Τετάρτη 28 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΗΜΝΟΣ
Μέτρα αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό ζητά το ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, Ελένη Γερασιμίδου και Γιάννης Γκιόκας, με θέμα τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό στη Λήμνο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ο πρόσφατος, μεγάλης έντασης σεισμός στη Λήμνο, ανέδειξε για άλλη μια φορά την άμεση ανάγκη μελετών και έργων αντισεισμικής προστασίας για τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια του νησιού που βρίσκεται σε χαρακτηρισμένη "υψηλής σεισμικότητας" περιοχή της χώρας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Δήμου της Λήμνου και των τεχνικών υπηρεσιών, 62 κτίρια κρίθηκαν "μη κατοικήσιμα", μεταξύ των οποίων και τμήμα του παλαιού κτιρίου του Γυμνασίου της Μύρινας, το αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο προκλήθηκαν ζημιές και στα εκθέματα του Μουσείου, καθώς και δύο εκκλησίες.

Ηταν καθαρά τυχαίο το γεγονός ότι ο σεισμός δεν είχε μεγαλύτερες συνέπειες, καθώς αυτή τη φορά το επίκεντρό του ήταν μακριά από κατοικημένη περιοχή. Εχουμε επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη άμεσης αντισεισμικής προστασίας του νησιού με τα απαραίτητα έργα, ώστε να μπορούν να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου σεισμού μεγαλύτερης εγγύτητας σε κατοικημένη περιοχή.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση καταγραφή των ζημιών, την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση των πληγέντων, υπενθυμίζει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντισεισμικής θωράκισης της χώρας».

Για τα παραπάνω, ερωτώνται οι υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβούν: Για τον άμεσο έλεγχο και τη σύνταξη μελετών για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων και των δημόσιων κτιρίων του νησιού. Για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση και την αποζημίωση των πληγέντων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ