Παρασκευή 18 Απρίλη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΗΣ 2014
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει στήριγμα του λαού για την επόμενη μέρα

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή του Κόμματος στο «MEGA»

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ στις εκλογές θα είναι στήριγμα του λαού για την επόμενη μέρα, θα είναι πολλαπλασιαστής της δύναμής του, σημείωσε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» και τους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Γ. Οικονομέα.

Σχολιάζοντας τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε: «Παρακολουθούμε την ανούσια αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, τη συζήτηση και την προσπάθεια αναπαλαίωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, των κομμάτων που έχει γνωρίσει ο κόσμος και έχουν φθαρεί στη συνείδησή του ή δεν τους έχει εμπιστοσύνη. Βλέπουμε και τις προσπάθειες μεταγραφής προσώπων που ανακυκλώνονται. Είδατε τον κ. Αμυρά τώρα: Πατίνι, ποδήλατο έλεγε στις περασμένες εκλογές, βρήκε το δρόμο του τώρα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Τα λέμε αυτά και για το "Ποτάμι" που συζητά τώρα ο κόσμος: Υπάρχει μια ανακύκλωση και καταλήγουν στην ίδια κοίτη, της ΕΕ, της στήριξης της ίδιας πολιτικής. Το ίδιο και με τον Κρίτωνα Αρσένη: Εχει στηρίξει την κυβέρνηση Παπανδρέου, καλούσε για θυσίες το λαό, ότι εδώ πρέπει να πιάσουν τόπο οι θυσίες...».

Το ίδιο, σημείωσε, «επιχειρείται πρακτικά και με την πολυγλωσσία που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πολυγλωσσία για να κοροϊδεύει τους πολλούς, ενώ είναι δεδομένες οι δεσμεύσεις του απέναντι στην ΕΕ, από τη στιγμή που υποψήφιος πρόεδρος για την Κομισιόν είναι ο κ. Τσίπρας. Και τα άλλα κόμματα, ΔΗΜΑΡ - ΠΑΣΟΚ αυτήν την περίοδο βάζουν ένα δημοκρατικό φερετζέ μπροστά στις εκλογές... Η συζήτηση είναι ξεκάθαρη, εδώ μιλάμε για φίδια που αλλάζουν δέρμα, αλλά είναι ίδια η δέσμευση απέναντι στην ΕΕ, οι δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστεί η ίδια βάρβαρη πολιτική».

Γι' αυτό λοιπόν, τόνισε, «σήμερα χρειάζεται να συζητήσουμε σε τι δύναμη θα πατήσουμε πάνω, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ισχυρή εργατική αντιπολίτευση. Γιατί αυτό λείπει σήμερα από το λαό μας».

Σε ό,τι αφορά τη ρίζα των λαϊκών προβλημάτων, αναφέροντας και το παράδειγμα του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ για την άμεση ανακούφιση των ανέργων, ο Κ. Παπαδάκης τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να συγκρουστείς και με την πολιτική που δημιουργεί την ανεργία. Μια πολιτική της ΕΕ που έχει ξεκάθαρη στόχευση. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η ΕΕ όλο αυτό το διάστημα θα συνεχιστούν. Το θέμα δεν είναι αυτό που λένε "να τελειώνουμε με τα μνημόνια", που έχει γεμίσει τον τόπο ο ΣΥΡΙΖΑ με αφίσες που λέει "όχι άλλα μνημόνια", όταν την ίδια ώρα κρύβει ότι υπάρχει το μόνιμο μνημόνιο από 1/1/2014, με μόνιμα εργαλεία επιτήρησης και εποπτείας, το λεγόμενο "ευρωπαϊκό εξάμηνο", το δημοσιονομικό σύμφωνο, δηλαδή εργαλεία επιτήρησης για περαιτέρω αυτόματα μέτρα ενάντια στο λαό. Με αυτόν τον αντίπαλο πρέπει να αναμετρηθεί σήμερα ο εργαζόμενος, να διαμορφώσει μια ισχυρή εργατική αντιπολίτευση, να παλέψει και για να βάλει εμπόδια στην αντεργατική επίθεση και για να ανοίξει δρόμο για άλλη εξουσία και οικονομία, για βαθύτερες αλλαγές».

Η ενίσχυση του ΚΚΕ πολλαπλασιάζει τη δύναμη του λαού

Απαντώντας στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει άμεσα, σήμερα, ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε: «Εμείς καθημερινά παλεύουμε. Κοιτάξτε, δεν είναι άλλος, το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις είναι δίπλα στον άνεργο, στον απολυμένο, σε αυτόν που ζορίζεται. Ποιοι τρέχουν, ποιοι είναι στην καθημερινότητα που λέμε; Γιατί την καθημερινότητα θα την ζήσει ο εργαζόμενος την επόμενη μέρα των εκλογών, που πάλι θα είναι το ΚΚΕ, οι ταξικές δυνάμεις που θα πρωτοστατούν στους χώρους δουλειάς. Γιατί η καθημερινότητα κρίνεται στα μεγάλα προβλήματα και στο ποιος αναμετράται με αυτά καθημερινά και ποιος έχει διέξοδο και προοπτική για να μην είναι μεροδούλι - μεροφάι. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι που πρέπει να συζητήσει σήμερα ο εργαζόμενος, κι ένας κόσμος που ίσως δε συμφωνεί με το ΚΚΕ σε όλα, που έχει και τις δικές του διαφωνίες. Είναι το κρίσιμο σήμερα να συζητήσουμε ότι πρέπει να έχει ένα στήριγμα την επόμενη μέρα. Αυτό λείπει».

«Υπάρχει», συμπλήρωσε, «ένας κόσμος ο οποίος αναγνωρίζει ότι το περασμένο διάστημα έλεγε "κάτι να γίνει με το ΣΥΡΙΖΑ, μπας και ...", πόνταρε σε αυτό το "άλογο" και τον διέψευσε. Δεν είχαμε ανάπτυξη αγώνων, είχαμε πισωγύρισμα, οπισθοχώρηση και βλέπουμε ότι σήμερα χρειάζεται ακριβώς τέτοια ανάσα ο λαός: Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, θα είναι στήριγμα για την επόμενη μέρα, θα είναι πολλαπλασιαστής της δύναμής του».

Αναδεικνύοντας την ενιαία πλεύση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης στα στρατηγικά ζητήματα, ο Κ. Παπαδάκης υπογράμμισε: «Υπάρχει το εξής που κρύβεται από την όλη συζήτηση σήμερα: Υπάρχει μια πορεία. Εχει σκαφτεί ένας δρόμος από τις αρχές της δεκαετίας του '90, με απελευθερώσεις αγορών, που είναι στο DNA της ΕΕ, στη Συνθήκη του Μάαστριχτ που την έχουν ψηφίσει όλα αυτά τα κόμματα, που λέει ότι νόμος είναι η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, ότι πρέπει να ανταγωνιστούμε σε μισθούς την Κίνα, την Ινδία κλπ., με κριτήριο πόσο πιο φθηνός θα είναι ο εργαζόμενος.

Και το κρίσιμο είναι αυτό: Οτι υπάρχουν κεφάλαια και κερδίζουν, υπάρχουν αστικές τάξεις και κερδίζουν σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι μόνο η Γερμανία - η Γερμανία σήμερα κερδίζει τα περισσότερα - αλλά και οι αστικές τάξεις των άλλων χωρών, των υποτίθεται συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ στο Νότο, της Ιταλίας, της Γαλλίας, που γδέρνουν το λαό».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί με τόσα κέρδη στη Γερμανία η γερμανική εργατική τάξη είναι 10 χρόνια στη λιτότητα, ο Κ. Παπαδάκης τόνισε: «Εδώ υπάρχει παράδειγμα από την Ελλάδα, ποια Γερμανία; Είναι το δεύτερο στοιχείο που θέλαμε να δώσουμε. Και πριν την κρίση είχες τα στοιχεία εδώ στην Ελλάδα. Είχες να χτυπάνε κόκκινο τα κέρδη, με τις Ολυμπιάδες και άλλα, και είχες ταυτόχρονα αυξήσεις 0,77 ευρώ την ημέρα, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Αρα έχουμε ζήσει και την περίοδο της ανάπτυξης των κερδών, γιατί τώρα λένε ότι θα έρθει κάποια ανάκαμψη. Η ανάκαμψη θα είναι πραγματικά στα ρημαγμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Σήμερα πρέπει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να αναδείξουν ότι ο αντίπαλος είναι η ΕΕ, είναι το μεγάλο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ