Τετάρτη 7 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΕΜΙΡΑΤΩΝ
Χρυσοφόρες συμφωνίες και επενδύσεις για τα μονοπώλια

Ολοκληρώθηκε η 2η Σύνοδος της Επιτροπής Συνεργασίας Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που διοργάνωσε στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση. Υπογράφτηκαν συμφωνίες που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια των δύο χωρών, εκθειάστηκε το ξεπούλημα Ελληνικού και «Αστέρα Βουλιαγμένης», μπήκαν μπροστά ανάλογοι στόχοι για το άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, υπογράφηκε Συμφωνία Αμοιβαίας Προώθησης και Προστασίας των Επενδύσεων. Επίσης, υπεγράφησαν: «Μνημόνιο Συνεργασίας» στον τομέα της Ενέργειας ανάμεσα στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την κρατική εταιρεία Ενέργειας του Αμπού Ντάμπι TAQA. «Συμφωνία Συνεργασίας» για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του Ελληνικού ανάμεσα στη «Lamda Development» - Ομιλος Λάτση και την εταιρεία «Al Maabar».

Μιλώντας στη σύνοδο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος κάλεσε τα μονοπώλια των ΗΑΕ να θεωρούν την Ελλάδα «πρεσβευτή» τους στην ΕΕ και στη Ζώνη του Ευρώ.

Ο σεΐχης Abdullah Bin Zayed Al Nahyan αναγνώρισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι «καταφέρατε να πείσετε τους επενδυτές από τα Εμιράτα να έρθουν σήμερα στην Ελλάδα, να εξερευνήσουν σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων». Υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσουν «σε ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα για το Ελληνικό αξίας 7 δισ. ευρώ. Αυτό το μεγάλο έργο θα γίνει σε μία από τις καλύτερες τοποθεσίες στην Αθήνα, σε μία από τις καλύτερες τοποθεσίες στη Μεσόγειο».

Θύμισε, επίσης, ότι το «Επενδυτικό Συμβούλιο» του Dubai συμμετείχε στην «επένδυση» στον Αστέρα Βουλιαγμένης και σε άλλες επενδυτικές συμφωνίες στον τομέα της Ενέργειας. Ανάφερε, για παράδειγμα, την εταιρεία Masdar που ενδιαφέρεται για «επενδυτικές ευκαιρίες» στην Ελλάδα, στις ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας. Χαρακτήρισε χαμηλές τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι με τις υπογραφείσες συμφωνίες θα αυξηθούν.

Κάλεσε Ελλάδα και ΗΑΕ να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές μεταφορές «για να μπορέσουν (σ.σ: τα ελληνικά αεροσκάφη) να χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμια των Εμιράτων για να ανοιχτούν προς την Αφρική, προς την Ανατολική Ασία και την Ανατολική Αφρική. Θα δοθεί έτσι ευκαιρία να αναβαθμιστούν τα ελληνικά αεροδρόμια είτε ως τουριστικοί προορισμοί είτε ως κόμβοι transit».

Αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δυο τους, ο σεΐχης κάλεσε ανοιχτά ελληνικά μονοπώλια να επενδύσουν στα ΗΕΑ, λέγοντα ότι «τα Εμιράτα, με κριτήρια logistics, θεωρούνται μια στρατηγική περιοχή για τη νότιο Ασία, την Κίνα, την Ανατολική Αφρική και την Ινδία. Είμαστε μια σημαντική πύλη προς αυτές τις χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ