Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Αντιδρούν στο «ξήλωμα» των λαϊκών αγορών

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης απαίτησαν με τη χτεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Μαζική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, την ώρα που η Ολομέλεια συζητούσε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές, συνεχίζοντας για έβδομη μέρα την απεργία και τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο. Η ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου αναμενόταν να ολοκληρωθεί σήμερα Τρίτη.

Στη συγκέντρωση έγιναν ομιλίες από εκπροσώπους των Ομοσπονδιών τόσο των παραγωγών, όσο και των πωλητών. Η κινητοποίηση συνεχίστηκε ως αργά με μουσικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σαρρής, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, αλλά και μουσικά σχήματα, όπου συμμετέχουν παιδιά των εργαζομένων στις Λαϊκές Αγορές.

Η απεργία συνεχίζεται και αύριο, οπότε θα γίνει νέα συνεδρίαση των Ομοσπονδιών, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, έκαναν χτες το πρωί οι παραγωγοί - πωλητές λαϊκών αγορών και στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Τη σαφή και ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ για απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο στην ουσία ενισχύει τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, μετέφερε στη συγκέντρωση των απεργών ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Υπογράμμισε πως με το συγκεκριμένο νομοθέτημα η κυβέρνηση ζητά φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ως προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας και επιβάλλει δυσβάσταχτα πρόστιμα, τη στιγμή που για στα σούπερ - μάρκετ περιορίζονται σε απλές συστάσεις.

Αναφέρθηκε ακόμα στην προσπάθεια του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, και κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, να φέρει σε αντιπαράθεση τους παραγωγούς και τους πωλητές, με στόχο να διευκολύνει την ψήφιση του νομοσχεδίου. Σημείωσε πως το ΚΚΕ στάθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στις Λαϊκές Αγορές και θα το κάνει και στο μέλλον αν χρειαστεί και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να βγάλουν συμπεράσματα από τη μάχη αυτή που δίνουν, να σταθούν με βάση τα συμφέροντά τους και να βάλουν «κάθε κατεργάρη στον πάγκο του».

Αλληλεγγύη από εργαζόμενους και ΕΒΕ

Λίγο νωρίτερα, ο Κώστας Κακαράντζας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Πωλητών Λαϊκών Αγορών αναφέρθηκε αναλυτικά στο νομοσχέδιο και το στόχο του, που δεν είναι άλλος από τη συρρίκνωση των Λαϊκών Αγορών μέσα από τη σταδιακή εκτόπισή τους.

Εκεί οδηγεί η προϋπόθεση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, που απειλεί να στείλει στην ανεργία χιλιάδες λαϊκατζήδες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή φόρων και χαρατσιών. «Αρνούμαστε να θυσιαστούμε για μια χούφτα πολυεθνικές και για τις μεγάλες αλυσίδες διακίνησης και εμπορίας τροφίμων», τόνισε και κάλεσε σε αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ, ο Γιώργος Κοκολάρας, μέλος της Πανελλαδικής της Γραμματείας. Σε πάλη για να μην παραδοθεί ο πάγκος της Λαϊκής στα σαγόνια των μεγαλοκαρχαριών των σούπερ - μάρκετ κάλεσε ο Αντώνης Ζαμπέτας, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Μαραθώνα, ενός δήμου στον οποίο ζουν και εργάζονται εκατοντάδες μικροί παραγωγοί.

Τον «δίκαιο, μαχητικό, μαζικό, ενωτικό αγώνα χιλιάδων παραγωγών και επαγγελματιών λαϊκών αγορών ενάντια στους νόμους της συγκυβέρνησης και της ΕΕ», χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών νομού Αττικής.

Ελιγμοί από την κυβέρνηση

Την ώρα της συγκέντρωσης, μέσα στη Βουλή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιδίδονταν σε ένα παζάρι για αλλαγές στο νομοσχέδιο, που όμως αφήνουν ανέγγιχτη την αντιδραστική ουσία του. Οπως έκανε γνωστό, το υπουργείο Ανάπτυξης «αποδέχθηκε σειρά προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης», όπως ότι οι άδειες «από 3ετούς διάρκειας, μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, ενώ προβλέπονται και δυνατότητες μεταβίβασής τους».

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, θα υπάρχει «εφ' άπαξ κλήρωση τον Ιανουάριο του 2015 και κυκλική μετατόπιση κατά μια θέση μια φορά το χρόνο» για τις θέσεις στις λαϊκές. Στους ελιγμούς του υπουργείου πλειοδότησε αργότερα χτες το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου συνολικά η κυβέρνηση να διαχειριστεί τις αντιδράσεις στο νομοσχέδιο.

Ο εισηγητής του Μ. Κασσής δήλωσε ότι το κόμμα του δε συμφωνεί με την κλήρωση για τη χωροθέτηση στις λαϊκές, ότι ζητά να παραμείνει το καθεστώς των θέσεων όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και η κλήρωση να ισχύει μόνο για τις αδιάθετες θέσεις. Είπε ακόμα ότι διαφωνεί στο διαχωρισμό των θέσεων παραγωγών και εμπόρων και ζήτησε την αύξηση των ημερών που θα διαρκούν οι εμποροπανηγύρεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ