Πέμπτη 29 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στο αποκορύφωμα οι διαδηλώσεις κατά του Μουντιάλ

Δύο βδομάδες πριν από τη σέντρα στο Μουντιάλ και oι αντιδράσεις για τη διοργάνωση στην οικοδέσποινα χώρα, Βραζιλία, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Το υπέρογκο κόστος των αγώνων, που θα επιβαρύνει την οικονομία της χώρας με τον τελικό χαμένο να είναι ο ίδιος ο λαός που θα κληθεί να πληρώσει το λογαριασμό, και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα ακόμα και σε βασικούς τομείς διαβίωσης είναι ο συνδυασμός που... πυροδοτεί τις αντιδράσεις. Ας σημειωθεί πως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία, το κόστος της φετινής διοργάνωσης αναμένεται να αγγίξει τα 15 εκατ. δολάρια, τη στιγμή που περίπου 55 εκατ. κάτοικοι της χώρας ζουν με κάτω από 1 δολάριο τη μέρα. Μάλιστα, το γεγονός ότι η Βραζιλία είναι και η διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 - κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά κάποια χώρα εντός μιας τετραετίας να φιλοξενήσει τις δυο διοργανώσεις - κάνει το μέλλον για το βραζιλιάνικο λαό ακόμα πιο δυσοίωνο, καθώς με τη λήξη του Μουντιάλ αναμένονται να μπουν στην τελική ευθεία τα σχέδια για το νέο... φαγοπότι των πολυεθνικών που αφορά στους Ολυμπιακούς.

Αντικείμενο των διαμαρτυριών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αποτελούν η κατάσταση στην Υγεία και στην Παιδεία της χώρας καθώς και το σημαντικό πρόβλημα στέγασης που υπάρχει με αρκετά εκατομμύρια κατοίκους να ζουν στις παραγκουπόλεις ή «φαβέλες». «Δε θέλω παγκόσμιο κύπελλο. Θέλω μια στέγη», ήταν το κύριο σύνθημα των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν πριν από 5 μέρες κατά της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης και της τακτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης να ξοδέψει υπέρογκα ποσά τη στιγμή που αδιαφορεί για την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών στέγασης για εκατομμύρια ανθρώπους.

Την ίδια ώρα, η θύελλα των διαδηλώσεων αφορά και σε άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως οι αντίστοιχες που έχουν γίνει για την αύξηση της φορολογίας σε μερικούς βασικούς τομείς (π.χ. εισιτήρια των ΜΜΕ) ή για το πάγωμα ορισμένων κοινωνικών προγραμμάτων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση της Βραζιλίας και εδώ και μια διετία έχουν παγώσει (εξαιτίας των εξόδων για το Μουντιάλ) με σχεδόν μηδαμινές πιθανότητες για μελλοντική επανεκκίνηση.

Διαμαρτυρίες και από τους ιθαγενείς

Από τις διαδηλώσεις κατά του Μουντιάλ στη Βραζιλία

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις κατά του Μουντιάλ στη Βραζιλία
Εκτός από τους οργισμένους διαδηλωτές που ζητούν μέρος των χρημάτων του Μουντιάλ να πάει σε πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας, η αστυνομία βρήκε απέναντί της και ιθαγενείς του Αμαζονίου που ζητούν την προστασία του τροπικού δάσους, αλλά και την επίσημη αναγνώριση από την κυβέρνηση των εδαφών όπου ζούνε. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτές οι περιοχές θεωρούνται πλούσιες σε αγροτική παραγωγή (π.χ. ζαχαρότευτλα) αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από μεγαλογαιοκτήμονες και πολυεθνικές που βολεύονται από το ρευστό καθεστώς. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων των ιθαγενών, συμμορίες που δρουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα επιχειρηματιών και εταιρειών λυμαίνονται τα χωριά τους και σκορπούν το θάνατο, με την κυβέρνηση να αδιαφορεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ