Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν χτες το πρωί στο κέντρο της χιλιανής πρωτεύουσας Σαντιάγο, διεκδικώντας δωρεάν δημόσια ποιοτική Παιδεία και θυμίζοντας στην πρόεδρο Μισέλ Μπασελέτ τις προεκλογικές υποσχέσεις που είχε δώσει στις τελευταίες εκλογές, ότι θα αντιμετωπίσει τα μεγάλα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την Παιδεία.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε χτες στο Καράκας, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης. Προχτές οι δυνάμεις Ασφαλείας διέλυσαν καταυλισμούς της αντιδραστικής αντιπολίτευσης σε διάφορα μεσοαστικά προάστια της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, όπου κατασχέθηκαν ποσότητες όπλων, ναρκωτικών και χρημάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει το οργανωμένο των προσπαθειών αποσταθεροποίησης που οργανώνει εδώ και μήνες.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Με ρίψη δακρυγόνων προσπάθησαν οι δυνάμεις καταστολής να εμποδίσουν διαδηλωτές να μπουν - σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ - σε κυβερνητικά κτίρια, στη διάρκεια χτεσινής τους διαδήλωσης στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης. Μετά την πρόσφατη αποπομπή της Γινγκλάγκ Σιναουάτρα από τη θέση της πρωθυπουργού, η αντιπολίτευση οξύνει τις αντιδράσεις της, ζητώντας την παραίτηση όλης της κυβέρνησης και επίσπευση των μεταρρυθμίσεων πριν τις προγραμματισμένες για 20 Ιούλη βουλευτικές εκλογές. Διαδηλώσεις ετοιμάζουν σήμερα και οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος με «τα κόκκινα πουκάμισα».

ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ.-- Στη φυλάκιση πέντε ανθρώπων προχώρησαν χτες οι κινεζικές αρχές στην επαρχία Σινζιάνγκ, έδρα των αυτονομιστών Ουιγούρων, όπου τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι πολύνεκρες επιθέσεις τις οποίες η κυβέρνηση αποδίδει στους «τρομοκράτες» της περιοχής. Για τους συγκεκριμένους πέντε, το δικαστήριο πρότεινε ποινές από 7 μέχρι και 15 χρόνια με την κατηγορία της υποκίνησης σε «απόσχιση».

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Ξεκίνησε χτες στη Σλοβενία η επίσημη εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 8ης Ιούνη, στο οποίο θα αποφασιστεί αν θα γίνει αποδεκτός ή θα απορριφθεί νόμος που ρυθμίζει την πρόσβαση στα κρατικά αρχεία της περιόδου της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Την πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα ξεκίνησε το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), που συγκέντρωσε 46.000 υπογραφές για τη διενέργειά του.

ΑΚΚΡΑ.-- Ελικόπτερο που μετέφερε υπαλλήλους σε μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου που δούλευαν για λογαριασμό της ρωσικής εταιρείας Lukoil συνετρίβη αργά το βράδυ της Πέμπτης ανοικτά των ακτών της Γκάνα, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων εκ των επιβαινόντων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν βιάζεται να αποφασίσει για το ενδεδειγμένο μέγεθος του ισολογισμού της, αλλά, εάν το μειώσει στα προ της κρίσης επίπεδα, αυτό θα συμβεί σε ένα διάστημα 5 έως 8 ετών, δήλωσε χτες η πρόεδρός της, Τζάνετ Γέλεν, στο πλαίσιο κατάθεσής της σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ