Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
Στόχος «η Ευρώπη που θέλουν οι επιχειρήσεις»

Την «Ευρώπη που θέλουν οι επιχειρήσεις» χτίζουν νυχθημερόν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας τον χαρακτήρα της ΕΕ ως διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου. Αυτό το χαρακτήρα και περιεχόμενο είχε και η παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, στην ημερίδα με τον προαναφερόμενο τίτλο, που διοργάνωσε χθες στο Παρίσι το MEDEF, η μεγαλύτερη ένωση γαλλικών επιχειρήσεων.

Ηταν ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας, εκπροσωπώντας την Ελληνική Προεδρία το τρέχον εξάμηνο στο Συμβούλιο της ΕΕ και παρουσίασε τους στόχους της ΕΕ για στήριξη με κάθε μέσο της «επιχειρηματικότητας» με προσαρμογή του ευρωμορφώματος στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της. Ετσι, έταξε στους επιχειρηματίες ότι «οι ανισότητες σε χρηματοοικονομικό επίπεδο θα μειωθούν. Οι ανισότητες ως προς το κόστος της ενέργειας θα αποδυναμωθούν κι αυτές με τη σειρά τους, με μία πιο δυνατή πολιτική ενέργειας», απαντώντας και στα ζητούμενα για φτηνά δάνεια και φτηνά καύσιμα για όλες τις επιχειρήσεις παντού στην ΕΕ.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η ευρωπαϊκή βιομηχανία, παρά τις αρνητικές συγκυρίες, παραμένει απολύτως ανταγωνιστική. Αυτό επιβεβαιώνεται από ένα εμπορικό πλεόνασμα πολύ σημαντικό σε όλους σχεδόν τους τομείς βιομηχανίας, εκτός από τις πρώτες ύλες ενέργειας». Πρόσθεσε ότι «εναποτίθεται στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τις επιχειρήσεις».

Θύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μάρτη «τόνισε ιδιαίτερα (...) τις μεταρρυθμίσεις που θα ήταν απαραίτητες για να βελτιωθεί η λειτουργία των αγορών εργασίας. Το Συμβούλιο αξιολόγησε, επίσης, την εφαρμογή της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 και επανέλαβε ότι ο στόχος για ανάπτυξη έξυπνη, διαρκή και πλήρη παραμένει η πεμπτουσία της πολιτικής». Μεταρρυθμίσεις και στρατηγική για παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης, μείωσης του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος με ανάπτυξη της παραγωγικότητας και παραπέρα αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων.

Τέλος, αναφέρθηκε ειδικά σε μια σειρά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ που εξασφαλίζουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες: «Η ΕΕ συμβάλλει, από την πλευρά της, με τον προϋπολογισμό της για μια καλύτερη χρήση των θεσμικών μηχανισμών της, όπως είναι το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020". Ο μηχανισμός για τη διασύνδεση στην Ευρώπη, τα διαρθρωτικά ταμεία και τα ταμεία επενδύσεων και το πρόγραμμα ΚΟΣΜΟΣ. Το ίδιο και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θεμελιώνονται στην αγορά και σε άλλα καινοτόμα χρηματοοικονομικά μέσα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοοικονομική κίνηση. 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία προβλέπονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ