Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Και η ΕΤΕπ στο «κόλπο»...

Συνεχίζονται από την κυβέρνηση οι προσπάθειες για την ενίσχυση με επιπλέον χρηματικούς πόρους του νεοσύστατου «Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου», ως ενός ακόμη εργαλείου ενίσχυσης της άμεσης ρευστότητας προς τις εγχώριες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, καθώς χτες, μετά τη συμμετοχή της «Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας - KfW», που επισημοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, υπέγραψε συμφωνία συμμετοχής και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η ΕΤΕπ θα συμμετάσχει με το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 200 εκατ. που ήδη συνεισφέρουν το ελληνικό δημόσιο και η «KfW», ενώ και το Ιδρυμα Ωνάση αναμένεται να συμμετάσχει με το αρχικό ποσό των 30 εκατ.ευρώ.

Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Ταμείου, το ελληνικό δημόσιο θα συμμετάσχει στο αρχικό του κεφάλαιο με ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα τοποθετήσει επιπλέον 250 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα χρηματικά κεφάλαια που εισρέουν στο Ταμείο έχουν το χαρακτήρα επένδυσης από τους κατόχους τους, αφού θα τους αποφέρουν σημαντικά εγγυημένα κέρδη, καθώς τα όποια επιχειρηματικά «ρίσκα» αναλαμβάνονται εξολοκλήρου από το Δημόσιο.

Κατά τη χτεσινή επίσημη τελετή υπογραφής της ΕΤΕπ, παρουσία του προέδρου της, W. Hoyer, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει εντατικά τις επαφές με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της στο Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και τη Γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων. Παράλληλα, εξήρε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την παροχή ρευστότητας στις ντόπιες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, αναφέροντας το 1,5 δισ. ευρώ για δανειοδοτήσεις προς «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις, τα 500 εκατ. ευρώ που προσφέρονται ως ασφαλιστική κάλυψη εισαγωγικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων και τα 650 εκατ. ευρώ που αφορούν τα έργα στους 4 μεγάλους αυτοκινητοδρόμους.

Ο W. Hoyer εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «προόδους» που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα η ελληνική οικονομία αλλά πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει πολλά να κάνει στο μέλλον. Δεν έχουν επιλυθεί τα πάντα και εμείς περιμένουμε να εξακολουθήσει προοδευτικά να βελτιώνεται η κατάσταση...» και προσκάλεσε την ελληνική «επιχειρηματική κοινότητα» να συμμετάσχει με κεφάλαια στο νεοσύστατο Ταμείο. Ακόμη, αναφέρθηκε στη «δραστηριότητα» που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η ΕΤΕπ στην Ελλάδα, «με χορηγήσεις που ανέρχονται συνολικά σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2008» και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει ένας «αξιόπιστος εταίρος»...

Τέλος, στην τοποθέτησή του ο Γ. Στουρνάρας υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της ΕΤΕπ για την «έξοδο» της οικονομίας από την κρίση μέσω της ρευστότητας που παρέχει, καθώς, όπως είπε, «ο πιο πολύτιμος πόρος σήμερα είναι η ρευστότητα», προσθέτοντας πως «η ρευστότητα έχει αρχίσει και παρέχεται σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες από την ΕΤΕπ και προσβλέπουμε σε περισσότερες ακόμη, δεδομένου ότι ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις είναι ακόμη ανοιχτός μπροστά μας».

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Αθήνα για την παρουσίαση του προγράμματος «Sustainable Greece 2020» με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη. Πρόκειται για πρωτοβουλία που υποστηρίζεται, ανάμεσα σε άλλους, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Γερμανικό Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης (German Sustainability Council) και ως στόχο έχει, σύμφωνα με του διοργανωτές, την επίτευξη «ισορροπίας» μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και περιβάλλοντος.

Στη χώρα μας το πρόγραμμα στηρίζουν ο ΣΕΒ, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και κλαδικές ενώσεις βιομηχανιών και επιμελητηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ