Τετάρτη 30 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Από σήμερα η έκθεση φωτογραφίας για τα 15 χρόνια του ΠΑΜΕ

Θα λειτουργεί στο χώρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β), μέχρι και την Κυριακή

Ταμπλό με στιγμιότυπα από κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ
Ταμπλό με στιγμιότυπα από κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ
Τα «χνάρια» της 15χρονης πορείας του ΠΑΜΕ, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, αποτυπώνει η έκθεση φωτογραφίας, που από σήμερα είναι έτοιμη να υποδεχθεί εργαζόμενους, νεολαία, σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς. Την έκθεση θα φιλοξενεί μέχρι την Κυριακή 4 Μάη ο χώρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10 π.μ. ως τις 8 μ.μ., με εξαίρεση τη μέρα της Πρωτομαγιάς, που θα ανοίξει μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης.

Τα δεκάδες ταμπλό που έχουν ετοιμαστεί, οι χιλιάδες φωτογραφίες και τα σύντομα κείμενα που τις συνοδεύουν, δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανατρέξει στις μάχες που έδωσε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα την τελευταία 15ετία. Μια αφορμή για να θυμηθούν, όσοι έδωσαν το «παρών» σε αυτήν τη διαδρομή, μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της αλλά και για να δουν πόσο νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι από τα πρώτα βήματα του ΠΑΜΕ μέχρι σήμερα.

Μια ευκαιρία για τους νεότερους σε ηλικία, αλλά και για όσους προσέγγισαν τη δράση του ΠΑΜΕ στην πορεία, να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του, τις αξίες και τα ιδανικά της ταξικής πάλης, που είναι γραμμένα στη σημαία που κρατούν ψηλά οι δυνάμεις του.

Για να έρθει στο προσκήνιο η εργατική τάξη

Η διεθνής δραστηριότητα και αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ αποτελεί ξεχωριστή ενότητα στην έκθεση
Η διεθνής δραστηριότητα και αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ αποτελεί ξεχωριστή ενότητα στην έκθεση
«Παραμερίστε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες - Συντονιστείτε ταξικά για να έρθει η εργατική τάξη στο προσκήνιο». Το σύνθημα κάτω από το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 3 Απρίλη 1999 η Πανελλαδική Σύσκεψη, που κατέληξε στη συγκρότηση του ΠΑΜΕ, δεσπόζει στις φωτογραφίες του σχετικού ταμπλό. Ακολουθούν οι πρώτες αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μέσα από τις οποίες το ΠΑΜΕ έστειλε ηχηρό μήνυμα καταδίκης του πολέμου των ιμπεριαλιστών στη Γιουγκοσλαβία, που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την εποχή.

Τα επόμενα χρόνια η ακούραστη δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ συνεχίστηκε με κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, απεργίες, πολύμορφες πρωτοβουλίες. Ανάμεσα στα εκατοντάδες «στιγμιότυπα» ξεχωρίζουν μια σειρά σταθμοί: Οι κινητοποιήσεις με τις οποίες το ΠΑΜΕ «υποδέχθηκε» την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ το 2003, οργανώνοντας μεγάλες διαδηλώσεις, πραγματικές λαϊκές αντι-συνόδους, σε κάθε ευρω-σύνοδο.

Η εκδήλωση στις 10 Αυγούστου 2004 στην πλατεία Συντάγματος, με την οποία το ΠΑΜΕ τίμησε τους 13 εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια των ολυμπιακών έργων και τους εκατοντάδες που σακατεύτηκαν σε αυτά. Οι Πρωτομαγιάτικες απεργίες και συγκεντρώσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωριστή θέση κατέχει η 1η Μάη του 2012: Είναι η Πρωτομαγιά που γιορτάστηκε στην πύλη της Χαλυβουργίας, με χιλιάδες εργαζόμενους να στέκονται στο πλάι των χαλυβουργών, που συμπλήρωναν τη μέρα εκείνη 184 μέρες απεργίας.

Ο χώρος της έκθεσης, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων
Ο χώρος της έκθεσης, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων
Η έκθεση ακόμα υπενθυμίζει το μίσος του ταξικού αντιπάλου απέναντι στη δράση του ΠΑΜΕ, όπως εκφράστηκε σε πολλές περιπτώσεις: Το όργιο καταστολής στο λιμάνι του Πειραιά, που εξαπέλυσε στις 29 Μάρτη 2002 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό των εφοπλιστών σε βάρος των απεργών. Τη δολοφονική επίθεση των μηχανισμών του παρακράτους στους απεργούς του ΠΑΜΕ στις 21 Οκτώβρη 2011, επίθεση που κόστισε τη ζωή στον οικοδόμο Δημήτρη Κοτζαρίδη. Την επέμβαση της αστυνομίας, με κυβερνητική εντολή, για να σπάσει η απεργία των χαλυβουργών.

Δράση σε όλα τα μέτωπα

Το δικό της χώρο έχει στην έκθεση η διεθνής δράση του ΠΑΜΕ, όπως εκφράστηκε με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών συνδικαλιστών σε διεθνείς κινητοποιήσεις, με διεθνιστικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Το ΠΑΜΕ είναι μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας από το 2000, ενώ τον Απρίλη του 2011 φιλοξένησε στην Αθήνα το 16ο Συνέδριό της.

«Οι μετανάστες είναι ταξικά μας αδέρφια», είναι η πρώτη φράση στο ταμπλό με το οποίο παρουσιάζεται η δράση του ΠΑΜΕ για τα προβλήματα των μεταναστών, οι πρωτοβουλίες ενάντια στις βάρβαρες συνθήκες δουλειάς και ζωής που τους επιβάλλει το κεφάλαιο για να αυξήσει τα κέρδη του. Μια σειρά φωτογραφίες υπενθυμίζουν πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ήταν παντού: Στη Μηχανιώνα, στη Μανωλάδα, στις γειτονιές που ζουν, στα εργοστάσια, στα γιαπιά και στα χωράφια στα οποία δουλεύουν οι μετανάστες.

Από την έκθεση δε λείπει η αναφορά στα πανελλαδικά σώματα, τις Συνδιασκέψεις και τις Συντονιστικές Επιτροπές, στις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ στα μέτωπα του πολιτισμού και του αθλητισμού, στην παρέμβαση στις εργαζόμενες γυναίκες και τη νεολαία.

Ιδιαίτερα υπογραμμίζεται, και μέσα από τα ταμπλό της έκθεσης, η σημασία της κοινής δράσης του ΠΑΜΕ με τις δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ και η συγκρότηση της Επιτροπής Αλληλεγγύης το Γενάρη του 2013, με στόχο την οργάνωση της λαϊκής αλληλεγγύης μέσα από τα συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές και τους μαζικούς φορείς.

15 χρόνια αγώνων μέσα από τις «στιγμές» της καθημερινής πάλης, όπως αποτυπώθηκαν από το φωτογραφικό φακό: «Γιατί με τους αγώνες γυρίζει ο τροχός της Ιστορίας. Γιατί ολόκληρη η ζωή της εργατικής τάξης, στο εργοστάσιο και τη διαδήλωση, ένας αγώνας είναι», όπως σημειώνει ένα από τα ταμπλό της έκθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ