Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διεργασίες για ανασχηματισμό και πιο αποτελεσματική αντιλαϊκή πολιτική

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ για το πώς, μετά την υποχώρηση των ποσοστών της στις ευρωεκλογές, θα επανασυσπειρώσει δυνάμεις ώστε να είναι αυτή η δύναμη που θα μπορέσει από τη θέση της κυβέρνησης να συνεχίσει την προώθηση της πολιτικής του ευρωμονόδρομου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού με «νέα» πρόσωπα, κόμματα και κομπρεμί, εντάσσεται και η αναπτυσσόμενη παραφιλολογία περί ανασχηματισμού, ώστε με ένα ανακαινισμένο «προφίλ» να προωθηθούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν συναποφασιστεί εδώ και καιρό σε επίπεδο ΕΕ.

Για υπουργοποίηση ακούγονται ονόματα όπως αυτά των Μ. Βορίδη, Χρ. Λαζαρίδη και Ανδ. Λοβέρδου (ο τελευταίος σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί και ο έτερος πόλος της κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ - Ελιά). Επίσης, αναπαράγονται σενάρια για απομάκρυνση του Γ. Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών (πολλοί βουλευτές της ΝΔ τον στοχοποιούν ως εξιλαστήριο θύμα για την ήττα στις ευρωεκλογές) και μετακίνησή του στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας (η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει έως τις 6 Ιούνη αν θα παραμείνει στη θέση του ο Γ. Προβόπουλος), μετακίνηση του Κ. Χατζηδάκη στην Κομισιόν ως επιτρόπου από μέρους της Ελλάδας, μετακίνηση σε άλλα υπουργεία των Δ. Αβραμόπουλου και Κ. Αρβανιτόπουλου, ενδεχόμενη απομάκρυνση του Αδ. Γεωργιάδη (κατ' απαίτηση - όπως αναφέρεται - του ΠΑΣΟΚ, αλλά και παραγόντων της ΝΔ), υπουργοποίηση των Γ. Κουμουτσάκου και Αρ. Σπηλιωτόπουλου ως «εξόφληση υποχρέωσης» από μέρους Σαμαρά επειδή κατέβηκαν στις τοπικοδιοικητικές εκλογές κ.λπ.

Αλλά αυτά - όπως και οι συνολικότερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα - σε τίποτε δεν αφορούν τις ανάγκες του λαού, εφόσον όποιος κι αν υπουργοποιηθεί, όποιο περιτύλιγμα κι αν έχει το κυβερνητικό σχήμα, την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και των μονοπωλίων θα εφαρμόσει.

Για δε την ημερομηνία ανακοίνωσης του ανασχηματισμού, άλλοι λένε ότι πάει για τα μέσα Ιούνη, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι όσο είναι εν εξελίξει η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, δηλαδή έως το τέλος Ιούνη, δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές, καθώς είναι προγραμματισμένα και άτυπα συμβούλια υπουργών στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός θα τεθεί στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχουν σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. Νωρίτερα ο Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Παράλληλα, στο εσωτερικό της ΝΔ και συνολικά στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ γίνεται συζήτηση για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής και ευρύτερα της πολιτικής στήριξης της κυβέρνησης από τη δεξαμενή των «ανεξάρτητων» βουλευτών, από βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ, καθώς και από τον Γ. Καρατζαφέρη, οι κινήσεις του οποίου παραπέμπουν σε προσπάθεια να παζαρέψει όσο περισσότερο μπορεί το αυριανό του πόστο στην πορεία ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ