Τετάρτη 21 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ανάπτυξη για τα μονοπώλια με νέα επίθεση στο λαό

Στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας και της παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστούν πεδία κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια, πάνω στα ερείπια μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων, απαρίθμησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρουσιάζοντας χτες το περιλάλητο «Αναπτυξιακό Σχέδιό» του. Πολυεπίπεδες αναδιαρθρώσεις προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, που η κυβέρνηση σχεδίασε παίρνοντας υπόψη και τις μελέτες του ΙΟΒΕ, της εταιρείας «McKinsey» και του ΚΕΠΕ, θα συνδυαστούν με νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και στο εργατικό-λαϊκό κίνημα, πρόσθετα φορολογικά βάρη για το λαό, μείωση της φορολογίας και αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς το Σχέδιο υπηρετεί την ΕΕ, την ανάκαμψη των μονοπωλίων και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Στην ομιλία του ο Σαμαράς τόνισε ότι η «ιδιωτική πρωτοβουλία» θα έχει τον «πρώτο ρόλο», το δε αστικό κράτος θα «προσελκύει επενδύσεις» στήνοντας υποδομές. Παρέπεμψε στο επίπεδο ανάπτυξης άλλων χωρών (π.χ., Φινλανδία και Σουηδία), που τάχα μπορεί στον ευρωμονόδρομο να πιάσει και η Ελλάδα. Παρέκαμψε τη δεδομένη στον καπιταλισμό ανισομετρία και τα ασφυκτικά δεσμά που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη χώρα, εμποδίζοντας ανοιχτά την ανάπτυξη μιας σειράς κλάδων, όπως η αμυντική βιομηχανία και η ναυπηγοεπισκευή, σε όφελος μονοπωλίων των πλουσιότερων χωρών της Ευρωζώνης.

Παρέπεμψε τις «καλύτερες μέρες» στο 2020, λέγοντας πως τότε η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει την ευημερία που είχε πριν την κρίση. Παρέθεσε κλάδους που του υπέδειξαν με μελέτες οι ΙΟΒΕ και «Mc Kinsey» ως τομείς όπου μπορεί να χτιστεί η ανάπτυξη που οραματίζεται: Τουρισμός. Πρωτογενής τομέας αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης. Ενέργεια και περιβάλλον. Ερευνα και τεχνολογία. Logistics, διαμετακομιστικό εμπόριο και συνδυασμένες μεταφορές. Φαρμακευτική βιομηχανία. Ναυτιλία.

Πρόσθεσε: Βιομηχανία ορυκτού πλούτου και μετάλλων. Βιομηχανία εμπορεύσιμων υπηρεσιών. Εταιρίες τεχνολογίας. Πολιτισμό (με μέτρα όπως η «πώληση πιστοποιημένων ομοιωμάτων» αγαλμάτων από τα μουσεία!).

Ακόμα: Την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, σπεύδοντας, ωστόσο, να προσθέσει ότι «θα απαιτηθούν και πολύ ισχυρές συμμαχίες για να τα αποκαλύψουμε πλήρως και να τα εκμεταλλευτούμε», σκιαγραφώντας τις οξυμένες ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και το τι σημαίνει «ειρήνη» στο σύστημα που υπηρετεί.

Επίσης: Τα ναυπηγεία, περιορίζοντας ωστόσο τη δραστηριότητά τους στην κατασκευή και επισκευή σκαφών αναψυχής, στη μετασκευή και κατασκευή πλοίων που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, υλοποιώντας έτσι το σχεδιασμό της ΕΕ για συρρίκνωση της εγχώριας ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης.

Μεταξύ άλλων, όρισε ως «προτεραιότητές» του τη μείωση της ανεργίας, τάζοντας 500.000 νέες θέσεις εργασίας αλλά σε διάστημα τεσσάρων χρόνων. Παραδέχτηκε ότι ο κατώτατος μισθός είναι «πολύ χαμηλός» αλλά το προσπέρασε ισχυριζόμενος ότι μπαίνοντας η χώρα στην «ανάπτυξη» θα έρθει και αύξηση στα εισοδήματα. Κατάφωρα ψέματα, εφόσον εντός ΕΕ και καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης οι μισθοί ολοένα συμπιέζονται και σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν την ίδια κρίση με την Ελλάδα.

Προανήγγειλε μείωση των φορολογικών συντελεστών αλλά «βήμα-βήμα», «σταδιακά, ώστε να μην διακινδυνεύσουν τα πλεονάσματα». Επιπρόσθετα, οι φορολογικές ελαφρύνσεις αφορούν κύρια στο κεφάλαιο, καθώς όρισε στόχο ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη να φτάσει στο 15%, ο ανώτατος συντελεστής στα εισοδήματα (άρα στο μεγάλο κεφάλαιο) να μην ξεπεράσει το 33%.

Εταξε μείωση του κόστους παραγωγής, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. Ωστόσο, μετέθεσε έστω και αυτήν την παραχώρηση «κάρτας πετρελαίου» στους αγρότες την επόμενη χρονιά. Φέρνει δε άμεσα (από 1ης Ιούλη) τη σημαντική μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές στους ξένους εργάτες (θα ασφαλίζονται μόνο για υγεία, όχι για σύνταξη), ρύθμιση που βασικά ευνοεί τους μεγαλοαγρότες-μεγαλολοεργοδότες. Επιπλέον, ως ρύθμιση αργά ή γρήγορα θα απλωθεί και στους Ελληνες εργάτες, υποβαθμίζοντας κι άλλο το καθεστώς ασφάλισής τους, φέρνοντας ταυτόχρονα καίριο πλήγμα στο ΙΚΑ. Προηγούμενα είχε περιγράψει ως ζητούμενο τη φτηνή Ενέργεια για τα εργοστάσια, τη μείωση του κόστους στο ηλεκτρικό που ζητούν διαρκώς οι βιομήχανοι, την ώρα που κόβεται το ρεύμα σε εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά καθώς δεν έχουν να ξοφλήσουν το λογαριασμό.

Οσον αφορά την πολυδιαφημισμένη ρευστότητα, παρουσίασε στο μεγάλο κεφάλαιο πόσα δισ. του έχει εξασφαλίσει από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, θύμισε τη διαβόητη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - δημόσιο χρήμα με το οποίο στηρίχτηκαν - και ζήτησε σε όλους του τόνους «σταθερότητα» ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα καταθέσεις και να πέσει μέσω τραπεζών πρόσθετο χρήμα στους επιχειρηματίες.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της συνεχούς προώθησης «μεταρρυθμίσεων», αστικών εκσυγχρονισμών που χρειάζονται τα μονοπώλια για να διευκολυνθεί η λειτουργία τους με χτύπημα της «γραφειοκρατίας». «Να ανοίγει μια επιχείρηση και να κλείνει σε μια μέρα», «τώρα τον επενδυτή τον διευκολύνουμε, δεν τον διώχνουμε», είπε χαρακτηριστικά. Ενέταξε στο ίδιο πλαίσιο και τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί, ώστε να εξασφαλίζονται σταθερές αστικές κυβερνήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ