάσταση διαφέρει σε κάθε χώρα, με ένα μείγμα (σ.σ. από αιτήματα) συνέχειας και αλλαγής (σ.σ. της εφαρμοζόμενης πολιτικής)», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας ΥΠΕΞ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, περιγράφοντας τις αντιθέσεις που εκφράστηκαν στις Βρυξέλλες, είπε πως «δεν μπορεί η διαδικασία επιλογής του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και γενικότερα η διεργασία για την κατανομή των κρίσιμων θέσεων στο ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα, να είναι μια συζήτηση για το ρόλο και τη σταδιοδρομία προσώπων ή για την κατανομή βαθμών επιρροής μεταξύ κομμάτων και μεταξύ κρατών».

Πρόσθεσε ότι «το φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού είναι πολύ ευρύτερο και στην πραγματικότητα συνδέεται είτε με τους οικονομικούς εθνικισμούς, οι οποίοι είναι πάντα, δυστυχώς, παρόντες, είτε με την αδυναμία της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να πείσει τους λαούς ότι τους προσφέρει κάτι σημαντικό». Ανήγγειλε τέλος ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή, στο Ατυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνέρχεται στην Αθήνα, στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή των 28 υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ