Τετάρτη 7 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Μέρκελ - Αναστασιάδη

Την άμεση εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΕΕ και ΗΠΑ) στη διευθέτηση, για τα συμφέροντά τους, του Κυπριακού, καταδεικνύει και η χτεσινή συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Βερολίνο. Και οι δύο ηγέτες εστίασαν στην ανάγκη της πιο ενεργού συμμετοχής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με το ψευδοκράτος, διαδικασία που έχει επιταχυνθεί μετά την κοινή ανακοίνωση Αναστασιάδη - Ερογλου στις 11 Φλεβάρη, η οποία είναι στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», αφού προβλέπει «δύο συνιστώντα κράτη με δική τους νομοθεσία».

«Η διαπραγμάτευση μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο όταν όλο το νησί γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε η καγκελάριος, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής τολμηρών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για να προχωρήσει η διευθέτηση.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας στην Κύπρο, η Μέρκελ μίλησε για ...πρόοδο με θυσίες του κυπριακού λαού, και με έμφαση τόνισε ότι «πρέπει ακόμη να διανυθεί πολύς δρόμος, προκειμένου να δοθεί ελπίδα στους νέους της Ευρώπης, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της απασχόλησης».

Οι δύο αστοί ηγέτες, επίσης, συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, διατυπώνοντας ευχολόγια και βέβαια καμία αναφορά στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου. Ωστόσο, επειδή οι σχέσεις στις δύο χώρες με το ρώσικο κεφάλαιο είναι ισχυρές, έμειναν σε ήπιες διατυπώσεις απέναντι στη Ρωσία. Η Μέρκελ συνέδεσε το θέμα και με την ενεργειακή εξάρτηση ευρωπαϊκών χωρών από τη Ρωσία, ωστόσο, κάλεσε την τελευταία να μη γιορτάσει την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης στις 9 Μάη με στρατιωτικές παρελάσεις στην Κριμαία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ