Σάββατο 19 Απρίλη 2014 - Κυριακή 20 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Συνταγές διαχείρισης για το κεφάλαιο - όλεθρος για το λαό

Μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, που μπορεί να επιτευχθεί, αν ο ίδιος σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων
Μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή όλου του χρέους, που μπορεί να επιτευχθεί, αν ο ίδιος σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων
Στο επίκεντρο της αντιλαϊκής πολιτικής επανέρχεται η συζήτηση για τρόπους ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, ενόψει και των αναμενόμενων σχετικών αποφάσεων της ΕΕ το επόμενο διάστημα, με όλες τις συνταγές διαχείρισης να είναι «από χέρι» εχθρικές απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα.

Η αντιπαράθεση γύρω από τους τρόπους διευθέτησης του κρατικού χρέους αποτελεί πτυχή των γενικότερων ανταγωνισμών που εκδηλώνονται τόσο μέσα στους κόλπους της ΕΕ όσο και ευρύτερα, με την πλευρά και του ΔΝΤ, συνδέεται με τη μεταξύ τους διαπάλη γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας ανάμεσα στα κράτη και τις τράπεζες από την αναδιάρθρωση, δηλαδή τη μείωσή του. Οι διαβουλεύσεις, οι κόντρες και οι παρεμβάσεις εκ μέρους της ελληνικής αστικής τάξης και των εκπροσώπων της στην πραγματικότητα αφορούν στην αποδέσμευση κεφαλαίων που σήμερα πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους, προκειμένου στη συνέχεια να κατευθυνθούν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, σε κλάδους και τομείς της οικονομίας και της παραγωγής για επενδύσεις ώστε να έρθει η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προσέρχεται στα παζάρια για το χρέος προσκομίζοντας το αντιλαϊκό ατού του πρωτογενούς πλεονάσματος στον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή το αποτέλεσμα των μόνιμων αντιλαϊκών φόρων και των χαρατσιών, σε συνδυασμό με τη διάλυση ολόκληρης της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι επόμενες φάσεις σε αυτή τη διαδικασία είναι οι παρακάτω:

-- Στις 23 Απρίλη, συνεδριάζει η Γιούροστατ, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, προκειμένου να «πιστοποιήσει» το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Παρότι η καταγραφή τους προβάλλεται από ορισμένες πλευρές ως «μνημονιακή υποχρέωση» της χώρας, στην πραγματικότητα η συγκεκριμένη διαδικασία εντάσσεται στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», στα μέτρα της ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας που ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είτε αυτά υπάγονται σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις είτε όχι. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται κομβική, γιατί θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη της επίσημης συζήτησης για το χρέος.

-- Στα τέλη Απρίλη, η συγκυβέρνηση καταθέτει στην Κομισιόν το νέο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» 2014 - 2017, στο οποίο εντάσσονται οι σχεδιασμοί για τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών για τα επόμενα χρόνια. Και σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται για διαδικασία που αφορά σε όλα τα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας» της ΕΕ. Στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι δεδομένη η καθήλωση των κρατικών δαπανών στα επίπεδα του 2014, καθώς και η μονιμοποίηση των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων που πάρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

-- Στις 5 Μάη, στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους.

-- Τον Ιούνη ολοκληρώνεται η προγραμματισμένη «χρηματοδοτική στήριξη» της Ελλάδας από την ΕΕ στο πλαίσιο του 2ου μνημονίου, ενώ το ΔΝΤ προβλέπεται να συνεχίσει τη δανειοδότηση μέχρι τις αρχές του 2016. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση για άμεση απομείωση του ελληνικού κρατικού χρέους, αποκλειστικά και μόνο από την πλευρά των «εταίρων» του της ΕΕ, προκειμένου το ίδιο να συνεχίσει τις εκταμιεύσεις στη βάση του τρέχοντος αντιλαϊκού προγράμματος.

-- Στις 19 Ιούνη προγραμματίζεται μια ακόμη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ και αμέσως μετά, στις 26 Ιούνη, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Στα εν λόγω διαβούλια της ΕΕ θα τεθούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι τεχνικές διαχείρισης και ελάφρυνσης του χρέους.

Σε όλες τις εκδοχές ο λογαριασμός φορτώνεται στο λαό

Είναι απόλυτα φανερό ότι η επίθεση του κεφαλαίου θα κλιμακωθεί με αλλεπάλληλα μέτρα και «μεταρρυθμίσεις», με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κερδών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της ΕΕ, των μόνιμων αντιλαϊκών μνημονίων και του ενισχυμένου ελέγχου για την προώθηση των βάρβαρων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχουν ανάγκη τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, η συζήτηση για το ποιο μείγμα διαχείρισης θα φέρει τάχα «την έξοδο από τα μνημόνια» είναι άκρως αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη για το λαό. Πρόσθετες «δικλίδες ασφαλείας» προβλέπονται για όλα τα κράτη που εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης ή ακόμη και αυτά που αντιμετωπίζουν «δημοσιονομικές δυσχέρειες». Σε αυτό το πλαίσιο θα δέχονται τις τακτικές, ανά τρίμηνο, «αποστολές επιθεώρησης» από την Κομισιόν, ενώ θα παρέχουν και πρόσθετα στοιχεία σχετικά με το χρηματοπιστωτικό τομέα. Τα σπασμένα από τις ανακεφαλαιοποιήσεις, μαζί και η τραπεζική ένωση στην ΕΕ, συνθέτουν ένα ακόμη πεδίο εκδήλωσης της αντιλαϊκής πολιτικής και είναι ζητήματα γύρω από τα οποία κονταροχτυπιούνται τμήματα του κεφαλαίου.

Η υπόθεση του κρατικού χρέους αποτελεί ένα από τα γρανάζια της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από το όποιο μείγμα αντιλαϊκής διαχείρισης. Η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο μείωσης του χρέους αφορά στο μείγμα διαχείρισης, είναι παραπλανητική για το λαό, αφού και οι δύο αναγνωρίζουν ότι ο λαός πρέπει να πληρώσει για το χρέος και πάνω από όλα αποδέχονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο τραπέζι τις λεγόμενες «ρήτρες ανάπτυξης», δηλαδή την αποπληρωμή του χρέους ανάλογα με το ρυθμό ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ, της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Απόλυτα ψευδεπίγραφος είναι και ο διαχωρισμός του κρατικού χρέους σε «επαχθές» ή όχι. Οπως επιβεβαιώθηκε και από τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη, ο οποίος προσδιόρισε το «επαχθές» χρέος σε 5% του συνολικού χρέους, ο διαχωρισμός αυτός ουσιαστικά βάζει το λαό να αναγνωρίσει ένα χρέος που σε καμία περίπτωση δεν είναι δικό του.

Οι βασικές παράμετροι που προσδιορίζουν τη συζήτηση και αντιπαράθεση γύρω από το χρέος είναι οι εξής:

-- Ο λεγόμενος επίσημος τομέας κατέχει τη συντριπτικά μεγάλη μάζα του ελληνικού χρέους. Το 84% οφείλεται σε ΕΕ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - ΔΝΤ (περί τα 270 δισ. ευρώ σε σύνολο 321 δισ. ευρώ). Το «κούρεμα» που βάζει στο τραπέζι η πλευρά του ΔΝΤ αφορά στα δάνεια των κρατών της ΕΕ, καθώς και ορισμένα «ακούρευτα» ομόλογα που διακατέχει η ΕΚΤ. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι στο τέλος του 2013, μετά και το «κούρεμα» του 2012, το χρέος εμφανιζόταν διογκωμένο κατά 81,3 δισ. ευρώ (14% σε σχέση με το 2007), επιβεβαιώνοντας πλήρως τις εκτιμήσεις που από την πρώτη στιγμή είχε διατυπώσει το ΚΚΕ: Η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που υλοποιείται στο όνομα της μείωσης του κρατικού χρέους, μαζί με τη χρεοκοπία εκατομμυρίων νοικοκυριών που θα προκαλέσει, οδηγεί και σε αύξηση του ίδιου του χρέους. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ εξαιρεί από το «κούρεμα» τα δικά του δάνεια με το αιτιολογικό ότι... απαγορεύεται από το καταστατικό του.

-- Στο προσκήνιο επανέρχονται σενάρια για τη μετακύλιση τμήματος του χρέους κατά 20 χρόνια (επιμήκυνση αποπληρωμής στα 50 χρόνια από 30 σήμερα), που αφορά σε δάνεια της ΕΕ που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων. Στα παζάρια είναι και η μείωση επιτοκίου και το ενδεχόμενο παροχής νέου δανείου για την κάλυψη των «χρηματοδοτικών αναγκών» της διετίας 2014 - 2015, ζήτημα το οποίο βάζει επιτακτικά στο τραπέζι το ΔΝΤ. Οποια εκδοχή και να επικρατήσει τελικά, αυτό που πρέπει να είναι καθαρό είναι ότι μια πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δε θα σημάνει ελάφρυνση για το λαό, ούτε ανακοπή της αντιλαϊκής πορείας, ακριβώς γιατί η αντιλαϊκή πολιτική δεν αφορά μόνο το χρέος, αλλά συνιστά υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ προς όφελος του κεφαλαίου, κατευθύνσεις που έχουν διακηρυχθεί πολύ πριν την κρίση.

***

Μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή ολόκληρου του χρέους, για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός, που μπορεί να επιτευχθεί αν ο ίδιος σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων. Το χρέος του αστικού κράτους προκλήθηκε αποκλειστικά για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες ανάγκες των μονοπωλίων. Διογκώθηκε παράλληλα με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Με το κρατικό χρέος χρηματοδότησαν το μεγάλο κεφάλαιο που εργολαβικά ανέλαβε να κατασκευάσει και στη συνέχεια να αξιοποιήσει σε όφελός του, κερδοσκοπώντας, νευραλγικές υποδομές, μεταφορικά δίκτυα, οδικούς άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά. Διογκώθηκε με την πληρωμή υπέρογκων πολεμικών δαπανών, στο πλαίσιο της συμμετοχής του αστικού κράτους στο ΝΑΤΟ και άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω των «αναπτυξιακών» νόμων σε επενδύσεις, με τις φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες κ.ά. Με το κρατικό χρέος χρηματοδοτήθηκαν τα εμπορικά και άλλα ελλείμματα με τα άλλα κράτη και τις αγορές, χρηματοδοτήθηκαν επί της ουσίας οι κάθε είδους δοσοληψίες των ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Για το λαό υπάρχει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, που περνά μέσα από τη συνολική ρήξη με τα μονοπώλια και τις λυκοσυμμαχίες τους, με μονομερή διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με εργατική - λαϊκή εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό, για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, με το λαό αποκλειστικό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει και με αμοιβαία επωφελείς σχέσεις με τους λαούς άλλων χωρών.


Α. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, «προβληματισμοί» για τη μορφή των μνημονίων της «επόμενης μέρας»(2018-03-27 00:00:00.0)
Μνημόνια διαρκείας με άξονα τη «βιωσιμότητα» του χρέους(2017-05-28 00:00:00.0)
Κρατάνε το «μομέντουμ» της αντιλαϊκής πολιτικής(2016-06-26 00:00:00.0)
Δεν διαπραγματεύονται για το λαό αλλά για να εξασφαλίσουν χρήμα στο κεφάλαιο(2014-09-24 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί και αντιλαϊκές συνταγές(2014-06-22 00:00:00.0)
Κοροϊδεύουν το λαό παλιοί και όψιμοι «εξορκιστές» των μνημονίων(2013-10-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ