Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Στο ύψος τους οι πτωχεύσεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τις επιχειρήσεις που δήλωσαν πτώχευση. Πού οφείλεται η μείωση των «κανονιών» της αγοράς κατά τα τελευταία χρόνια

Κάθε εργάσιμη ημέρα στο α' τετράμηνο του 2001, 9 επιχειρήσεις είτε έκλεισαν οριστικά, είτε βρίσκονται στη διαδικασία κλεισίματος. Αυτό προκύπτει από τα «μεγέθη πληροφοριών οικονομικής συμπεριφοράς», που εκδίδει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών και αφορά την περίοδο Γενάρη - Απρίλη 2001. Ετσι λοιπόν, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για την «ισχυρή οικονομία» που δημιουργήθηκε επί «εκσυγχρονισμού», ένα σημαντικό τμήμα των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων, συνεχίζεται να δοκιμάζεται από πολύπλευρη κρίση, που τροφοδοτεί η κυβερνητική πολιτική.

Αναλυτικότερα, το α' τετράμηνο του 2001 το ύψος των απλήρωτων συναλλαγματικών και των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στα 82,2 δισ. δραχμές έναντι 125,9 δισ. δραχμές το αντίστοιχο τετράμηνο του 2001. Παρατηρείται δηλαδή μια πτώση στα επονομαζόμενα και «κανόνια» της αγοράς κατά 34,7%, η οποία όμως πτώση, οφείλεται σε λόγους ανεξάρτητους από την οικονομική ευρωστία των καταναλωτών.

Οι αιτήσεις πτώχευσης που υποβλήθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, ανήλθαν σε 543 έναντι 605 το α' τετράμηνο του 2000 και μειώθηκαν κατά 10,2%. Τέλος, οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανήλθαν σε 251 έναντι 254 πέρυσι και εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,2%. Συνολικά δηλαδή, 794 επιχειρήσεις είτε έκλεισαν είτε βρίσκονται σε διαδικασία να κατεβάσουν οριστικά τα ρολά.

Οσο για την εντυπωσιακή μείωση των «κανονιών» κατά 34,7% σε σχέση με πέρυσι, αυτή θα πρέπει να αποδοθεί στην καλπάζουσα άνοδο της καταναλωτικής πίστης, παρά στην εξυγίανση των οικογενειακών προϋπολογισμών, οι οποίοι, αντίθετα, χρεώνονται επικίνδυνα. Σύμφωνα με το δελτίο οικονομικής συγκυρίας της ΤτΕ, τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων - χωρίς τις πιστωτικές κάρτες - αυξήθηκαν από 548,2 δισ. δραχμές στο τέλος του 1996, στα 1.787,4 δισ. δραχμές στο τέλος του 2000. Μέσα σε τέσσερα δηλαδή χρόνια αυξήθηκαν κατά 226%.

Εξίσου εντυπωσιακή άνοδο παρουσιάζουν και τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των καταναλωτικών καρτών, αν και η ΤτΕ δεν τα παρακολουθεί σε ξεχωριστό λογαριασμό, ώστε να ξέρουμε την ακριβή τους πορεία. Καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες και η ευκολία χορήγησής τους από τις τράπεζες, λόγω των υψηλότατων επιτοκίων που πληρώνουν οι καταναλωτές, έχουν ανατρέψει την εικόνα που παρουσιάζεται μέσα από το φυλλάδιο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για τα «φέσια» στην αγορά. Γιατί η μείωση στα «φέσια» αντισταθμίζεται τα τελευταία χρόνια από τις «μαύρες τρύπες» των οικογενειακών προϋπολογισμών που καλύπτονται με επαχθή τραπεζικό δανεισμό, αλλά και «φέσια» που εμφανίζονται στους πίνακες των τραπεζών και αφορούν κατόχους καρτών και λήπτες καταναλωτικών δανείων οι οποίοι έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ