Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
«Συχαρίκια» προς την κυβέρνηση

Το ΕΣΠΑ θα συμβάλει στην έξοδο από την κρίση ισχυρίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης

Τα συγχαρητήρια του Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής J. Hahn απέσπασε η ελληνική κυβέρνηση για τον υψηλό βαθμό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων που έχει πετύχει μέχρι σήμερα, γεγονός το οποίο ο Επίτροπος χαρακτήρισε ως «εξαιρετικό επίτευγμα». Μετά το τέλος της συνάντησης που πραγματοποίησε χτες με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και τρίτη μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλα τα διαρθρωτικά ταμεία μαζί.

Ο J. Hahn εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση από τις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό σημαίνει πως «όλα τα χρήματα τα οποία δόθηκαν στις τράπεζες, αξιοποιούνται όλο και περισσότερο και απορροφούνται σε υψηλότερο βαθμό». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στο τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, περίπου 1,5 έως 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, θα αξιοποιηθούν για την «τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα» και πως κατά τη νέα προγραμματική περίοδο οι χρηματοδοτικές ροές αλλάζουν προορισμό και από τις υποδομές θα κατευθύνονται σε τομείς όπως της έρευνας και του «ποιοτικού τουρισμού.

Αντίστοιχα, ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως το επόμενο ΕΣΠΑ δε θα δίνει έμφαση στις υποδομές, αλλά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του εξαγωγικού προσανατολισμού και της «καινοτομίας», υποστηρίζοντας ότι το καινούργιο ΕΣΠΑ μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Αυτό που μπορεί να πει κάποιος με σιγουριά είναι ότι το νέο ΕΣΠΑ - όπως και τα προηγούμενα - θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους τομείς της οικονομίας που η ΕΕ προκρίνει ως σημαντικότερους και όχι με βάση την κάλυψη λαϊκών αναγκών. Το μόνο βέβαιο, επίσης, είναι, πως ούτε οι πραγματικά μικρές επιχειρήσεις, ούτε φυσικά οι εργαζόμενοι, έχουν να ελπίζουν σε κάποια ουσιαστική βελτίωση της δικής τους θέσης, από τα κυβερνητικά «επιτεύγματα» στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων...

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα το Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών αρμοδίων για την «Πολιτική Συνοχής» της ΕΕ, έχοντας ως κύριο αντικείμενο την ενίσχυση των «Μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, και ιδιαίτερα την παροχή ρευστότητας και τη βελτίωση του «επιχειρηματικού περιβάλλοντος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψευδεπίγραφα τίτλος και στόχοι...(2014-04-26 00:00:00.0)
«Συχαρίκια» στην κυβέρνηση γιατί ακολουθεί πιστά τη γραμμή(2013-12-13 00:00:00.0)
Διαφημίζουν τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων(2013-07-04 00:00:00.0)
Προτεραιότητες για τη στήριξη των μονοπωλίων(2012-08-03 00:00:00.0)
Κανένα κέρδος για την αγροτιά(2011-06-02 00:00:00.0)
«Απορρόφηση» σε όφελος των ισχυρών(2008-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ