Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ - ΑΙΓΙΑΛΟΣ
Οπως επιθυμούν οι «επενδυτές»...

Χωροταξικό σχεδιασμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου προωθεί η συγκυβέρνηση, μέσω νομοσχεδίου που έθεσε προς «δημόσια διαβούλευση» το υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθώντας, παράλληλα, το νομοσχέδιο «έκτρωμα» για τον αιγιαλό και τις παραλίες, καθώς, όπως φαίνεται επιθυμεί μία συνολική αντιδραστική αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου που ρυθμίζει τα παραπάνω ζητήματα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει λόγο περί «εκσυγχρονισμού» της ισχύουσας νομοθεσίας, με σκοπό τον «επακριβή καθορισμό» αρμοδιοτήτων στο χωροταξικό σχεδιασμό για την αποφυγή «αλληλεπικαλύψεων», μειώνοντας τα επίπεδα σχεδιασμού από επτά που είναι σήμερα σε τέσσερα.

Ο χαρακτήρας της κυβερνητικής νομοθετικής παρέμβασης αποκαλύπτεται ίσως με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από το άρθρο 4, όπου ορίζεται πως για την κατάρτιση της «Εθνικής Χωροταξικής Πολιτικής» ως γενικό κείμενο αρχών από την κυβέρνηση «λαμβάνονται υπόψη η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της Χώρας για εκάστη προγραμματική περίοδο, το εκάστοτε ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων καθώς και άλλα γενικά ή ειδικά προγράμματα εθνικής ή διαπεριφερειακής κλίμακας που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη διάρθρωση και ανάπτυξη του εθνικού χώρου».

Παράλληλα, ένα σημαντικό τμήμα του χωροταξικού σχεδιασμού, τα ρυμοτομικά σχέδια περνάνε υπό την ευθύνη των Περιφερειών, ενώ προβλέπεται ότι ακόμη και αυτές οι νέες ρυθμίσεις που θα προκύψουν είναι υπό αίρεση για κάθε φορά που θα ανακύπτουν «ειδικοί και εξαιρετικοί λόγοι»...

Υπενθυμίζουμε ότι παράλληλα «τρέχει» μέχρι τις 15 Μάη η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών υπό τον τίτλο «οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», όπου παραχωρούνται δημόσιες παραθαλάσσιες, παραλίμνιες και παραποτάμιες εκτάσεις με συνοπτικές διαδικασίες σε ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα ή «συμπράξεις» ιδιωτών και Δημοσίου. Την ίδια στιγμή, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο νομιμοποιεί με συνοπτικές διαδικασίες κτίσματα που έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα σε τέτοιες εκτάσεις αρκεί να καταβληθεί ένα κάποιο αντίτιμο που θα καθορίζει η Κτηματική Υπηρεσία.

Ακρως αποκαλυπτική των κυβερνητικών προθέσεων, που απορρέουν και από το παραπάνω νομοσχέδιο, αποτελεί η σχετική εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, που υπογραμμίζει ότι η «οικονομική σημασία της παράκτιας ζώνης είναι τεράστια και απαιτείται να απελευθερωθούν οι τεράστιες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης που παρέχει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ