Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με νέες προκλήσεις Ερογλου οι διαπραγματεύσεις

Η επίσκεψη του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, στον ΟΗΕ και η συνάντησή του τη Δευτέρα με τον ΓΓ του Οργανισμού, Μπαν Κι-μουν, είναι το τελευταίο στοιχείο στο «παζλ» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που ουσιαστικά ξεκίνησαν μετά την κοινή ανακοίνωση του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις 11 Φλεβάρη. Η ανακοίνωση σκιαγραφεί ένα σχέδιο σαφώς στα βήματα του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν», αφού προβλέπει «2 συνιστώντα κράτη» με δική τους νομοθεσία. Ακριβώς αυτό το ζήτημα αξιοποιούν οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους για να αναβαθμίσουν τη θέση τους, ενώ συνολικά προωθούνται τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Ο Ερογλου, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, ενημέρωσε ότι ο υπεύθυνος για πολιτικές υποθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρεϊ Φέλτμαν, αναμένεται να πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στην Κύπρο και δήλωσε ότι «για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να κινηθεί με καλή πρόθεση όπως οι ίδιοι (...) Εμείς θέσαμε μια ημερομηνία στο τραπέζι, θέσαμε ένα χρονοδιάγραμμα. Αν αυτά πραγματοποιηθούν, δεν είναι δυνατόν να μη φτάσουμε σε λύση». Ανέφερε ότι το επόμενο βήμα θα είναι ξεχωριστά δημοψηφίσματα μέσα στο 2014, για να γίνει αποδεκτή η «λύση» από τις δύο κοινότητες.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η δήλωση του Ντ. Ερογλου ότι οι «Τουρκοκύπριοι δεν μπορεί να παραμένουν πολίτες 2ης κατηγορίας στον 21ο αιώνα», ενώ πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει η άποψη ότι μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δώσει και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πάρει, τότε θα υπάρξει πρόβλημα για κατάληξη σε συμφωνία». Ταυτόχρονα, προκλητικά δήλωσε ότι δεν μπαίνει θέμα εποίκων, «αφού όλοι είναι υπήκοοι του κράτους». Χαρακτήρισε, τέλος, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, «βουνό» την απόσταση που χωρίζει τα αιτήματα των δύο πλευρών.

Η συνέχεια των διαπραγματεύσεων σε διμερές επίπεδο αναμένεται στις 6 Μάη, ενώ οι δύο διαπραγματευτές, Α. Μαυρογιάννης και Κ. Οζερσάι, έχουν ανακοινώσει στα τέλη Απρίλη επίσκεψη στη Νότια Αφρική, για να ...αντλήσουν «εμπειρίες από τη διαδικασία συμφιλίωσης στη χώρα αυτή».

Ζήτημα με τις βίζες για Τουρκία των πολιτών της Κύπρου

Στο μεταξύ, προσπάθεια υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς της Τουρκίας όσον αφορά το θέμα της βίζας Ελληνοκυπρίων για ταξίδια στην Τουρκία κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου σε παρέμβασή του προς την Κομισιόν. Οπως ανέφερε, «η νέα διαδικασία έκδοσης θεωρήσεων εισόδου που εφαρμόζει η Τουρκία από τις 10 Απριλίου συνιστά απαράδεκτη κίνηση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των κρατών που βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση της τουρκικής κυβέρνησης, μέσω της οποίας πρέπει να γίνεται η αίτηση για βίζα, αλλά, αντ' αυτού, περιλαμβάνεται μια διεθνώς ανύπαρκτη οντότητα, "η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου", αποτελεί προσπάθεια υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ