Τρίτη 27 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α' ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΛ
Τρεις μέρες πριν από τις εξετάσεις «άνοιξε» η τράπεζα θεμάτων

Eurokinissi

Ξεκινούν την Πέμπτη 29 Μάη οι εξετάσεις των μαθητών της Α' Λυκείου με θέματα που θα αντληθούν κατά 50% από τράπεζα θεμάτων, παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας που βλέπει ότι αυτό το μέτρο θα οδηγήσει χιλιάδες μαθητές εκτός Λυκείου.

Την τράπεζα θεμάτων σαν τρόπο εξέτασης εισάγει ο νόμος για το «νέο Λύκειο» και εντάσσεται στο πνεύμα του, που είναι η ύψωση νέων μεγαλύτερων ταξικών φραγμών στη μόρφωση, ώθηση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών από ακόμα πιο νωρίς στην υποβαθμισμένη ψευτοκατάρτιση και μέσα από νέους εξεταστικούς φραγμούς.

Φέτος μάλιστα, μία χρονιά μεγάλων ελλείψεων και καθυστερήσεων στην τοποθέτηση εκπαιδευτικών, στο όνομα της εφαρμογής πάση θυσία του μέτρου, πολλά σχολεία επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για την κάλυψη της εξεταστέας - διδακτέας ύλης προκειμένου οι μαθητές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο τρόπο εξέτασης. Φυσικά, ούτε λόγος για αφομοίωση της ύλης από τους μαθητές.

Χτες, δύο ημέρες πριν τις εξετάσεις, «άνοιξε» η πρόσβαση στην τράπεζα θεμάτων στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Το Ινστιτούτο σημειώνει ότι «σκοπός της τράπεζας θεμάτων είναι αφενός η κάλυψη του συνόλου της διδακτέας ύλης (μετά από σχετικό εξορθολογισμό της) από όλα τα σχολεία της χώρας ώστε να μη δημιουργούνται στους μαθητές μαθησιακά κενά από τάξη σε τάξη και αφετέρου να ομογενοποιηθούν τα κριτήρια αξιολόγησης για ένα αντικειμενικότερο σύστημα αποτίμησης της προόδου των μαθητών μας». Με ανάλογες εκφράσεις εξαρχής πλασαρίστηκε το μέτρο, το οποίο είναι βαθιά ταξικό, ανοίγει νέα πεδία για την ιδιωτική παραπαιδεία, αποθαρρύνει τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών από το Λύκειο, μετατρέπει τον εκπαιδευτικό σε προγυμναστή εξετάσεων, ενώ παρά τα όσα υποστηρίζει το ΙΕΠ, η «ταχύρυθμη» διδασκαλία, προκειμένου να βγει η ύλη, δημιουργεί μαθησιακά κενά.

Η δημοσιοποίηση των θεμάτων της τράπεζας για την Α΄ Λυκείου γίνεται μέσω της ιστοσελίδας http://exams-repo.cti.gr, η οποία είναι προσβάσιμη σε όλους, χωρίς κανέναν περιορισμό και θα παραμένει ανοικτή συνεχώς. Μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη ο προγραμματισμός είναι να προστεθούν νέα θέματα για το σχολικό έτος 2014-2015 (για την Α' Λυκείου), ενώ θα αναρτηθούν και τα θέματα για τη Β' Τάξη.

Σε αυτή τη φάση για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων, η «τράπεζα» περιλαμβάνει 495 θέματα στο μάθημα Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, 170 θέματα στη Νέα Ελληνική Γλώσσα, 210 θέματα στη Νέα Ελληνική Λογοτεχνία, 209 θέματα στην Ιστορία, 294 θέματα στην Αλγεβρα, 375 θέματα στη Γεωμετρία, 261 θέματα στη Φυσική, 358 θέματα στη Χημεία, 200 θέματα στη Βιολογία, 302 θέματα στα Θρησκευτικά, 631 θέματα στην Πολιτική Παιδεία, 172 θέματα στα Αγγλικά, 320 θέματα στα Γαλλικά και 140 θέματα στα Γερμανικά. Αντίστοιχα από 50 έως 430 είναι τα θέματα για κάθε μάθημα των μαθητών της Α' τάξης ΕΠΑΛ, ενώ κάπως λιγότερα είναι τα θέματα που έχουν αναρτηθεί για τους μαθητές των Εσπερινών Λυκείων και ΕΠΑΛ.

Οπως και να είναι διαμορφωμένο το πρόγραμμα εξετάσεων σε κάθε Λύκειο, συζητάμε για έναν όγκο θεμάτων πάνω στα οποία είναι αδύνατο να προετοιμαστεί ο μαθητής μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μέχρι τις εξετάσεις, γεγονός που τελικά καθιστά ανούσιο το «άνοιγμα της τράπεζας» σε αυτή τη φάση, αφού οι μαθητές έτσι κι αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τα θέματά της ως «άγνωστα».

Από αύριο και οι πανελλαδικές

Στο μεταξύ αύριο Τετάρτη ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Την πρώτη ημέρα, οι υποψήφιοι όλων των κατευθύνσεων από τα ημερήσια Γενικά Λύκεια εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας. Την Πέμπτη ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ επίσης με Νεοελληνική Γλώσσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα βήμα υλοποιείται το νέο αντιδραστικό Λύκειο(2017-11-26 00:00:00.0)
Για την πρόταση αναμόρφωσης του Λυκείου(2017-02-01 00:00:00.0)
Συνέχεια με μαθήματα κατεύθυνσης(2015-05-26 00:00:00.0)
Ξεκινά η συγκρότηση «τράπεζας θεμάτων» για την Α' Λυκείου(2014-02-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2013-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ