Σάββατο 26 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ
Παρέα με τα λύματα στο κέντρο της Αθήνας

Τα λύματα έχουν βγει στους δρόμους
Τα λύματα έχουν βγει στους δρόμους
Κάτω από τη χιλιοδιαφημισμένη, «λαμπερή» Ακρόπολη και το Λόφο του Φιλοπάππου, τις φιέστες της κυβέρνησης και του δημάρχου Αθηναίων, καθώς και τους εκατομμύρια επισκέπτες που βρέθηκαν στην Αθήνα και κέρδισαν μόνο τα μονοπώλια από την έλευσή τους, περισσότερες από 100 οικογένειες ζουν τη δική τους «αίγλη». «Να έρθουν εδώ να δουν τι γίνεται που μας διαφημίζουν την Ακρόπολη και του Φιλοπάππου», λένε οι κάτοικοι των οδών Ξενοφίλου, Χρυσανθακοπούλου και Καλλισθένους, που εδώ και μερικές μέρες κάνουν παρέα με τα λύματα καθώς πλημμύρισαν πάλι οι υπόνομοι.

Στα Ανω Πετράλωνα, κάτοικοι της περιοχής του Ασυρμάτου, συχνά πυκνά, καλούνται να πάρουν τις σκούπες και να καθαρίσουν τους υπονόμους τους. Το έργο που περιμένουν πως και πως, το έργο που τους έχει υποσχεθεί και η τωρινή αλλά και η προηγούμενη δημοτική Αρχή, η σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο, ακόμα δεν έχει ξεκινήσει παρά τις διαβεβαιώσεις. Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, το πρόβλημα των 30 και πλέον χρόνων, σύμφωνα με απάντηση του δήμου προς τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έχει ήδη δημοπρατηθεί, αλλά έχει κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Και η σύνδεση θα γινόταν με έξοδα των ίδιων των κατοίκων που σήμερα καλούνται να πληρώνουν κάθε τόσο 200 ευρώ σε ιδιώτες για να αδειάζουν τους υπονόμους.

«Δεν μπορούμε να φέρουμε τα εγγόνια μας στα σπίτια μας. Πρέπει αυτή η κατάσταση να λυθεί άμεσα. Κι αν δεν μπορούν να αρχίσουν το έργο τώρα, ας φέρουν βυτία και να κάνουν αναρροφήσεις για να μην πληρώνει ο συνταξιούχος που παίρνει σύνταξη 400 ευρώ. Πρέπει να ντρέπονται να είμαστε μέσα στις ακαθαρσίες, μέσα στο σπίτι μας και μέσα στην αυλή μας. Θα αρρωστήσουμε», είπε στον «Ριζοσπάστη» κάτοικος της περιοχής, ενώ άλλη επεσήμανε πως «έμενα στο πίσω στενό και αναγκάστηκα και πούλησα το σπίτι μου και πήγα αλλού. Ερχόμουν από τη δουλειά και είχα τέσσερα δάκτυλα ακαθαρσίες στο σαλόνι, με δύο μικρά παιδιά μέσα. Πληρώσαμε πάρα πολλά λεφτά για να κάνουμε στεγανά, να φέρουμε υδραυλικούς, να μας λέει η ΕΥΔΑΠ ότι δεν είναι δική μας ευθύνη και να ρίχνει το "μπαλάκι" αλλού. Παρ' όλα αυτά, εμείς πληρώνουμε τέλη αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ».

Η Ηλέκτρα Σκουρτοπούλου, κοινοτική σύμβουλος του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο 3ο κοινοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων τόνισε πως «αυτή η περιοχή χρονολογείται από το 1955. Υποτίθεται ότι αποκατέστησαν τους πρόσφυγες του 1922 και τους βάλανε σε σπίτια που τα πληρώσανε στην πορεία οι άνθρωποι, παρά το γεγονός ότι είχαν ανταλλάξει την περιουσία τους. Από το 1955 μέχρι και σήμερα κοροϊδεύουν αυτόν τον κόσμο που είναι εργατόκοσμος και σήμερα αντιμετωπίζει αυτό το ανάλγητο κράτος, που τους έχει κάνει να μην μπορούν να ζήσουν μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

Εχουμε κάνει επανειλημμένα παρεμβάσεις σαν "Λαϊκή Συσπείρωση", το θέσαμε σαν θέμα και στο Κοινοτικό Διαμέρισμα την τελευταία φορά, πριν δύο μήνες. Η κ. Σπυροπούλου, αντιδήμαρχος έργων του δήμου Αθηναίων, με αυτά τα 120 εκατομμύρια που πήρανε από το ΕΣΠΑ, βγαίνει και λέει, όπως και ο δήμαρχος της πόλης, ότι θα σώσουν την Αθήνα. Στους κατοίκους είπε ότι σε ένα μήνα γίνεται το έργο, να φτιαχτούν οι αποχετεύσεις για να μπορούν να ζήσουν στα σπίτια τους».

Οι κάτοικοι, μαζί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» της Αθήνας, τόνισαν πως τη Δευτέρα θα προσπαθήσουν να συναντήσουν την Αντιδήμαρχο, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ