Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Στήνει «εξέδρα» για την υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν

Αναβαθμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια ενίσχυσης της υποψηφιότητας του προέδρου του για την προεδρία της Κομισιόν, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για τη συγκρότηση «Επιτροπής υποστήριξης της υποψηφιότητας Τσίπρα», την οποία στηρίζουν εκτός απ' τον ίδιο τα συνεταιράκια του («Κοινωνική Συμφωνία», «Η Κοινωνία Πρώτα» και «Αριστερή Προοπτική»).

Οπως αναφέρουν σε non paper που διένειμαν χτες, «η σημασία και οι συμβολισμοί της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα υπερβαίνουν κατά πολύ τα στενά κομματικά πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ και αποκτούν εθνική διάσταση (...) Αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη χώρα ώστε να πάρει μέρος στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι». Εξηγώντας υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα επιχειρεί «να προτείνει εναλλακτική απάντηση - πρόταση απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και στις πολιτικές της λιτότητας». Λένε, δηλαδή, ότι ο Τσίπρας εκπροσωπεί εκείνες τις μερίδες των αστικών τάξεων των καπιταλιστικών κρατών του Νότου που ζητάνε άλλο μείγμα διαχείρισης ώστε να υποβοηθηθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας τους. Κι ότι θα «κάνει παιχνίδι» για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με άλλες αστικές τάξεις.

Τα σχήματα που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η λυκοσυμμαχία και η πορεία «της ευρωπαϊκής ενοποίησης», αναπαράγοντας το μύθευμα ότι μεταπολεμικά η ΕΕ έπαιξε θετικό ρόλο και «μεταμόρφωσε τις κοινωνίες». Εντοπίζουν σαν πρόβλημα τις «άτυπες διαδικασίες, χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση», αποκαλύπτοντας την πρεμούρα τους να αποκτήσουν δημοκρατική επίφαση η λυκοσυμμαχία και οι αποφάσεις που παίρνει με γνώμονα τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Εγκαλούν δε με επιχειρήματα των ίδιων των καπιταλιστών τους πολιτικούς εκπροσώπους τους σε επίπεδο ΕΕ ότι αυτή «έχει πάψει να παίρνει διεθνείς πρωτοβουλίες. Είναι απούσα από τη διεθνή πολιτική. Δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία ρύθμισης των όρων της παγκοσμιοποίησης»! Την κατηγορούν δηλαδή για ελλιπή εκπροσώπηση των συμφερόντων των καπιταλιστών στη διεθνή σκακιέρα και υποτονική ιμπεριαλιστική δράση. Και ισχυρίζονται ότι η ΕΕ, που εξαπολύει τη μία ιμπεριαλιστική επέμβαση μετά την άλλη, «οφείλει να αποτελέσει διεθνή παράγοντα και παράδειγμα σταθερότητας, ειρήνης και δικαιοσύνης», ώστε να μη μοιάζει ολοένα με τους ανταγωνιστές της!!!

Στο μεταξύ, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε χτες ότι η συνεργασία με τον Γ. Βαρουφάκη θα συνεχιστεί παρότι δεν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Ο Π. Λαφαζάνης με χτεσινή του δήλωση διαψεύδει ξανά ότι υπάρχει «ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και θερμό επεισόδιο» ανάμεσα σ' αυτόν και στον Αλ. Τσίπρα και αποδίδει τη σχετική συζήτηση στο «συστημικό πλέγμα», που δεν επιθυμεί την «ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος, με όλα τα μέλη και τα στελέχη του στην πρώτη γραμμή, πορεύεται για μια μεγάλη νίκη στις επερχόμενες εκλογές», αναφέρει ο επικεφαλής της εσωκομματικής μειοψηφίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ