Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επικίνδυνα χημικά στα χέρια εξτρεμιστών ισλαμιστών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Εκκληση στις δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τους Σύρους «αντικαθεστωτικούς» και τους ξένους μισθοφόρους που πολεμούν την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ στη Συρία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση 16 δοχείων με επικίνδυνα χημικά όπλα που βρίσκονται σε περιοχή υπό τον έλεγχό τους και η οποία βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό απηύθυνε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) Σίγκριντ Κάαγκ.

Οπως είπε η ίδια η Κάαγκ στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τα 16 δοχεία ισοδυναμούν με το 8% του δεδηλωμένου συριακού χημικού οπλοστασίου και περιέχουν μεταξύ άλλων υλικά για την παρασκευή νευροπαραλυτικών αερίων, όπως το «Σαρίν». Η Ολλανδέζα επικεφαλής της αποστολής του OPCW σημείωσε ότι σε περίπτωση που δοθεί άδεια από τις «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις που ελέγχουν πρώην στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στη Δαμασκό, τότε θα χρειαστεί τουλάχιστον μία βδομάδα για την ασφαλή συσκευασία των πέντε δοχείων με τα πιο επικίνδυνα χημικά και ό,τι τα εναπομείναντα 11 που περιέχουν λιγότερο τοξικά χημικά θα μπορούσαν να μεταφερθούν οδικώς μέχρι το λιμάνι της Λαττάκειας, για να μεταφερθούν από κει σε νορβηγικά και δανέζικα πλοία που έχουν αναλάβει την απομάκρυνσή τους από τη Συρία. Η Κάαγκ χαρακτήρισε τους «αντικαθεστωτικούς» που ελέγχουν την πρώην αεροπορική βάση του στρατού «από τους πιο ακραίους» ισλαμιστές μισθοφόρους που έχουν έρθει από το εξωτερικό στη Συρία.

Η επικεφαλής της αποστολής του OPCW σημείωσε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ορισμένες χώρες (Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία) έθεσαν προς συζήτηση τις καταγγελίες των αντικαθεστωτικών για την επίθεση με χημικό αέριο χλωρίου που ανέφεραν το Μάρτη σε πόλη της κεντρικής Συρίας, απαιτώντας διερεύνηση της υπόθεσης. Η Κάαγκ είπε πως αντιπροσωπεία του OPCW βρίσκεται ήδη στη Δαμασκό γι' αυτό το λόγο. Στην ίδια συνεδρίαση, οι πρεσβευτές ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατηγόρησαν τη συριακή κυβέρνηση ότι κρύβει εγκαταστάσεις. Με αυτό το πρόσχημα, επιδίωξαν εκβιαστικά την παράταση της αποστολής του OPCW και μετά την 30ή Ιούνη οπότε (σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα) προβλέπεται η πλήρης απομάκρυνση όλων των συριακών χημικών όπλων από τη χώρα, παρά τη γνωστή αντίδραση Σύρων αξιωματούχων που επιθυμούν τη διάλυση της αποστολής αμέσως μετά τη διεκπεραίωση του έργου που έχει αναλάβει.

Τέλος, χτες η Σαουδική Αραβία ζήτησε την επ' αόριστον αναβολή συνεδρίασης που είχε η ίδια ζητήσει να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στον Αραβικό Σύνδεσμο, με θέμα «τρόπους αντιμετώπισης της συριακής τραγωδίας» δίχως να εξηγήσει την αλλαγή της στάσης της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ