Κυριακή 11 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πείρα από τη μάχη για τη Σύμβαση στη «Σόφτεξ»

Ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με τον Δημήτρη Κατσιγιάννη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της «Σόφτεξ»
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων της «Σόφτεξ»
Στις αρχές Απρίλη, το Σωματείο των εργαζόμενων στη «Σόφτεξ» υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει αύξηση 1,5% στους μισθούς από την 1η Μάρτη 2014.

Χαιρετίζοντας την υπογραφή της Σύμβασης, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου σημείωνε σε ανακοίνωσή της: «Αυτή η κατοχύρωση δικαιωμάτων των εργαζομένων της "Σόφτεξ", έγινε γιατί το σωματείο ακολούθησε την κατεύθυνση που έχει χαράξει το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία. Γραμμή διεκδίκησης και όχι συνδιαλλαγής και παραχωρήσεων. Βοήθησε η θέση της Ομοσπονδίας, που απέκρουσε τις προτάσεις της εργοδοσίας στον κλάδο, για υπογραφή ΣΣΕ με μειώσεις και πάλεψε στην κατεύθυνση που είχε χαράξει, δηλαδή ούτε βήμα πίσω τουλάχιστον από τις ΣΣΕ του 2009.

Πάνω εδώ το σωματείο της "Σόφτεξ" με ταξική συνέπεια και σταθερότητα πέτυχε την ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων και την πρωτοπόρα δράση για όλα τα δικαιώματα. Γι' αυτό είχε αποτελέσματα».

Αναμέτρηση με την εργοδοσία

«Η υπογραφή ΣΣΕ με αύξηση για το 2014 και με όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα, δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Κατσιγιάννης, πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων στη «Σόφτεξ» και εξηγεί: «Ηταν το αποτέλεσμα, ή καλύτερα ένα από τα αποτελέσματα, μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε το 2004, όταν οι εργαζόμενοι γύρισαν την πλάτη στη συμβιβασμένη πλειοψηφία του σωματείου και εμπιστεύτηκαν τις ταξικές δυνάμεις.

Η εργοδοσία προσπάθησε το 2005 να κάνει απολύσεις με αναθέσεις τμημάτων σε εργολάβους. Αντιδράσαμε άμεσα και όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, ξεκινήσαμε έναν τρίμηνο αγώνα για να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι».

Τότε ήταν που η εργοδοσία έδειξε όλο το ταξικό της μίσος. Κατέφυγε στα δικαστήρια και πέτυχε να κηρυχτούν παράνομες οι απεργίες των εργαζόμενων, που όμως συνεχίστηκαν και κατέληξαν νικηφόρα. Με τη βοήθεια της κυβέρνησης και της ταξικής Δικαιοσύνης, προσπάθησε να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί την τότε διοίκηση του Σωματείου, που διώχτηκε για «παρακώλυση συγκοινωνιών», επειδή οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Πειραιώς!

«Στον αγώνα μας είχαμε στο πλευρό μας όλα τα ταξικά συνδικάτα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου και συνεχίζει: «Τελικά, η εργοδοσία έκανε πίσω και επαναπροσέλαβε τους απολυμένους. Το κύρος του σωματείου και του ΠΑΜΕ μεγάλωσε στους εργαζόμενους. Οπως μεγάλωσε και η εμπιστοσύνη στη δύναμή τους, για το τι μπορούν να πετύχουν παλεύοντας ενωμένοι, με σωματείο που έχει ταξική γραμμή».

Δεν έπεσε από τον ουρανό...

Μιλώντας για τις προηγούμενες Συλλογικές Συμβάσεις, ο Δημήτρης Κατσιγιάννης στέκεται στα εξής: «Το διάστημα μετά τις κινητοποιήσεις, υπογράψαμε σύμβαση με 7% αύξηση, αλλά συγχρόνως πήραμε πίσω δικαιώματα που οι προηγούμενες πλειοψηφίες είχαν παραχωρήσει.

Από τότε μέχρι σήμερα, πετυχαίνουμε ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς μας, χωρίς ταυτόχρονα να απεμπολούμε άλλα δικαιώματα. Μόνο το 2012 και το 2013 η σύμβαση προέβλεπε μηδενικές αυξήσεις, χωρίς όμως να παραχωρήσουμε τίποτα από τις προηγούμενες συμβάσεις.

Ομως, δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε ότι στον καπιταλισμό καμιά κατάκτηση δεν είναι εξασφαλισμένη και ότι το κεφάλαιο γίνεται ολοένα και πιο επιθετικό. Ξέρουμε ότι η καλύτερη ασπίδα και ταυτόχρονα όπλο για την αντεπίθεση, είναι η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση και πως πάνω εκεί πρέπει και εμείς να προσθέτουμε κάθε μέρα το δικό μας λιθαράκι»...

Αλλωστε, όπως σημειώνει με έμφαση ο Δημήτρης Κατσιγιάννης, οι κατακτήσεις των εργαζομένων οφείλονται στη δική τους συσπείρωση «και όχι βέβαια στην "καλοσύνη" της εργοδοσίας. Αυτήν προσπαθεί σταθερά να παρέμβει για να κόψει δικαιώματα, αλλά πάντα μας βρίσκει απέναντι, αποφασισμένους, ενωμένους, με μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

Οργανώνουμε μαζικές διαδικασίες, τακτικές και έκτακτες γενικές συνελεύσεις, ομιλίες και συζητήσεις σε όλα τα τμήματα και στις βάρδιες, με στόχο τη συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων, αλλά και στην υλοποίησή τους. Δώσαμε ισχυρά πλήγματα στη λογική της ανάθεσης».

Η δουλειά του σωματείου με τα μέλη του αποκτά ξεχωριστή αξία, αν υπολογιστεί ότι «οι εργαζόμενοι στη Softex είναι κατά 70% νέα παιδιά, μετά τη συνταξιοδότηση των παλιών εργαζομένων. Παρ' όλα αυτά, έχουν ήδη αναπτύξει δεσμούς μεταξύ τους όπως και με το σωματείο και συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο ότι τίποτε δε χαρίζεται και ότι χρειάζεται σκληρός αγώνας για να αποσπάσεις και την παραμικρή κατάκτηση. Ολα αυτά έφεραν το αποτέλεσμα της ΣΣΕ για το 2014».

Στήριγμα η Ομοσπονδία

Οι εργαζόμενοι στη «Σόφτεξ» και το σωματείο τους έχουν ένα γερό στήριγμα στους αγώνες τους: Την ταξική Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου. «Ο ρόλος της Ομοσπονδίας ήταν και παραμένει σημαντικός, καθοριστικός», λέει ο Δημήτρης Κατσιγιάννης. Μεταξύ άλλων, στέκεται στο γεγονός ότι η Ομοσπονδία έγκαιρα «άνοιξε» στους εργαζόμενους τα ζητήματα της καπιταλιστικής κρίσης.

Ανέδειξε το χαρακτήρα της και το ρόλο των μνημονίων, έκανε προσπάθεια να οργανώσει την πάλη στον κλάδο, δίνοντας βάρος στις συζητήσεις και στις συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς. Δεν έχασε ποτέ το μέτωπο στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, ανέδειξε τον επιζήμιο και υπονομευτικό του ρόλο.

«Ολα αυτά συνέβαλαν ώστε με καλύτερους όρους να δώσουμε τη μάχη της Σύμβασης στο επίπεδο της επιχείρησης», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου της «Σόφτεξ» και καταλήγει: «Σήμερα, η Ομοσπονδία αρνείται να υπογράψει κλαδική σύμβαση με μειώσεις, όπως ζητούν οι βιομήχανοι και παλεύει για την υπογραφή σύμβασης η οποία θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στον κλάδο.

Μαζί με το κλαδικό των χαρτεργατών, συμμετέχοντας σε προσπάθειες συντονισμού με άλλες Ομοσπονδίες που δίνουν τη μάχη της Σύμβασης, παλεύουν να σπάσουν την εργοδοτική αδιαλλαξία, να βάλουν όλο τον κλάδο στη μάχη, για να μην περάσουν μειώσεις, σαν βάση για να παλέψει ο κλάδος για αυξήσεις».


Π.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org