Τρίτη 27 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Φρένο» για ΕΥΔΑΠ, «πράσινο» για Ελληνικό, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, λιμάνια

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, κάνοντας δεκτή αίτηση κατοίκων της Αθήνας που ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση με την οποία μεταβιβάστηκε, χωρίς αντάλλαγμα, από το ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 34% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικαστική απόφαση, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών και κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην προστασία της υγείας. Ακόμη, σημειώνεται ότι «η κατ' ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία».

Την ίδια στιγμή, πάντως, το ΣτΕ απέρριψε για τυπικούς λόγους ανάλογες αιτήσεις πολιτών που στρέφονταν κατά της μεταβίβασης μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ διαφόρων άλλων δημόσιων επιχειρήσεων, όπως της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), της ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου), των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και της ΛΑΡΚΟ.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ ενέκρινε τη μεταβίβαση του 30% των εγκαταστάσεων του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής στο ΤΑΙΠΕΔ, απορρίπτοντας ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς δήμων και κατοίκων της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι πλειοδότρια εταιρεία του σχετικού διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης ανακηρύχτηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η «Lamda Development».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ