Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Ανέβαλαν την απόφαση

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου παρουσία του Αλ. Τσίπρα αναμενόταν να συζητηθεί το ζήτημα που ανέκυψε με τους υποψηφίους απ' τη μειονότητα. Επίσης, ΠΑΣΟΚογενή στελέχη αναμενόταν να θέσουν ζήτημα για τις δηλώσεις Χριστόπουλου και να ζητήσουν είτε αποπομπή του απ' το ευρωψηφοδέλτιο είτε δημόσια αποκήρυξη των θέσεων που εξέφρασε και που κατά την άποψή τους αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης. Πάντως, κύκλοι της ηγεσίας του κόμματος υπερασπίζονται τον Δ. Χριστόπουλο και δηλώνουν ότι χαίρει της εμπιστοσύνης του Αλ. Τσίπρα.

Στο μεταξύ, ο Ρ. Ρινάλντι, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδει με δήλωσή του ότι είναι αυτός που υπέδειξε την υποψηφιότητα της Σ. Σουλεϊμάν. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος που αποφάσισε τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, μέλος της προερχόμενο απ' τη μειονότητα, είπε «οι Τούρκοι δεν θα ψηφίσουμε τη Σουλεϊμάν», τότε ο Ρινάλντι του απάντησε «οι Τούρκοι μην την ψηφίσετε, θα την ψηφίσουμε οι Ελληνες». Με αφορμή αυτό το διάλογο - που πάντως δε διαψεύστηκε όταν δημοσιοποιήθηκε - πολλοί ερμήνευσαν σαν φωτογραφικό για τον Ρινάλντι το δημοσίευμα της «Αυγής» που αναρωτιόταν «ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπεριφερθεί με την αραχνιασμένη νοοτροπία της ΕΥΠ και να υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν λάθρα την υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας Ρομά, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια απ' την ελληνική ακροδεξιά;».

Στη δήλωσή του, ο Ρ. Ρινάλντι αναφέρει: «Οι δικές μου τοποθετήσεις για όλα τα βασικά θέματα γίνονται στα όργανα και τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ και καθένας μπορεί να ανατρέξει σε ό,τι έχω πει. Σε ό,τι αφορά πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα, δηλώνω κατηγορηματικά ότι δε με αφορούν και δε με αγγίζουν. Το ίδιο ισχύει και για το επίμαχο δημοσίευμα της "Αυγής". Οποιος επιθυμεί περισσότερες "απαντήσεις", ας απευθυνθεί στην "Αυγή" και σε όσους προωθούν σενάρια και διαρροές (...) Οι απολογισμοί μπορούν και πρέπει να γίνουν μετά τις εκλογές».

Πάντως, το δημοσίευμα της «Αυγής» δεν αναφερόταν ονομαστικά στον Ρ. Ρινάλντι, πράγμα που δηκτικά σημειώνει η εφημερίδα στην απάντησή της.

Παρέα με τον Σοάρες

Η αναβληθείσα συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα μετά την επιστροφή απ' το εξωτερικό του Α. Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Πορτογαλία, για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την Επανάσταση των Γαριφάλων στο πλαίσιο της οποίας, όπως και πέρυσι, θα συναντηθεί με τον γνωστό και μη εξαιρετέο αστέρα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, Μάριο Σοάρες. Πρόκειται για τον βασικό αρχιτέκτονα των σχεδιασμών της άρχουσας τάξης και του ιμπεριαλισμού κατά την «Επανάσταση των Γαριφάλων». Με πλατιά πολιτική και οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, έπαιξε κεντρικό ρόλο ως επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ανάσχεση του λαϊκού κινήματος στην Πορτογαλία και την επικράτηση της αντεπανάστασης.

Στη διάρκεια της δικτατορίας, το 1968, δήλωνε ετοιμότητα να συνεργαστεί με τη φασιστική κυβέρνηση Καετάνο, δυο φορές συμμετείχε ως υποψήφιος στις «εκλογές» - οπερέτα του καθεστώτος. Κατά την εξέλιξη της «Επανάστασης των Γαριφάλων», βεβαίωνε την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και τον ιμπεριαλισμό ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι «η μόνη δύναμη στη χώρα ικανή να αντισταθεί στους κομμουνιστές». Σιγόνταρε τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις και το κύμα ενορχηστρωμένων επιθέσεων ενάντια στους κομμουνιστές, το καλοκαίρι του 1975, τις οποίες αποκαλούσε «λαϊκή απόρριψη του κομμουνισμού». Επαιξε ενεργό ρόλο στην προετοιμασία της αντεπανάστασης σε ανοικτή γραμμή με τα κέντρα του ιμπεριαλισμού. Υπήρξε εχθρικός απέναντι σε ριζοσπαστικά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και υποστηρικτής ακραία αντιδραστικών δυνάμεων στις πρώην πορτογαλικές αποικίες, όπως η αγκολέζικη UNITA. Χρόνια μετά, αποκάλυψε ο ίδιος τις στενές επαφές και τις φιλικές σχέσεις που είχε με τον περιβόητο Καρλούτσι, τον πράκτορα της CIA, ο οποίος στάλθηκε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Πορτογαλία για να «τακτοποιήσει» τα πράγματα.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν κάνει παρά ό,τι έκαναν οι πολιτικοί του πρόγονοι, του ευρωκομμουνισμού, που εκείνη την περίοδο περιέβαλλαν με στοργή τον Σοάρες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ