Τρίτη 6 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μόνιμα μέτρα «δημοσιονομικής εποπτείας»

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας - Δημόσιο Λογιστικό». Πρόκειται για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών και των διατάξεων που ισχύουν στην ΕΕ, σχετικά με τα μέτρα ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας, για όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη, είτε υπάγονται σε μνημόνια και «μηχανισμούς στήριξης» είτε όχι.

Η «ενισχυμένη οικονομική εποπτεία» σε επίπεδο ΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθήλωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ του κάθε κράτους, καθώς και τη μείωση του κρατικού χρέους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ετήσιους ρυθμούς, στο 60% του ΑΕΠ. Μια σειρά από κριτήρια προβλέπονται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση διαφόρων δημοσιονομικών μεγεθών, όπως τα εμπορικά και άλλα ελλείμματα ή πλεονάσματα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών. Από την «κρησάρα» της Κομισιόν περνάνε, επίσης, και οι προβλεπόμενες δαπάνες όλων των κρατικών προϋπολογισμών. Το «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των κρατικών δαπανών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ρυθμό του ΑΕΠ. «Εναλλακτικά», παρέχεται η δυνατότητα αύξησης των δαπανών πάνω από το ρυθμό του ΑΕΠ, αλλά με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα «αντισταθμιστούν» με τα κατάλληλα ισοδύναμα μέτρα, όπως με τις αυξήσεις των δημόσιων εσόδων, δηλαδή με τη διόγκωση των φόρων που επιβάλλουν στους λαούς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

-- Ειδικά για τους ΟΤΑ, οι «παρατεταμένες υπερβάσεις» θα τους οδηγούν σε καθεστώς «επιτροπείας» και ένα από τα μέτρα που θα επιστρατεύονται για την κάλυψη των αποκλίσεων θα είναι η αύξηση των φόρων και των τελών που πληρώνουν οι δημότες. Στο πλαίσιο αυτό, ο συντελεστής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) θα μπορεί να φθάνει στο 3 τοις χιλίοις, από 0,25-0,35 τοις χιλίοις σήμερα. Ετσι, ενώ για ακίνητο αντικειμενικής αξίας 100.000 ευρώ σήμερα καταβάλλεται ετησίως τέλος 25-35 ευρώ, το ποσό αυτό μπορεί να εκτοξευθεί στα 300 ευρώ!

-- Προβλέπεται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια του έτους, σε περιπτώσεις που καταγράφονται ενδείξεις υπέρβασης των δαπανών, για την κάλυψη τυχόν «απρόβλεπτων δαπανών» κ.ά.

-- Θεσπίζονται οι αριθμητικοί δημοσιονομικοί κανόνες, σχετικά με το ισοζύγιο των κρατικών προϋπολογισμών (ελλείμματα - πλεονάσματα) και για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ. Σε περίπτωση «απόκλισης» προβλέπεται η ενεργοποίηση «διορθωτικού μηχανισμού» που συνεπάγεται την έγκαιρη εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων.

-- Καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση και κατάθεση των προϋπολογισμών και των «Μεσοπρόθεσμων Πλαισίων Δημοσιονομικής Στρατηγικής», με βάση τις διαδικασίες του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου» της ΕΕ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ