Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ζητούν από τους μαθητές να ... υμνήσουν τους χορηγούς

Μαθητικός διαγωνισμός από το υπουργείο Παιδείας και την «Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών»

Στο πλαίσιο του «νέου σχολείου» που οικοδομείται, ενός σχολείου ιδιαιτέρως «φιλόξενου» σε όποιον και ό,τι προάγει ωμά την κυρίαρχη ιδεολογία και διαμορφώνει υποταγμένες συνειδήσεις, το υπουργείο Παιδείας από κοινού με την «Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών» διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό.

Αφορμή είναι ο γιορτασμός της «Ημέρας μνήμης και τιμής των Εθνικών Ευεργετών» στις 30 Σεπτέμβρη και η συμπλήρωση 200 ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στις 14 Σεπτέμβρη. Οι μαθητές της Δ' και της Ε' τάξης Δημοτικού, για μία διδακτική ώρα, θα ζωγραφίσουν με θέμα «Οι Ελληνες Ευεργέτες και το έργο τους» και οι μαθητές της Στ' τάξης, για δύο διδακτικές ώρες, θα γράψουν έκθεση με θέμα «Η συμβολή των Ελλήνων Ευεργετών στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας». Οι μαθητές των Γ' Γυμνασίου, Α' και Β' Λυκείου, για δύο διδακτικές ώρες, θα γράψουν έκθεση με θέμα «Οι Εθνικοί Ευεργέτες του 19ου αιώνα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση και ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Οι έννοιες της φιλανθρωπίας, της φιλοπατρίας, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της δωρεάς, της αλληλεγγύης και του φιλότιμου αναδείχθηκαν στο μέγιστο βαθμό με ιδεατό πρότυπο τη Φιλική Εταιρεία και Φιλόμουσο Εταιρεία. Με ποιους τρόπους θα μπορούσε η ευεργεσία να συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων πολίτη - κράτους και ως εκ τούτου στην ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας με βάση τις πανανθρώπινες ελληνικές αξίες;».

Το ίδιο το θέμα του διαγωνισμού δείχνει την προσπάθεια να μεταφερθούν στο σήμερα δεδομένα της εποχής που η αστική τάξη ήταν δύναμη προόδου απέναντι στις ξεπερασμένες φεουδαρχικές δομές (Φιλική Εταιρεία, Επανάσταση του 1821). Να εμφανιστούν σαν αντίστοιχο «ιδεατό πρότυπο» σήμερα οι χορηγοί - των οποίων οι ευεργεσίες παράγονται από υπηρεσίες «μάρκετινγκ» - σαν ανιδιοτελείς και αλληλέγγυοι στο λαό. Να περάσει στους μαθητές ότι η «ευεργεσία» και οι ελεημοσύνες των καπιταλιστών με χρήματα τα οποία έχουν βγει από τον ιδρώτα των εργατών είναι «αξία» και μοχλός προόδου...

Κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς να απορρίψουν την πρόσκληση για το διαγωνισμό και διδάξουν την αλήθεια για τους «ευεργέτες» τού τότε και τού σήμερα, «να μην επιτρέψουν να γίνουν τα σχολεία άντρα των πολυεθνικών και οι μαθητές πιόνια στα ανήθικα σχέδιά τους» απευθύνει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ευεργέτημα» η νέα επίθεση στην άδεια των εργαζομένων(2021-02-09 00:00:00.0)
Σε χέρια «ευεργετών» η σίτιση μαθητών(2012-11-03 00:00:00.0)
Δήμοι ...πλασιέ της COCA - COLA(2012-06-15 00:00:00.0)
Παράδοση στο κεφάλαιο η δήθεν ευεργεσία(2009-07-17 00:00:00.0)
Η πατρίς ευγνωμονούσα!(1997-06-01 00:00:00.0)
"Τη γαρ αχαριστία έπεται η αναισχυντία"(1997-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ