Τετάρτη 14 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΣΕΠ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στόχος της κυβέρνησης η προώθηση ντόπιων μονοπωλίων

Ξεκίνησαν στην Αθήνα οι εργασίες της 43ης Τακτικής Συνόδου της Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ). Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης η προώθηση και ενίσχυση της δράσης και των συμφερόντων ντόπιων μονοπωλίων, σε μια περιοχή που θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, μέσα από τη σύναψη επικερδών συμφωνιών με ομίλους άλλων χωρών, τον ανεφοδιασμό τους με φτηνό καύσιμο, την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και της «σταθερότητας» που θα κάνουν εφικτό το άνοιγμα νέων πεδίων απρόσκοπτης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Στη Σύνοδο μετέχουν 80 εκπρόσωποι Κοινοβουλίων από έντεκα κράτη-μέλη της Συνέλευσης (Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία και Ελλάδα), εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, πρέσβεις, κ.ά.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος τη Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όρισε στόχο ο Εύξεινος Πόντος «να εξελιχθεί σε μια περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας, και σταθερότητας». Χαρακτήρισε πρόκληση «την ομαλή μεταρρύθμιση των οικονομικών και πολιτικών συστημάτων», «τη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας», «την ενεργειακή επάρκεια».

Ο ίδιος θύμισε ότι το Γενάρη του 2011, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε Ψήφισμα σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τον Εύξεινο Πόντο, σύμφωνα με το οποίο η περιοχή του Ευξείνου Πόντου ορίζεται ως «περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ».

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους της. Πρόσθεσε ότι από το Νοέμβρη του 2009, λειτουργεί το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο ΟΣΕΠ, το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Ελλάδα, ώστε να αποτελέσει έναν «ευέλικτο μηχανισμό υλοποιήσεως προγραμμάτων περιφερειακής αναπτυξιακής συνεργασίας». Χρηματοδότηση από το Ταμείο μπορούν να ζητήσουν νομικά πρόσωπα (εταιρείες), διεθνείς κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί.

Τόνισε ότι «υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω και στενότερη συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της βιομηχανίας, της Ενέργειας, της αγροτικής ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών».

Ειδικά για την Ενέργεια υπογράμμισε ότι είναι «ένα από τα μείζονα αλλά και επίκαιρα ζητήματα, όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την Ελλάδα και για την ΕΕ» και πρόσθεσε ότι «ένας από τους θεμελιώδεις αντικειμενικούς σκοπούς της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ είναι να διασφαλίζει ότι το ενεργειακό σύστημα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ, φροντίζοντας να υπάρχουν ανταγωνιστικές εγχώριες και διεθνείς αγορές Ενέργειας και να επικρατούν τιμές που είναι διεθνώς ανταγωνιστικές και αφορούν Ενέργεια σε τιμές προσιτές για τους τελικούς καταναλωτές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ευπαθή νοικοκυριά και τους βιομηχανικούς κλάδους, που είναι εκτεθειμένοι στο διεθνή ανταγωνισμό και για τους οποίους η Ενέργεια αποτελεί σημαντικό συντελεστή παραγωγής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόθυμη η συγκυβέρνηση να χωθεί στις ενεργειακές κόντρες(2015-11-21 00:00:00.0)
Για την προώθηση θέσεων ντόπιων μονοπωλίων(2014-09-26 00:00:00.0)
Με στόχο την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου(2007-07-05 00:00:00.0)
Στόχος η πρόσδεση κρατών στο άρμα της ΕΕ(2007-02-15 00:00:00.0)
Ενεργότερη παρέμβαση στα παρευξείνια κράτη(2001-09-11 00:00:00.0)
Αύριο η πρώτη σύνοδος του Συμβουλίου Διοικητών(1998-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ