Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΕΕ
Εντείνονται οι πιέσεις για τη συμφωνία με την «Gazprom»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της ΕΕ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αντίκεινται στους ευρω-ενωσιακούς κανονισμούς Ενέργειας οι συμφωνίες της Σερβίας με τη ρωσική εταιρεία «Gazprom» για την κατασκευή του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου «South Stream», ζήτησε χτες η Γραμματεία της ευρωενωσιακής «Ενεργειακής Κοινότητας», ασκώντας και με αυτόν τον τρόπο έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση της Σερβίας. Σε σχετική ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη με γνώμονα ότι το Βελιγράδι «δεν ανταπροκρίθηκε» στις επανειλημμένες «εκκλήσεις» της ΕΕ να επιθεωρήσει τη λειτουργία των δύο διαχειριστών του σερβικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (TSOs) στο σερβικό κομμάτι του «South Stream» - την κρατική Srbijagas και την κατά 50% θυγατρική της «Gazprom», «Yugorosgas».

Σύμφωνα με την «Ενεργειακή Κοινότητα», οι συμφωνίες μεταξύ της Σερβίας και της «Gazprom» «δε συμμορφώνονται» με τους ισχύοντες κανόνες διαχωρισμού της ΕΕ, καθώς μία εταιρεία δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα παραγωγός και προμηθευτής φυσικού αερίου. Το Συμβούλιο ενδέχεται να λάβει πολιτικές αποφάσεις και μέτρα που πιθανώς να αναγκάσουν τη σερβική αστική τάξη να βρεθεί ανοιχτά πλέον μπροστά στο δίλημμα να διαλέξει ανάμεσα στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ ή στην περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών οικονομικών και άλλων σχέσεων με τη Ρωσία.

Δύσπιστη και η Ντελ Πόντε για το «δικαστήριο» του ΟΥΤΣΕΚΑ

Το ίδιο 24ωρο, η πρώην επικεφαλής γενική εισαγγελέας του ΝΑΤΟικού κατασκευάσματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, (ICTY), Ελβετίδα, Κάρλα Ντελ Πόντε, αντιμετώπισε με έντονη δυσπιστία, καχυποψία και «απορία» την απόφαση της κοσσοβάρικης Βουλής την περασμένη Τετάρτη να προχωρήσει στη συγκρότηση ενός «ειδικού δικαστηρίου», που δήθεν θα «δικάσει» εγκλήματα πολέμου των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ που σήμερα βρίσκονται στην εξουσία. Σημείωσε ότι προκαλεί υποψίες το γεγονός ότι το μελλοντικό δικαστήριο θα έχει έδρα στο Κόσσοβο, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «ποτέ δεν συνεργάστηκε σε ζητήματα που συνδέονται με το παράνομο εμπόριο ανθρώπινων οργάνων».

Ο νυν πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ πάντως εξηγεί το δικαστήριο ως μέσο «για να απαλλαχθεί» ο ΟΥΤΣΕΚΑ από την κατηγορία για το δίκτυο παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων. Οπως και να έχει αυτό που δεν μπορεί να κρυφτεί είναι ότι οι ΟΥΤΣΕΚΑδες στηρίχτηκαν και ενισχύθηκαν από τους ιμπεριαλιστές όταν διέλυαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ