Τετάρτη 21 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Με πρόσθετες μονάδες σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις

Συνεχίζεται η αποστολή μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βόρεια Ευρώπη, σε μια συντονισμένη (καταπώς φαίνεται) επιχείριση συγκέντρωσης ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Ρωσία, εν μέσω όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, με αιχμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ, από τις 19 έως τις 28 Μάη, κλιμάκιο της 380 Μοίρας Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, αποτελούμενο από 25 άτομα προσωπικό και ένα αεροσκάφος Erieye EMB-145H, συμμετέχει στη ΝΑΤΟική Δοκιμή (Trial) Επιχειρήσεων «Joint Intelligence Surveillance Reconnaissance» (JISR), στο Orland της Νορβηγίας, με την επωνυμία «Unified Vision 2014».

Επισήμως «η δοκιμή αφορά στην αναβάθμιση των διαδικασιών διαλειτουργικότητας στη συλλογή-διανομή και επεξεργασία πληροφοριών με σκοπό τον εμπλουτισμό της κοινής επιχειρησιακής εικόνας και βελτίωσης τής τακτικής κατάστασης στο θέατρο των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη εκμετάλλευσή τους από τους λήπτες των αποφάσεων σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο».

Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Ολλανδία, Τσεχία.

Μέχρι τις 23 Μάη είναι σε εξέλιξη άλλη μια πολυεθνική άσκηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων, η «Joint Air Warfare Tactical Exercise 2014» (JAWTEX 2014), με συμμετοχή και της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για ετήσια άσκηση της γερμανικής αεροπορίας και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη άσκηση διακλαδικής συνεργασίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Είναι αποκαλυπτικό το γεγονός ότι οι Γερμανοί άλλαξαν το αρχικό σενάριο της άσκησης (είχε σχεδιαστεί πριν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση), τη μετέφεραν από τη Νότια στη Βόρεια και Ανατολική Γερμανία και στη Βόρεια Θάλασσα, με επιχειρήσεις σε μικρή απόσταση από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με Ρωσία.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, συμμετέχει δύναμη 4.200 ανδρών, 800 εκ των οποίων προέρχονται από ΗΠΑ, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Τουρκία και Ουγγαρία, με διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών. Μετέχουν επίσης δυνάμεις αλεξιπτωτιστών, ελικόπτερα, το πυροβολικό, συστήματα αεράμυνας και μονάδες του γερμανικού στόλου.

Η ελληνική συμμετοχή συνίσταται σε τέσσερα αεροσκάφη «F-16 Block 52+» και 46 άτομα προσωπικό (14 ιπτάμενοι, 31 τεχνικοί και ένας αξιωματικός Πληροφοριών). Αντανακλά τις προσπάθειες της εγχώριας αστικής τάξης να αναβαθμίσει (και με στρατιωτικά μέσα) την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή.

Θυμίζουμε ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωνε πρόσφατα ότι θα υπάρξει «αναβαθμισμένη παρουσία» του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ετσι, μετά και την αποστολή πρόσθετων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ (από Βρετανία και Γαλλία) να περιπολούν πάνω από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, προστίθενται και παραπέρα δυνάμεις με την «Jawtex» και την «Unified Vision».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ