Πέμπτη 15 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Αξιοποίηση προς όφελος των μονοπωλίων

Υπεγράφησαν χτες σε επίσημη τελετή στο υπουργείο Περιβάλλοντος, οι πρώτες τρεις συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατακόλου, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κοινοπραξιών «Energean Oil / Petra petroleum», «Ελληνικά Πετρέλαια / Edison / Petroceltic» και «Energean Oil / Trajan Oil», υπό την παρουσία του Βρετανού υπουργού Ενέργειας, Edward Davey και του Καναδού πρεσβευτή, Robert Peck.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν την ύπαρξη κοιτασμάτων που μπορούν να φτάνουν και τα 300 εκατ. βαρέλια, με τον Βρετανό υπουργό να συνδέει χαρακτηριστικά τα ενδεχόμενα αποθέματα της ελληνικής επικράτειας με την «ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», έναντι χωρών «που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο»...

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος ανέφερε ότι κυβερνητική προτεραιότητα αποτελεί η «οριοθέτηση και η αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με όλες τις συνορεύουσες χώρες» και πρόσθεσε ότι «η κρίση στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία, (...) έφερε ξανά μ' επιτακτικό τρόπο στο επίκεντρο το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής...». Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο για την ΕΕ και απαρίθμησε το σύνολο των σχετικών έργων που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στη χώρα, όπως ο αγωγός ΤΑΡ, οι διασυνδέσεις του και τα σχέδια κατασκευής νέων σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης, αφού υποσχέθηκε... πακτωλό εσόδων για το Δημόσιο και «πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους», ανέφερε ότι σύντομα θα ακολουθήσει η προκήρυξη για την υπογραφή ανάλογων συμβάσεων παραχώρησης σε τρεις ακόμη χερσαίες περιοχές στη Δ. Ελλάδα, αλλά και στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και την περιοχή νότια της Κρήτης.

Οι εκτιμήσεις για την περιοχή των Ιωαννίνων (παραχωρήθηκε στο σχήμα που συμμετέχει η «Energean Oil») αναφέρουν ότι τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται μεταξύ 50 και 100 εκατ. βαρέλια, ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πετρελαίου μιας και φέρει ανάλογα γεωλογικά χαρακτηριστικά με αντίστοιχες περιοχές σε Ιταλία και Αλβανία όπου πρόσφατα η «Shell» ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος 200 εκατ. βαρελιών. Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ανέφεραν ότι οι επενδύσεις στη φάση της παραγωγής μπορεί να φθάσουν στα 500 εκατ. ευρώ.

Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού (παραχωρήθηκε στο σχήμα «ΕΛΠΕ / Edison / Petroceltic»), οι πρώτες μελέτες χαρακτηρίζονται ως «θετικές», με τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας να αναφέρουν ότι προγραμματίζονται 2 - 5 γεωτρήσεις και επενδύσεις έως 20 εκατ. ευρώ για περαιτέρω σεισμικές έρευνες.

Τέλος, στο Κατάκολο - το μόνο που έχει βεβαιωμένο κοίτασμα, 3-5 εκατ. βαρελιών - και το οποίο παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία «Energean Oil / Trajan Oil», οι εκπρόσωποι της εταιρείας ανέφεραν πως η γεώτρηση θα γίνει «οριζόντια», από τη στεριά, «για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο περιβάλλον» και ανέφεραν το ποσό των 50 εκατ. ευρώ ως μέγιστο ύψος επενδύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ